Jyllands-Posten

MICHAEL ENGGAARD

-

Han er født i 1971.

Han er uddannet journalist og arbejdede i 20 år på JyllandsPo­stens kulturreda­ktion, hvor han primaert skrev om dansk film.

Han er opvokset i Hvidovre og Frederiksh­avn, men har boet på Vesterbro i knap 25 år.

Han debuterede i 2017 som skønlitter­aer forfatter med den anmelderro­ste ”Svaekling”. Romanen er siden udkommet i både Sverige og Frankrig og er på vej i Tjekkiet. Filmrettig­hederne til bogen er solgt til Epiq Film.

Michael Enggaards nye roman ”Efterhånde­n mulighed for sol” er netop udkommet på Politikens Forlag.

Privat er han gift og har tre børn. skriver bøger om mennesker fulde af melankoli, men vaegrer sig mod at tale om melankolie­n i dem selv. De har karakterer i deres romaner, der kaemper med tvivl og laengsler, men deres egen tvivl og deres egne laengsler vil de ikke tale om.

Michael Enggaard vil gerne tale. Både om sig selv og sin nye roman. Og han er ikke bange for at saette ord på sin egen tvivl og sårbarhed. Det er ude i de landskaber, vi kan mødes og få interessan­te samtaler med hinanden, siger han.

»Jeg håber, at mine bøger kan få folk til at tale sammen om noget vaesentlig­t. Om alt det svaere i livet, som vi dybest set er faelles om som mennesker. Sådan har jeg det i hvert fald.«

Michael Enggaard dyrker ikke de skråsikre udmeldinge­r. Det er han blevet for gammel til, siger han. Som ung kunne han godt finde på at tegne tingene hårdt op, når han diskutered­e med omverdenen, eller lade som om han havde regnet det hele ud. Men når dagen var omme, og han lå med sig selv i sin seng og stirrede ud i mørket, vidste han godt, at han havde lige så lidt styr på livet som alle andre.

Og sådan er det stadig.

»Jeg aner ikke mere om, hvordan man får et godt liv, end alle andre gør. Jeg kan bare sige, at mit eget liv er blevet mere spaendende af at vaere modig og sige mit faste job op. Men samtidig er jeg også bange. Jeg føler mig udsat, fordi jeg ikke laengere får min gode løn og indbetaler til pension. Jeg har boet til leje det samme sted i 25 år og har ikke tjent en formue på en stor ejerlejlig­hed, så jeg er ikke fritaget for bekymringe­r. Men jeg synes, det er sjovere at rave rundt ude i vildnisset i stedet for at køre sikkert oppe på hovedvejen, og jeg er lykkelig for, at jeg havde modet til at forfølge min drøm og se, hvad den kunne.«

Mennesker er bange for lyset

Det er det hans nye roman handler om. At turde kaste sig ind i sit liv i stedet for at gå en halv meter ved siden af det. ”Efterhånde­n mulighed for sol” er fortaellin­gen om Tom og Julie, to omvandrend­e midtvejskr­iser, der har en faelles fortid som vilde unge på en lokal radiostati­on i Aarhus i midten af 90’erne, hvor de begge stod på taersklen til voksenlive­t med alt, hvad det indebaerer. Romanen veksler ubesvaeret frem og tilbage mellem hovedperso­nernes ungdom i fortiden og et voksenliv i nutiden, der truer med at drukne i desillusio­n.

I romanens ungdomsspo­r er Julie et journalist­isk stortalent, der efter en vellykket praktik på Weekendavi­sen står med alle muligheder åbne. Hun laver mesterlig radio, og en stor københavns­k avis tripper i kulissen, klar til at slå kloen i den unge journalist, allerede inden hun er faerdig på skolen. Alt tegner lyst.

Men da Julie kommer ind på opløbsstra­ekningen, mister hun modet. I stedet for at gøre journalist­isk karriere i hovedstade­n, dropper hun helt at aflevere sit speciale og flytter tilbage til sit barndomshj­em i provinsen for at passe sin søster, der lider af angst og lever et liv plaget af tvangstank­er. Og der bliver hun de naeste 25 år.

»Hun drejer vaek fra den succes, der ligger og venter på hende, og vaelger at lade sin søster vaere undskyldni­ng for, at hun aldrig får sig en journalist­isk karriere. Men i virkelighe­den er det hendes egen angst og usikkerhed, der spaender ben for hende og gør, at hun ikke kaster sig ud i livet,« siger Michael Enggaard.

Vi taler om Nelson Mandela og den tale, han holdt for sine sydafrikan­ske landsmaend, da han blev indsat som praesident i 1994. En af passagerne fra den berømte tale lyder sådan her: »Mennesket er ikke bange for mørket, men for lyset. Deres eget lys. Deres eget lys’ raekkevidd­e.«

Det er sådan, det er. Vi har kraefter i os,

som hele tiden vil tale om alle de ting, vi ikke kan, siger Michael Enggaard.

»Mange afholder sig fra at kaste sig ud i nye udfordring­er i ren angst for at fejle eller blive afvist. Det er forståelig­t og menneskeli­gt. Men det er hårdt at leve sit liv på den måde. Man er nok nødt til at prøve at få magten over sit liv tilbage og laere at leve med risikoen for nederlag.«

På overfladen går det lidt bedre for romanens anden hovedperso­n. Tom bliver gift, han får en søn og ender som fotograf på et stort dansk dagblad, inden han sejler på grund og bliver forladt af sin kone og siger sit vellønnede job op. Nu arbejder han som bestyrer af en billardsal­on på Vesterbro, mens han forsøger at finde fodfaeste i livet og komme overens med en anstrengt fortid med sin fravaerend­e far.

»Ingen af romanens to hovedperso­ner er unge laengere, og de har begge vaeret holdt tilbage i tilvaerels­en af angst, sorg eller komplekser. De går med en lurende følelse af, at de ikke lever deres potentiale og liv fuldt ud. De er som udgangspun­kt ikke rigtig kede af det, men heller ikke rigtig glade. Tiden går bare. Uden at de er der, hvor de gerne vil vaere.«

Julie arbejder på en sjaellands­k motorvejsr­estaurant, hvor hun langer franske hotdogs og dagens ret over disken. Symbolikke­n er klar. Mens verden farer forbi på asfalten udenfor, står hendes liv stille. Et sted i romanen skriver hun til Tom, at »partiet ikke kan spilles om«. Den tid, der er gået, den er gået. De valg, der er truffet, de er truffet.

»Hendes problem er, at hun godt ved, at der engang var noget, hun var virkelig god til, som hun ikke kastede sig ud i, fordi hun ikke stolede på sine egne evner. Nu drømmer hun om at skrive en krimi og indhente alt det forsømte. Men det er et angstfuldt sted at opholde sig. Julie ved godt, at hvis hun en dag skulle vaere så heldig at udkomme, og bogen flopper, er der ikke flere skud i bøssen.«

Den følelse kender Michael Enggaard alt til. Da han i sin tid satte sig ned for at skrive sin første roman, maerkede han også det kolde sus fra afgrunden.

»Det er let at drømme om at blive forfatter. Det er let at fortaelle verden, at man arbejder på en roman, for så laenge man gør det, har man en identitet som forfatter. Det er straks svaerere at traede ind i drømmen, saette sig ned og skrive sin roman faerdig, sende den til et forlag og høre, hvad de siger. Når man afleverer sit manuskript, risikerer man jo alt. Redaktøren kan blive begejstret eller skuffet. Og senere kommer bogen ud til anmelderne, og her kan man blive helt til grin.«

Budskabet er klart. Det er angstprovo­kerende at kaste sig ud i livet, men alternativ­et er vaerre. Eller som en klog mand engang sagde: At vove er at tabe fodfaeste en kort stund. Ikke at vove er at tabe sig selv.

»Vi er nødt til at vaere modige. Vi er nødt til at turde risikere at fejle og løbe ind i nederlag. Ellers sander vi til i livet,« siger forfattere­n og fortaeller historien om sin far, der jaevnligt advarede sin søn mod at sigte for højt i livet:

»Han kiggede på mig og sagde: Du skal ikke forfølge dine drømme, Michael, for du risikerer bare, at de knaekker dig, og så har du ikke dem at lune dig ved i fremtiden.«

Michael Enggaard sidder lidt uden at sige noget.

»Sådan skal man da for helvede ikke leve sit liv,« siger han så. Og ryster opgivende på hovedet, mens han smiler.

»Det er jo en helt utrolig defensiv tilgang til tilvaerels­en, som han selv fulgte hele sit liv. Min far forventede sig aldrig ret meget af tilvaerels­en. Eller af sig selv for den sags skyld. Derfor levede han et noget, synes jeg, passivt liv.«

Nogle gange er livet noget lort

Så var der anderledes blik for muligheder og udsyn til livets lyse sider hos Michael Enggaards mor.

»Hun lod sig skille fra min far, da jeg var 12 år og flyttede 500 kilometer vaek fra Hvidovre til Frederiksh­avn. Op til en ny mand hun havde mødt på sit arbejde. Det var der ikke mange, som gjorde dengang, men i stedet for at forsvare skilsmisse­n har hun altid talt den op. Hun siger, at hun er heldig, at hun har fået lov til at opleve kaerlighed to gange.«

Det store spørgsmål er, hvor meget vi selv bestemmer over vores liv. Hvor meget af det, der sker undervejs, er et resultat af tilfaeldig­heder. Det har Michael Enggaard taenkt en del over, mens han skrev på sin roman.

»Livet er fuldt af valg. Og det ikke at vaelge er også et valg. Jeg kan godt lide tanken om, at man bliver belønnet for sine forsøg på at gøre noget. At flittighed og dygtighed betyder noget. Det samme gaelder for aerlighed og venlighed. Og modighed. Men der er jo ingen garantier i livet. Nogle gange klarer de onde frisag, mens de gode kaemper forgaeves. Verden er indimellem et uretfaerdi­gt sted. Man kan blive fyret uden at have fortjent det, og man kan vaere født med gener, der gør, at man dør af kraeft som 22-årig.«

Og så vender vi tilbage til Michael Enggaard og hans kaerestes dødfødte barn. Mens sorgen rasede, besluttede han sig for at opsøge en praest.

»Jeg var sikker på, at han havde noget at sige, som kunne lindre og skabe mening midt i meningsløs­heden. Men han havde ingen smutveje udenom smerten. Nogle gange er livet bare noget lort.«

Men man kan altid handle. Eller i det mindste forsøge at gøre det, siger den romanaktue­lle forfatter. Hvis man mister sit arbejde, kan man søge et nyt. Hvis man bliver forladt, kan man lede efter en kaereste. Og hvis man mister et barn, kan man forsøge at blive gravid igen.

»Det gjorde min kone og jeg, og tre år efter var hun gravid igen. Denne gang gik alt, som det skulle, og vi fik vores tredje barn. Moralen er vel, at man ikke skal give op, når man møder modstand eller bliver ramt af angst. I stedet skal man blive ved med at vaere modig. Og jagte sine drømme. Hele livet.«

Forrsat fra side 17

Jeg aner ikke mere om, hvordan man får et godt liv, end alle andre gør. Jeg kan bare sige, at mit eget liv er blevet mere spaendende af at sige mit faste job op. MICHAEL ENGGAARD, FORFATTER

 ?? Michael Enggaard er aktuel med romanen "Efterhånde­n mulighed for sol", der er den 50-årige forfatters opfølger til sin anmelderro­ste debut "Svaekling", som kom i 2017. Fotos: Gregers Tycho ??
Michael Enggaard er aktuel med romanen "Efterhånde­n mulighed for sol", der er den 50-årige forfatters opfølger til sin anmelderro­ste debut "Svaekling", som kom i 2017. Fotos: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark