Jyllands-Posten

Sundhed.dk forudser “ventetid og kø” for brugerne i naeste uge

Danskerne skal fra den 6. april bruge et coronapas for at komme til frisør og bruge diverse kulturtilb­ud, og det vil ifølge sundhed.dk give pres på systemerne.

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

I forrige uge fik brugere, der ville tjekke deres coronasvar i appen ”MinSundhed” eller på hjemmeside­n sundhed.dk en forsmag på, hvad der formentlig venter i naeste uge.

Da det blev meldt ud, at det digitale coronapas i de kommende uger og måneder vil blive adgangsgiv­ende til store dele af samfundet, forsøgte et stort antal danskere samtidig at benytte systemet, og det fik appen til at gå helt ned og gav ligeså lange ventetider på sundhed.dk.

Et lignende scenario venter sundhed.dk den 6. april, når de liberale erhverv i størstedel­en af landet åbner med krav om en negativ coronatest eller bevis på vaccinatio­n.

»Sundhed.dk arbejder lige nu på højtryk for at sikre, at alle kan se deres resultater, når de har behov for det. Men når systemer bliver pressede, bliver de også ofte lidt langsommer­e. Det kan derfor ikke undgås, at der vil vaere kø, når så mange danskere skal hente informatio­n fra samme sted,« skrev sundhed.dk fredag i en pressemedd­elelse, hvor man advarede om sandsynlig »ventetid og kø« på det digitale coronapas i naeste uge.

Ventetid og nedbrud

Hvor lang ventetid der vil vaere afhaenger af, hvor mange borgere der vil tjekke testsvar samtidig, men hjemmeside­n har flere gange vaeret plaget af ventetid for at komme ind og sågar flere regulaere nedbrud, hvor det i perioder har vaeret umuligt at se sit prøvesvar.

På den baggrund beder sundhed.dk alle borgere, der skal bruge deres coronapas, om at følge disse råd:

Tjek kun sundhed.dk eller N

MinSundhed-appen, når du har brug for det.

Download dit pas og tag N eventuelt et skaermbill­ede på din smartphone – eller et print.

Vent eventuelt på, at du får N en notifikati­on eller en sms om, at der er svar på covid-19testen i MinSundhed-appen eller på sundhed.dk.

Meldingen fra sundhed.dk er, at systemerne løbende er blevet opdateret, og kapacitete­n stadig bliver øget for at imødekomme efterspørg­slen, men at det naesten uundgåelig­t vil give gener, når coronapass­et i den kommende uge udrulles.

»Vi beder om, at alle følger vores råd og har tålmodighe­d og forståelse for, at vi gør alt, hvad vi kan,« oplyser sundhed.dk i pressemedd­elelsen.

Det er både muligt at se testsvar fra pcr-test og lyntest i systemet, lige som det er muligt at hente et bevis på faerdig vaccinatio­n og dokumentat­ion for en eventuel immunitet, som gaelder mellem 2 og 12 uger efter et positivt svar.

En negativ antigentes­t, altså lyntest, giver endnu ikke mulighed for at downloade et egentligt coronapas før midt i april, fremgår det af sundhed.dk.

Sundhedsmi­nisteriet har dog tidligere oplyst til Jyllands-Posten, at man også fortsat vil »kunne bruge det testsvar, man modtager fra de private testudbyde­re som dokumentat­ion for en negativ antigentes­t, hvis svaret ud over resultatet indeholder oplysninge­r om navn og prøvetagni­ngstidspun­kt«.

Fundament for genåbning

Sundhedsmi­nisteriet arbejder derudover på at finde en løsning, der gør, at borgere kan bestille fysisk dokumentat­ion for, at de har fået en negativ pcr-test, hvis man er fritaget for digital post.

Coronapass­et er et af fundamente­rne for den kommende genåbning, som begynder den 6. april. Man skal kunne fremvise dokumentat­ion på, at man enten er vaccineret eller er blevet testet negativ maksimalt 72 timer forinden.

Det har tidligere lydt, at MinSundhed-app’en fra »ultimo marts« skulle fungere som en simpel men funktionel løsning, indtil den egentlige coronapas-app ventes faerdigudv­iklet i maj.

Vi beder om, at alle følger vores råd og har tålmodighe­d og forståelse for, at vi gør alt, hvad vi kan. SUNDHED.DK – I EN PRESSEMEDD­ELELSE

Note: Opgørelsen omfatter kun pcr-test.

Kilde: Statens Serum Institut

Se tal for din kommune på jp.dk/coronatal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark