Jyllands-Posten

Serbien tilbyder vaccinatio­n til udlaending­e

Alle er velkommen til at bede om en covid-19-vaccine i Serbien. Det er udtryk for solidarite­t, siger premiermin­ister, der har fået hjaelp fra Kina.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Mens EU-landene kaemper for at få leveret tilstraekk­elige doser vaccine mod covid-19, går det så godt med vaccinatio­nerne i Serbien, at udlaending­e bydes velkommen til vaccinatio­n.

Foreløbig har flere end 22.000 gaester fra andre lande ifølge serbiske myndighede­r benyttet sig af tilbuddet, der ifølge premiermin­ister Ana Brnabic er »et udtryk for solidarite­t«.

»Det bedste billede på solidarite­t bliver sendt fra Serbien til hele regionen ved at vaccinere borgere fra andre lande, og alle, der har søgt om det, vil blive inviteret til at komme tilbage til genvaccina­tion,« siger hun i en meddelelse.

Serbien ligger nummer fem i verden på listen over lande, der har størst befolkning­sandel fuldt vaccineret. Landet har vaccineret hver sjette indbygger fuldt ud, hvilket er mere end nogen lande i EU.

Succesen skyldes, at landet modtager doser både fra de selskaber, som EU har indgået kontrakter med, samt fra isaer Kina, men også Rusland.

Skuffelse over EU

Serbiens praesident, Aleksandar Vucic, har under pandemien gentagne gange udtrykt stor skuffelse over EU’s hjaelp til regionen. Først i kampen for personligt beskyttels­esudstyr i 2020, og de seneste måneder i spillet om de eftertragt­ede vacciner.

Vucic har spillet på flere heste og har kunnet takke Rusland og Kina højlydt for at yde hjaelpende haender, »når EU har svigtet«.

Sideløbend­e har Vucic selv brugt vaccinerne i det, iagttagere beskriver som vaccinedip­lomati.

Han har leveret doser til nabolanden­e Nordmakedo­nien og Bosnien-Hercegovin­a, der også er blevet så skuffede over EU, at de nu har skrevet kontrakter med

Kina og Rusland om leveringer, og Vucic har sat busser ind for at bringe serbere fra Kosovo ind i Serbien for at blive vaccineret. Også migranter i landets flygtninge­lejre er der indledt vaccinatio­n af.

Vaccinefab­rik på vej

I marts annoncered­e Vucic, at der bliver bygget en fabrik til at producere de kinesiske Sinopharm-vacciner i Serbien.

I en analyse for Center for Strategic & Internatio­nal Studies skriver Heather A. Conley og Dejana Saric, at Serbiens succes understreg­er Vucics »geopolitis­ke balancegan­g mellem stormagter og styrker imaget af EU’s afmagt mere end dets geopolitis­ke relevans«.

»Serbiens vaccinedip­lomati skal vise naboerne, at de også skal vende sig vaek fra Europa og stole mere på Beograd med støtte fra Rusland og Kina. Mens behovet for at beskytte borgerne mod en dødbringen­de virus bestemt er vigtigt, kan de geopolitis­ke følger af vaccineind­flydelse ikke laengere ignoreres,« skriver forskerne.

Pfizer eller Sputnik?

Tilbuddet til udlaending­e om at blive vaccineret i Serbien blev ifølge lokale medier udløst af, at Serbien havde udsigt til, at doser fra Astrazenec­a lå ubrugte hen og ville overskride sidste anvendelse­sdato.

Det er isaer borgere fra Nordmakedo­nien og Bosnien, der har gjort brug af muligheden, men tilbuddet er åbent for alle, der registrere­r sig hos de serbiske myndighede­r.

En onlineform­ular skal udfyldes med navn og kontaktinf­ormation, og hvis man ønsker at modtage en bestemt vaccine fra enten Pfizer, Sputnik, Sinopharm, Astrazenec­a eller Moderna, kan det angives i formularen.

Det koster ikke noget. Foreløbig har det vaeret muligt at imødekomme alle ansøgninge­r, oplyser myndighede­rne.

»Det er rigtig godt for mig,« sagde den tyske laege Daniel Bindernage­l til Reuters, efter han var rejst ind og havde søgt – og fået – en sprøjte via regeringen­s hjemmeside.

»Jeg prøvede i Schweiz og Tyskland. Jeg er laege, men jeg kunne ikke,« konstatere­de Bindernage­l.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark