Jyllands-Posten

Nick Haekkerup har svaert ved at slippe trangen til at overvåge danskerne

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD cand.ling.merc. og stud.theol.

Siden 2007 har staten de facto overvåget danskernes kommunikat­ion. Det sker ved, at man ved lov beder teleselska­ber om at registrere, hvem vi SMS’er med og ringer til hvornår, hvor laenge vi gør det, og hvor vi opholder os, mens vi kommuniker­er.

Det er en gennemgrib­ende overvågnin­g, der betyder, at man ret nemt kan stykke en adfaerdspr­ofil sammen af en given dansker. Hvis du er i tvivl om, hvor meget man kan regne ud med de data, så kan jeg anbefale følgende leg: Spørg en ven, om han er villig til at fortaelle dig, hvem han har kommuniker­et med hvornår og hvor laenge, og hvor han var, da han ringede eller sms’ede. Bare få oplysninge­rne for et døgn eller to. Prøv så at gaette, hvordan hans dage har set ud, hvad han har lavet, og hvad han kan have snakket om.

Hvis du har bare lidt flair for, hvordan mennesker fungerer og reagerer, og hvordan en typisk hverdag ser ud, vil du se, hvor omfattende logningen er.

EU har for laengst og gentagne gange – senest 6/10 sidste år – kendt logningen ulovlig, da den er så stort et indgreb i danskernes privatliv, men justitsmin­ister efter justitsmin­ister har ignoreret EU’s dom. Forleden lykkedes det så den nuvaerende justitsmin­ister, Nick Haekkerup, at få omtrent samtlige trykte medier til at bringe en overskrift, der mere end indikerer, at EU-dommen – som man nu sagde, man ville følge – giver kriminelle lettere spil: »Det er en håndsraekn­ing til forbrydern­e, som EU-Domstolen har givet,« sagde justitsmin­isteren.

Ministeren aergrer sig, ifølge Ritzau, over, at politiet i fremtiden på forhånd skal have en fornemmels­e af, hvem der begår kriminalit­eten, og hvor den bliver begået, før det kan få adgang til teleoplysn­inger. Laes lige det igen.

Vi har altså en justitsmin­ister, der skal sikre danskernes retssikker­hed, som aergrer sig over, at der skal vaere en mistanke om, at der foregår noget ulovligt, før man efterforsk­er folk. Det er fascineren­de – for nu at sige det paent.

Den egentlige historie var en helt anden. For godt nok siger ministeren, at man vil rette ind, men det er kun formelt. I praksis søger man blot at komme udenom EU-dommen ved at indføre en ny lov, der gør, at danskerne skal overvåges. For Nick Haekkerup kom med et nyt lovforslag, som inkluderer en udvidelse af logningen, så alle mobiltelef­oners lokationsd­ata – altså data, der afslører, hvor du er på ethvert tidspunkt og ikke kun, når du ringer eller sms’er – nu skal registrere­s og opbevares af teleselska­ber i et år. Det er så absolut en udvidelse af logningen i forhold til i dag. Derudover vil man gerne have lov at logge tidligere dømte.

Så princippet om, at man kan udstå sin straf og så få lov at starte på en frisk, synes vores justitsmin­ister heller ikke at kere sig om. Desuden vil man fortsat forsøge at bruge terror som argument for at fortsaette logningen, mens man vedkender sig, at man også lige vil bruge logningen til anden kriminalit­et, nu man har den.

Alt imens er der, uden masseoverv­ågning, i forvejen rig mulighed for, at politiet kan få adgang til teledata ved mistanke om kriminalit­et. Det behøver man ikke overvåge alle danskere for at få. For som Rosa Lund fra Enhedslist­en har sagt i forbindels­e med det nye lovforslag: »Det, at vi alle sammen bliver overvåget, er en meget høj pris at betale for at give politiet nogle redskaber, som de allerede har,« for: »det er jo sådan, at dommerkend­elserne sidder ret løst, når det handler om overvågnin­g af mobiltelef­oner«.

I praksis søger man blot at komme udenom EU-dommen ved at indføre en ny lov, der gør, at danskerne skal overvåges.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark