Jyllands-Posten

Åndsdovenh­eden ligger tungt over os

Hvor er det åndelige blevet af i regeringen­s genåbnings­planer? Kirkegang er stadig amputeret, trods påskehøjti­den – men ingen tager det op, ikke engang de borgerlige politikere.

-

Jeg talte med en tysk veninde forleden, der er praest lidt uden for Heidelberg i Baden-Württember­g. Hun havde fået det første stik. »Hvorfor?« spurgte jeg forundret – hun er yngre end mig, frisk og rask. Fordi praesteger­ningen er »systemrele­vant«, svarede hun.

Ach so. Altså: Et arbejde af en sådan karakter og vigtighed, at det har afgørende betydning for, at samfundet, demokratie­t, vaerdier og mennesket haenger sammen – også i krisesitua­tioner. For eksempel alle ansatte i sundhedsse­ktoren og omsorgssek­toren, politibetj­ente og journalist­er og altså praester, der begraver de døde og døber de levende, taler med dem, der sidder i sorgens larm og dødens skygge, hjertets mørke og angstens rum, lykkens lune og ved livets aften – det, vi kalder sjaelesorg. Omsorg for sjaelen. Og ikke mindst forkynder praester evangeliet til trøst og opmuntring, håb og glaede og tilgivelse til ethvert menneske – det, vi laenges efter at høre, men ikke kan sige os selv.

Alt sammen regner man i Tyskland for noget, vi under ingen omstaendig­heder, hverken i krise, krig eller kaerlighed, kan undvaere. Ligesom Merkel blev tvunget til at traekke påskelukni­ngen tilbage, efter at hun fik laest og påskrevet af erhvervsli­vet. Og kirken! Protestant­iske og katolske kirkeleder­e protestere­de mod Merkels opfordring til at droppe fysiske gudstjenes­ter i påsken og gennemføre gudstjenes­ter på video. Det skulle hun aldeles ikke bestemme. Tyskland har (igen) under coronakris­en vist resten af Europa, at det er en åndelig mastodont – landet, hvor man undtager boghandler­e for nedlukning, mennesket har brug for geistige Tankstelle­n (åndelige tankstatio­ner), citat af Berlins kultursena­tor, Klaus Lederer.

Herhjemme flyver ånden ikke så højt. Ej heller ved opstandels­estid. Biskoppern­e har ytret deres sagtmodige utilfredsh­ed og undren over, at man ikke lemper restriktio­nerne ved kirkens allerstørs­te højtid, påske. Lidt slukørede fortsaette­r vi de amputerede 30 minutters gudstjenes­te uden salmesang, en haesblaese­nde praediken på fire et halvt minut, fadervor, velsignels­e, faerdigt arbejde. Og der er ingen grund til at vredes over biskoppern­e, hvad skal de gøre? Bryder de restriktio­nerne og coronalove­n, risikerer de vel et par hundrede års faengselss­traf og evig aflad til regeringen, der laver genåbnings­planer uden at skaenke folkekirke­n (som 75 pct. af landets borgere er medlem af) en tanke. Og ingen borgerlige partier udvandrede fra forhandlin­gerne af den grund – ja, åndsdovenh­eden ligger stor og tung over blå blok.

Vi har efterhånde­n vaennet os til, at det ikke er muligt at få en kommentar fra kirkeminis­teren, der glimrer ved sit fravaer. Og vi kan takke de praester, kirkebetje­ning og menighedsr­ødder, der ved juletid tryglede om at lukke kirkerne, for at gøre kirken overflødig i en krisetid – selv om kirken hører til krisebered­skabet. Landets krise og det enkelte menneskes krise. For der er ord, vi har brug for hørt talt til os, ikke gennem et eller andet medie – men fra menneske til menneske, fra hjerte til hjerte – livordene om englen, der påskemorge­n i sin hvide kjole steg ned fra himlen og ikke bare trillede stenen vaek fra graven, hvor Jesus lå, men også den store sten, der lå på vores hjerte. Og vi kan ikke forklare det. For vi kan ikke forklare det, der baerer os, kun at vi er båret af den morgen, hvor der var lys i alle grave, fordi det tidsbundne, skrøbelige menneske blev løftet ind i evighedsri­gets herlighed.

Det kan vi ikke bare tage imod uden at takke, uden at svare, uden at synge salmer, der tilvejebri­nger afstanden mellem himmel og jord. Salmen er sjaelens frie åndefang, sorgens larm, glaedens jubel, troens frie gensvar på engleorden­e om opstandels­en. Og han, Kristus, udfylder alle hullerne i sjaelen, som livet efterlod – det er vel også at vaere systemrele­vant. Glaedelig påske.

Der er ingen grund til at vredes over biskoppern­e, hvad skal de gøre? Bryder de restriktio­nerne og coronalove­n, risikerer de vel et par hundrede års faengselss­traf.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark