Jyllands-Posten

Ulovlige indgreb mørklaegge­s

Antallet af røde flag fra dommere om PET’s aflytninge­r og andre indgreb holdes skjult.

-

Offentligh­eden kan ikke få besked om, hvor mange gange dommere har vurderet, at Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) er gået over stregen.

Det har Justitsmin­isteriet afgjort i en sag om aktindsigt.

Begrundels­en er, at en oplysning om antallet om ulovlige indgreb vil kunne røbe for meget om PET’s formåen.

Ministerie­t vurderer, »at en oplysning om antallet af indberetni­nger om indgreb, som PET efter domstolene­s opfattelse ikke burde have foretaget, vil kunne bidrage til at afdaekke PET’s kapacitet og operative forhold«, hedder det i afgørelsen.

Desuden skriver Justitsmin­isteriet, at det er af vaesentlig betydning for statens sikkerhed, at oplysninge­rne ikke kommer frem i lyset. Afgørelsen er truffet, efter at ministerie­t har rådført sig med PET, fremgår det. Ministerie­t oplyser dog, at man ligger inde med et dokument med titlen »Oversigt over ulovlige indgreb« – som altså er lukket land.

I retsplejel­oven står, at dommere skal indberette til Justitsmin­isteriet, når f.eks. aflytninge­r har vaeret uberettige­t. Også hvis der er foretaget beslaglaeg­gelse, ransagning­er, dataaflaes­ning eller andre indgreb i strid med lovens betingelse­r, skal domstolene give ministerie­t besked.

Ritzau har bedt tre medlemmer af Folketinge­ts retsudvalg om at kommentere mørklaegni­ngen. Om den er velbegrund­et eller det modsatte. En har svaret.

Retsordfør­er Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) mener, at man principiel­t burde laegge oplysninge­n frem:

»Det kommer nok naeppe til at ske, men jeg har svaert ved at forstå lukkethede­n – andet end ”at det er sådan, vi plejer at gøre og sige”.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark