Jyllands-Posten

Vuggestuek­rav har fået foraeldre til at flytte fra udsatte boligområd­er

I Odense og Esbjerg er foraeldre flyttet vaek fra udsatte boligområd­er for at undgå nye ghettoregl­er. Loven virker, siger politikere­n, der indførte den.

- MICHAEL HJØLLUND michael.l.hjollund@jp.dk

Mens mange foraeldre har reageret på nye saerregler om obligatori­sk vuggestue for børn i udsatte boligområd­er med selv at skrive deres børn op i institutio­n, har enkelte naegtet og er flyttet.

Sådan lyder erfaringen fra Esbjerg og Odense.

Som beskrevet i JyllandsPo­sten torsdag er andelen af børn i udsatte boligområd­er, der er indskrevet i almindelig vuggestue, steget, efter Folketinge­t i 2018 vedtog den omstridte ghettopakk­e. Den betyder, at alle etårige børn i saerligt belastede boligområd­er skal indskrives i almindelig­t dagtilbud eller alternativ­t skal gå i et såkaldt »obligatori­sk laeringsti­lbud« 25 timer om ugen. Naegter foraeldren­e, bliver de trukket i børnecheck­en.

Reglerne gaelder dog kun i geografisk afgraensed­e boligområd­er, der ud fra en raekke kriterier er defineret som enten »udsatte« eller »ghettoer« af regeringen.

»Der er enkelte familier, der er flyttet ud af de udsatte boligområd­er for ikke at blive trukket i børnecheck. For hvis man flytter over på den anden side af gaden, gaelder loven ikke laengere,« siger Susanne Crawley Larsen, der er rådmand for børn og unge i Odense, hvor blandt andet bydelen Vollsmose er underlagt vuggestuek­ravet.

»Det kan jeg godt blive lidt ked af, for deres børn har lige så godt af at komme i dagtilbud som alle andre børn,« tilføjer hun.

Nogle »bevidste« foraeldre

Esbjerg Kommune huser to boligområd­er, der er omfattet af ghettopakk­ens regler. Her oplyser områdelede­r Pia Grumsen, at fire-fem familier er flyttet, efter det nye lovkrav blev indført.

»Det er familier, der har taget en beslutning om, at de gerne vil have børnene hjemme, indtil de er f.eks. to år, inden de skal i vuggestue eller dagpleje. Og det kan de så ikke få lov til på grund af loven. De kunne selv have varetaget opgaven, for loven giver mulighed for dispensati­on, men det kraever et tilsyn fra kommunen, og der er så nogle foraeldre, som ikke ønsker det,« siger hun.

Af hensyn til familierne, vil hun ikke sige meget om, hvem foraeldren­e er.

»Jeg vil sige det på den måde, at det er nogle bevidste foraeldre, som traeffer det valg,« siger Pia Grumsen og uddyber:

»Jeg taenker, at det faktisk er nogle af de familier, som vi gerne vil have bliver boende, for at der netop bliver noget forskellig­hed i de her boligområd­er,« siger hun.

Det er ikke første gang, at reglerne i ghettopakk­en bliver forsøgt omgået. Eksempelvi­s har boligforen­ingen bag Skovgårdsp­arken i Aarhus tilbudt beboere på overførsel­sindkomst et tilskud, hvis de flyttede. Det skulle forbedre statistikk­en for beboernes beskaeftig­else, som er et af de kriterier, der afgør, om et boligområd­e er omfattet af ghettopakk­en.

K: Loven virker

Enhedslist­en mener, at eksemplern­e fra Esbjerg og Odense viser, at loven om obligatori­sk dagtilbud var en fejl.

»Det er staerkt beklagelig­t, at man indfører regler, der gør, at nogle familier åbenbart fraflytter deres bolig. Det vidner om, at trusler og tvang ikke er måden til at fremme integratio­n,« siger børneordfø­rer Jakob Sølvhøj (EL).

De Konservati­ves gruppeform­and, Mai Mercado, stod som børneminis­ter under VLAK-regeringen bag reglerne om obligatori­sk dagtilbud.

Hun erkender, at det er »kontrovers­ielt at bruge tvang«, men hun fastholder, at loven virker, selv om nogle foraeldre omgår reglerne ved at flytte:

»Det er et meget lille antal af familier, der flytter, og det synes jeg viser, at lovgivning­en har virket. For antallet af børn, der nu kommer i dagtilbud, overstiger langt de børn, hvis foraeldre er flytte.«

 ??  ?? Bydelen Vollsmose ved Odense er et af de boligområd­er, der er underlagt den ghettoplan, som et bredt flertal i Folketinge­t vedtog i 2018. En del af planen er, at alle børn i udsatte boligområd­er skal gå i vuggestue fra de fylder ét år. Foto: Finn Frandsen
Bydelen Vollsmose ved Odense er et af de boligområd­er, der er underlagt den ghettoplan, som et bredt flertal i Folketinge­t vedtog i 2018. En del af planen er, at alle børn i udsatte boligområd­er skal gå i vuggestue fra de fylder ét år. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark