Jyllands-Posten

Retten til at blive sat af

-

Har Facebook fået så stor magt, at det reelt er umuligt at begå sig i det højtbesung­ne danske foreningsl­iv, hvis man helst vil vaere Mark Zuckerberg foruden? Noget kunne tyde på det, når både sejlklubbe­n, gymnastikf­oreningen og håndboldog fodboldhol­det som noget af det naturligst­e forventer, at medlemmern­e har en profil på Facebook.

Arbejds-, fritids- og privatliv er angiveligt en så integreret del af de sociale medier, at bl.a. Ingeniørfo­reningen i Danmark advarer om konsekvens­erne. Selv om det virker både nemt og bekvemt, så er det ikke gratis at vaere på Facebook. Brugerne betaler med deres dyrebare data.

Det gør ganske mange gladeligt og finder stor fornøjelse i at holde kontakten med gamle skolekamme­rater, se kattevideo­er eller følge med i udvalgte menneskers gøren og laden. Men det både må og skal naturligvi­s vaere frivilligt, og det lyder beskaemmen­de, hvis hver femte føler, at de bliver sat uden for faellesska­bet; det vaere sig skole, arbejdspla­ds eller forening, hvis de ikke figurerer i det digitale univers. Ifølge Ingeniørfo­reningen i Danmark standser det ikke her. Også når det gaelder informatio­n fra institutio­ner og myndighede­r, lyder svaret, at det ville vaere et stort problem at modtage informatio­n, hvis de ikke var på de sociale medier.

Flere eksperter peger på, at brugen af Facebook er så omfattende, at man kan tale om egentlig digital infrastruk­tur.

Facebook har før vist, at foretagend­ets demokratis­ke sindelag rimer meget lidt på den danske foreningsk­ultur. Facebook udnytter kynisk sin position og traekker stikket ud, som det skete i Australien, når virksomhed­en får modstand. Kravet var ellers rimeligt nok: Facebook skal betale for de nyheder, som kanalisere­s videre til brugerne.

Facebooks venlige ansigt har det med at forvandle sig til iskold kynisme, så snart nogen forsøger at få Facebook til at anerkende et ansvar. På den ene side er det let og enkelt at kommuniker­e med venner, kolleger og foreningsk­ammerater på Facebook. På den anden har det vist sig utrolig vanskeligt at kommuniker­e med Facebook, hvad enten det handler om en helt uforståeli­g indgriben over for ytringer eller billeder, eller når det handler om at få Facebook til at betale for materiale, som er omfattet af ophavsrett­en.

Det er selvklart, at det skal vaere muligt at gå i graven uden at have haft en profil på Facebook. Der kan vaere utallige årsager til, at man ikke ønsker at udstille sig selv eller at dele sine data på den sociale platform. Offentlige myndighede­r har pligt til at finde kommunikat­ionsløsnin­ger, som når ud til alle borgere. Foreninger bør overveje, om de indirekte pålaegger deres medlemmer at optraede i Zuckerberg­s univers og lader Facebook udnytte deres interesser.

Som Kåre Løvgren fra Ingeniørfo­reningen i Danmark konstatere­r, så er det problemati­sk, hvis man tilmelder sig sociale medier udelukkend­e for at kunne følge med. Myndighede­rne bør sikre, at alle kan tilgå vigtig informatio­n, uden at de er på Facebook.

Ansvaret bliver ikke mindre i et gennemdigi­taliseret samfund som det danske.

Alternativ­erne til at bruge Facebook som kommunikat­ionsplatfo­rm findes, og at de ikke bruges mere, fortaeller en del om, hvor stor indflydels­e Facebook har fået, og hvordan vi ukritisk er villige til at afgive data som betaling for at vaere med i et konstruere­t faellesska­b. Konsekvens­erne af det har vi endnu til gode at opleve. Vi er først lige begyndt at ane dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark