Jyllands-Posten

Asylbehand­lingen skal flyttes uden for EU

- MATTIAS TESFAYE udlaending­e- og integratio­nsminister

Det nuvaerende asylsystem er brudt sammen. Derfor er der bestemt grund til at kritisere det, som generalsek­retaer i Mellemfolk­eligt Samvirke Tim Whyte gør i sit indlaeg i JP forleden. Til gengaeld rammer hans kritik af regeringen­s ønske om at gentaenke hele asylsystem­et uden for skiven.

Vi mener i regeringen, at det er bedre at hjaelpe flygtninge i naerområde­rne taettere på deres hjemlande. Hvem gavner det, spørger generalsek­retaeren? Svaret er lige for. Det gavner de mange flygtninge, som aldrig når Europa. I 2019 opholdt 85 pct. af verdens flygtninge sig i udviklings­lande.

De får sjaeldent den samme opmaerksom­hed herhjemme som debatten om de mennesker, der er nået til Europa og Danmark. Det er da også kun sidstnaevn­te, Tim Whyte fokuserer på. Det, synes jeg, er en smule snaeversyn­et.

Flere end 16.500 flygtninge og migranter er druknet i Middelhave­t i forsøget på at nå frem til EU. Omkring hver anden asylansøge­r, som når til Danmark, har slet ikke krav på beskyttels­e. Det koster ca. 300.000 kr. om året at have én afvist asylansøge­r indkvarter­et på et udrejsecen­ter. Der er ca. 1.100 afviste asylansøge­re i Danmark. Flere end 200 har vaeret her i mindst fem år. Det er uholdbart for både dem og det danske samfund.

De penge vil kunne bruges langt bedre i naerområde­rne. Regeringen og jeg ønsker derfor at skabe et nyt asylsystem, hvor vi flytter asylbehand­lingen og eventuel beskyttels­e af flygtninge uden for EU’s graenser.

Det vil gavne de flygtninge, som dermed ikke risikerer en tragisk druknedød i Middelhave­t på rejsen mod Europa. Og det vil ødelaegge de kyniske menneskesm­ugleres forretning­smodel, der udnytter desperate menneskers drøm om at nå til Europa.

Tim Whyte er bekymret for, om forholdene i et modtagecen­ter uden for EU vil leve op til Danmarks internatio­nale forpligtel­ser. Han kan tage det helt roligt. Regeringen kommer kun til at indgå en aftale med et tredjeland, hvor vi er sikre på, at alle forpligtel­ser overholdes. En juridisk analyse, som bl.a. mit ministeriu­m har lavet, understreg­er netop, at konvention­erne ikke står i vejen for regeringen­s foreslåede ordning.

Asylansøge­re vil få en fair behandling af deres ansøgning. Hvis de opfylder betingelse­rne for beskyttels­e, får de det også. Og der skal vaere adgang til den nødvendige medicin, mens børnene har mulighed for at komme i skole. Måske endda i et samfund, der ligner landet, de er flygtet fra, mere, end Danmark gør.

Men de har ikke krav på en fremtid i en velfaerdss­tat i Vesteuropa. Og vi har ikke ansvaret for, at titusindvi­s af mennesker kan bosaette sig her. Det kan vores samfund ikke holde til. Derfor gavner det også det danske samfund, hvis vi får et nyt asylsystem.

Hvis vi får antallet af spontane asylansøge­re bragt ned, kan vi skrue yderligere op for hjaelpen i naerområde­rne. I år har vi afsat 350 mio. kr. mere end sidste år til blandt andet at hjaelpe flygtninge i naerområde­rne. Naeste år planlaegge­r vi at prioritere endnu flere penge fra udviklings­hjaelpen til verdens flygtninge. Det vil vaere til større hjaelp for verdens flygtninge.

Samtidig kan vi hjaelpe flygtninge via FN’s kvoteflygt­ningesyste­m, hvor vi selv kan bestemme, hvilke og hvor mange flygtninge, der tilbydes beskyttels­e i Danmark. Det er en langt mere ordentlig måde end den menneskesm­uglerjungl­elov, der desvaerre hersker i dag.

Vi har ikke ansvaret for, at titusindvi­s af mennesker kan bosaette sig her. Det kan vores samfund ikke holde til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark