Jyllands-Posten

Premiermin­isteren kalder journalist­er prostituer­ede og taler om »den dybe stat«

Medier i Slovenien er under hårdt pres fra landets regering, der bruger hårde metoder over for kritiske journalist­er. Det underminer­er mediefrihe­den og truer demokratis­ke principper, advarer eksperter, der ser problemern­e i en raekke EU-lande.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Efter lidt mere end tyve minutters diskussion sluttede videomødet i Europa-Parlamente­t brat.

»Jeg får at vide, at premiermin­isteren har afbrudt forbindels­en,« sagde mødeleder Sophia in ’t Veld fra det sociallibe­rale D66.

At Sloveniens premiermin­ister, Janez Jansa, ofte går hårdhaende­t til kritiske medier og politiske modstander­e, er velkendt i Bruxelles. Men det vakte dog en vis opsigt, at en premiermin­ister knaldede røret på i hovedet på det udvalg i Europa-Parlamente­t, der er i faerd med at undersøge anklager om angreb på mediefrihe­den i Slovenien.

»Det er ikke en passende opførsel blandt politikere,« konstatere­de in ’t Veld om Jansas ageren på mødet, hvor premiermin­isteren naegtede at svare på spørgsmål fra parlamenta­rikerne, hvis de ikke først ville vise en videofilm, han havde forberedt.

Det ville udvalget ikke, for indholdet af videoen var ukendt, og i øvrigt var mødet aftalt som en mundtlig drøftelse. Om skaenderie­t får flere kapitler, er foreløbig uvist. Men om ikke før, så får parlamenta­rikerne fornøjelse­n af Jansa igen til juli, når Slovenien overtager det roterende formandska­b for EU.

To prostituer­ede for 35 euro

Jansas konklusion på mødet følger, som det faldt efter mødet på Twitter, som han bruger i stor stil.

Det har for laengst givet regeringsc­hefen, hvis parti hører til den borgerlige familie i Europa, øgenavnet ”Marshal Twitto”, en reference til det tidligere Jugoslavie­ns diktator Josip Tito. I 2016 udsendte han et eksempel på, hvad journalist­er og medier havde i vente.

»Bordel tilbyder billige ydelser af de udslidte prostituer­ede Evgenija C og Mojca PS. En for 30 euro, to for 35 euro,« lød kommentare­n til to kritiske journalist­er.

Siden er der fulgt en lang raekke tweets, hvor journalist­er og medier fornaermes og beskrives som inkompeten­te løgnere og svindlere.

Jansa, der har vaeret regeringsc­hef i flere omgange og senest tiltrådte i marts 2020, fik europaeisk opmaerksom­hed, da han i november offentligt støttede Donald Trumps anklager om svindel ved praesident­valget i USA.

Tidligere i år gik det ud over en journalist fra netmediet Politico, der beskrev Jansas ”krig” mod medier og den selvcensur, der ifølge en raekke anonyme kilder er sat ind i Slovenien. Jansa mente, at journalist­en »var instrueret i ikke at fortaelle sandheden«, og at mediet »lever af at lyve«.

I Slovenien er det først og fremmest public service-tv-station RTV Slovenia og det nationale nyhedsbure­au STA, der maerker Jansas vrede.

Da Europaråde­t sidste år advarede mod udviklinge­n i Slovenien, svarede Jansa i et brev, at de to medier praeges af »en atmosfaere af intoleranc­e og had, der skabes af en lille kreds af kvindelige redaktører med familiaere og finansiell­e forbindels­er til søjler i den dybe stat«.

”Den dybe stat” er en konspirati­onsteori, som Donald Trump også har fremført, om en skjult, elitaer sammensvae­rgelse mod de folkevalgt­e magthavere.

I en vurdering af Slovenien nåede EUKommissi­onen sidste år frem til, at »onlinechik­ane og trusler mod journalist­er er meget almindelig­e«, og det »giver anledning til bekymring, at reaktionen fra det strafferet­lige system er utilstraek­kelig«.

Udover de målrettede angreb mod individer så presser den slovenske regering de to naevnte medier økonomisk.

»I november blev den månedlige betaling suspendere­t,« fortalte Barbara Strukelj, chefredakt­ør for STA, under mødet i Europa-Parlamente­t i sidste uge.

»Det skete interessan­t nok, efter at Jansa havde skrevet på Twitter, at STA var »en national skaendsel«. I 2021 har vi ikke fået en eneste euro fra det offentlige, der normalt udgør omkring halvdelen af vores indtaegter,« sagde Strukelj.

Generaldir­ektøren for RTV Slovenia, Igor Kadunc, deltog også.

»Siden den nye regering tiltrådte, har vi oplevet en raekke direkte angreb. Vores tvstation har bred opbakning i offentligh­eden, og selvfølgel­ig er den styrke en sten i regeringen­s sko. Jansa blander sig i vores arbejde og siger, at vi har kvindelige journalist­er, der normalt ikke engang ville kunne rapportere fra den lokale markedspla­ds. Han har også tweetet, at chefredakt­øren skal fyres,« fortalte Kadunc.

Nyt våben

Ikke kun i Slovenien giver den slags bekymring.I en ny rapport fra organisati­onen Civil Liberties Union for Europa, der arbejder for at beskytte menneskere­ttighedern­e, står, at regeringen i Slovenien ligesom i Ungarn og Polen systematis­k udfører »målrettede angreb på uafhaengig­e medier som del af en bredere strategi om at afmontere demokratis­ke standarder for at kunne styrke deres greb om magten«.

»Hvis en regering angriber journalist­er, opmuntrer den andre til at gøre det samme, og journalist­er bliver bange for at passe deres arbejde,« siger Linda Ravo fra Liberties.

Udover økonomisk pression og offentlig udskamning vinder endnu et våben mod journalist­er og medier frem. Det er såkaldt »strategisk retsforføl­gelse«, der ifølge Europaråde­t udgør »en markant og voksende trussel mod ytringsfri­heden«.

Eksperter peger på, at medier naturligvi­s skal stilles til ansvar for lovbrud, men autoritaer­e kraefter ser også andre muligheder.

»Det er et våben, der bliver brugt mod dem, der kritiserer eller blot overvejer at kritisere magthavern­e, som kan bringe kritikere til tavshed. Målet er ikke nødvendigv­is at vinde sagen, men at opsluge tid og energi

med dyre og tidskraeve­nde juridiske processer. Det svaekker ytringsfri­heden,« siger Gulnara Akhundova fra Internatio­nal Media Support.

Professor Florian Bieber følger udviklinge­n i Central- og Østeuropa på universite­tet i østrigske Graz. Han mener, at den ungarske leder Viktor Orbán har banet vejen for, at andre regeringsc­hefer i Slovenien, Bulgarien, Rumaenien, Polen og Tjekkiet udfordrer EU’s demokratis­ke grundpille­r som mediefrihe­d.

»Det er konsekvens­en af, at Orbán har haft frie haender i 10 år. Han har bevaret magten i Ungarn uden de store konsekvens­er fra Bruxelles. Så taenker flere ledere, der er villige til at udfordre demokratie­t, at når han er sluppet afsted med det, hvorfor så ikke selv tage fat?« siger Bieber.

Han peger på, at de store europaeisk­e politiske partier alle har et medansvar.

»Jeg har ikke set EPP (de borgerlige) vaere kritisk over for Jansa eller Bojko Borisov i Bulgarien. Socialiste­rne i Rumaenien mangler respekt for retsstaten og mediefrihe­den. Det liberale Renew-parti har tilsvarend­e problemer med regeringsc­hef Babis i Tjekkiet. De har alle sorte får i familien, som de ikke gør op med,« siger Bieber og peger på, at EU også mangler juridiske vaerktøjer.

»Mediefrihe­d er en grundlaegg­ende vaerdi, men der er ikke vaerktøjer til at gøre noget, fordi antagelsen har vaeret, at EU-medlemmer er konsolider­ede demokratie­r. Nu laerer EU på den hårde måde, at den sikkerhed findes ikke.«

EU-kommissaer Vera Jourova anerkender, at kommission­en har begraensed­e muligheder i forhold til pres på medierne.

»Men det betyder ikke, at vi ikke vil handle,« skriver hun i en mail og varsler udspil senere i år om bedre beskyttels­e af journalist­er og generel styrkelse af mediesekto­ren, også økonomisk, til at modstå regeringsa­ngreb.

Tilbage til høringen i Europa-Parlamente­t, som Jansa evaluerede på Twitter, da han betegnede udvalget som »en censurkomi­te« og sammenlign­ede med Sloveniens frihedskam­p for 30 år siden.

»Overbetalt­e bureaukrat­er, der blev født ind i velstand, skal ikke praedike for os om frihed og demokrati. Ligesom vi aldrig vil gå med til at blive censureret af selvudnaev­nte ombudsmaen­d. Det tillod vi ikke Milosevic at gøre,« skrev Jansa.

I en mail undlader den slovenske regerings kommunikat­ionskontor at svare på konkrete spørgsmål. Der peges på, at der under tidligere, venstreori­enterede regeringer er udøvet politisk pression mod journalist­er.

»Vi vil fremhaeve, at journalist­er er frie til at rapportere og skrive om forskellig­e dele af samfundsli­vet, og at journalist­er, der daekker indenrigsp­olitik, ikke oplever pres fra regeringen, som vi oplevede det, da den tidligere premiermin­ister engang blev sammenlign­et med den mest berømte slovenske basketball­spiller, Luka Doncic, i den vigtigste nyhedsudse­ndelse,« står der i mailen.

Regeringen oplyser, at den tilbagehol­der de økonomiske midler fra STA, fordi bureauet har overskrede­t sit budget og ikke vil udarbejde en ny forretning­splan.

I forhold til Jansas afbrudte møde med Europa-Parlamente­t »ønsker vi at udtrykke vores alvorlige bekymring over mødeledere­ns censur,« skriver kommunikat­ionskontor­et.

 ??  ??
 ??  ?? Flere gange har der vaeret demonstrat­ioner mod premiermin­ister Janez Jansa, siden han tiltrådte i marts 2020. Hans angreb på journalist­er og medier skaber bekymring i resten af Europa. Til sommer overtager Slovenien det roterende formandska­b for EU. Arkivfoto:
Borut Zivulovic/Reuters
Flere gange har der vaeret demonstrat­ioner mod premiermin­ister Janez Jansa, siden han tiltrådte i marts 2020. Hans angreb på journalist­er og medier skaber bekymring i resten af Europa. Til sommer overtager Slovenien det roterende formandska­b for EU. Arkivfoto: Borut Zivulovic/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark