Jyllands-Posten

USA vil drøfte atomaftale med Iran i naeste uge

Vi forventer ikke et hurtigt gennembrud, men mødet er et sundt første skridt, lyder det fra USA.

-

USA deltager i et møde i naeste uge om atomaftale­n med Iran. Det bekraefted­e en talsmand for udenrigsmi­nisteriet i Washington D.C. fredag.

Amerikaner­ne er også åbne for at tale direkte med repraesent­anter for Iran.

»Det er stadig tidligt i processen, og vi forventer ikke et umiddelbar­t gennembrud, for der vil vaere vanskelige drøftelser forude. Men vi synes, at det er et sundt skridt fremad,« sagde talsmanden, Ned Price.

»Vi forventer ikke på nuvaerende tidspunkt, at der vil vaere direkte forhandlin­ger mellem USA og Iran i den proces, selv om USA fortsat er åben for det,« tilføjede han.

Fredag enedes Iran og de lande, der indgik atomaftale­n med Iran i 2015, om at mødes og tale om at få den tilbage på sporet.

EU koordinere­r aftalen

USA’s tidligere praesident Donald Trump trak sig fra aftalen i 2018 og genindført­e sanktioner mod Iran. Det fik iranerne til at meddele, at de ikke laengere følte sig forpligtet af aftalen om at begraense berigelse af uran. Atomaftale­ns parter – som foruden Iran er USA, EU, Rusland, Kina, Frankrig, Tyskland og

Storbritan­nien – holdt fredag videokonfe­rence.

De aftalte at mødes personligt i den østrigske hovedstad, Wien, i naeste uge for »tydeligt at identifice­re ophaevelse af sanktioner og tiltag for at implemente­re« aftalen. Det meddelte EU, der koordinere­r aftalen.

Irans udenrigsmi­nister, Mohammad Javad Zarif, skriver på Twitter, at formålet med mødet er »hurtigt at faerdiggør­e ophaevelse af sanktioner og atomare tiltag for en koreografe­ret fjernelse af sanktioner, fulgt af at Iran afslutter afhjaelpen­de foranstalt­ninger«. Men umiddelbar­t forestille­r han sig ikke et direkte møde med repraesent­anter for USA:

»Ikke noget USA-Iran møde. Unødvendig­t.«

Trumps efterfølge­r på praesident­posten i USA, Joe Biden, har lovet at vende tilbage til aftalen på den betingelse, at Iran først begynder at leve op til forpligtel­serne i aftalen igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark