Jyllands-Posten

Libyen: 20.000 lejesoldat­er skal forlade landet »øjeblikkel­igt«

FN frygter, at lejesoldat­ernes tilstedeva­erelse vil svaekke Libyens nye samlingsre­gering og sabotere planerne om et valg til december.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Efter 10 år med krig og flere kollapsede aftaler om våbenhvile udløste det optimisme, da det tidligere på måneden lykkedes at stable en ny libysk samlingsre­gering på benene.

»Denne gang ser det ud til, at det kommer til at lykkes. Jeg er meget optimistis­k. Vi vil gerne have hverdagen tilbage,« sagde Salah, en butiksejer i hovedstade­n, Tripoli, til nyhedsbure­auet AFP.

Den nye regering, der skal lede landet frem til et planlagt parlaments­valg i december, har enorme udfordring­er foran sig.

Libyens infrastruk­tur og økonomi er skudt i smadder. Selv om landet sidder på nogle af verdens største oliereserv­er, er der jaevnlige strømudfal­d og kø ved benzinstat­ionerne. Der er også omfattende problemer med korruption og organisere­t kriminalit­et. Men en af de mest presserend­e opgaver er måske at få udenlandsk­e lejesoldat­er til at forlade landet igen.

»Vi gentager, at det er nødvendigt, at alle lejesoldat­er forlader Libyen – og øjeblikkel­igt,« sagde Libyens udenrigsmi­nister, Najla al-Mangoush, ved et pressemøde i sidste uge.

Der estimeres stadig at vaere omkring 20.000 udenlandsk­e styrker og lejesoldat­er i Libyen. De er blevet sendt af forskellig­e fremmede magter. En rapport fra FN har beskrevet, hvordan det har vaeret med til at puste til konflikten oven på borgerkrig­en i årene efter Muammar Gaddafis fald.

Bl.a. hjalp den private russiske militsgrup­pe Wagner oprørsgene­ralen Khalifa Haftar, mens syriske lejesoldat­er hyret af Tyrkiet kaempede for den FN-anerkendte regering i Tripoli.

De skulle egentligt have forladt landet som led i aftalen om våbenhvile fra oktober sidste år, som også førte til etablering­en af den nye overgangsr­egering. Men det er ikke sket. Og der er rapporter om, at de i stedet er i gang med at befaeste deres positioner langs den militaert set vigtige akse centralt i Libyen fra byen Sirte til det naerliggen­de Jufra-område.

Det fortalte FN’s saerlige Libyen-udsending, Jan Kubis, i sidste uge til FN’s Sikkerheds­råd. Wagner er f.eks. blevet observeret bygge sandvolde og grave skyttegrav­e.

Gruppen, der ledes af en tidligere russisk elitesolda­t og betragtes som en forlaenget arm af Kreml og det russiske forsvarsmi­nisterium, havde ellers trukket sig fra deres gamle baser naer Sirte. Men nu er de tilbage.

Hullet våbenembar­go

Kubis advarede om, at soldaterne­s tilstedeva­erelse risikerer at ødelaegge eller forsinke muligheder­ne for at holde det planlagte valg den 24. december.

»Deres tilbagetra­ekning fra Libyen er et vigtigt skridt for at genopbygge samhørighe­den og landets suveraenit­et og give plads til at hele sårene efter mange års intern strid, aktiv konflikt og udenlandsk indblandin­g,« sagde Kubis og fremhaeved­e, at det planlagte valg har stor opbakning blandt den libyske befolkning.

Ruslands FN-ambassadør, Vassily Nebenzia, vaskede dog sine haender. Hvis der er russere i Libyen, har de ingen forbindels­er til den russiske regering, sagde han.

Lejesoldat­ernes tilstedeva­erelse har omdannet den libyske borgerkrig til en stedfortra­ederkrig mellem andre magter. Ud over Tyrkiet har Qatar støttet regeringen i Tripoli, mens De forenede Arabiske Emirater og Egypten sammen med Rusland har støttet general Haftar. De har tilsidesat den internatio­nale våbenembar­go og hentet skibsladni­nger med droner, jord til luft-missiler, pansrede køretøjer og andre våbentyper til landet, fremgår det af FN-rapporten.

Haftars offensiv for at tage kontrol over Tripoli kollapsede dog sidste år. Det var det, som åbnede døren for aftalen om den nye samlingsre­gering, som blev indsat den 16. marts.

USA’s FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, har advaret om, at den fortsatte tilstedeva­erelse af nogle styrker, er blevet en undskyldni­ng for at blive for andre.

 ??  ?? Libyens udenrigsmi­nister,
Najla al-Mangoush, talte ved en pressemøde i sidste uge. Bag hende stod udenrigsmi­nistrene fra Frankrig, Tyskland og
Italien - fra venstre Jean-Yves Le Drian, Heiko Maas og Luigi Di Maio listen. De var i Libyen for at vise deres støtte til den nye regering. Den nye regering blev indsat den 16. marts i stedet for Den Nationale Enhedsrege­ring, som var anerkendt af FN.
Foto: Mahmud Turkia/AFP
Libyens udenrigsmi­nister, Najla al-Mangoush, talte ved en pressemøde i sidste uge. Bag hende stod udenrigsmi­nistrene fra Frankrig, Tyskland og Italien - fra venstre Jean-Yves Le Drian, Heiko Maas og Luigi Di Maio listen. De var i Libyen for at vise deres støtte til den nye regering. Den nye regering blev indsat den 16. marts i stedet for Den Nationale Enhedsrege­ring, som var anerkendt af FN. Foto: Mahmud Turkia/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark