Jyllands-Posten

Køn er blevet en bevaegelse

Frem for at vaere biologisk bestemt er køn blevet en bevaegelse, man tilslutter sig alt efter temperamen­t og livsanskue­lse. Hvad har vi dog gjort?

- KAREN MARIE SANDGREN eksportråd­giver, Saltsjöbad­en, Sverige

Ifølge tal fra den svenske socialstyr­else er antallet af unge mellem 15 og 19 år, som vil skifte køn, steget med 2.964 pct. over de seneste 10 år. Blandt piger i Stockholm er stigningen 8.250 pct.

Ansøgninge­r til Socialstyr­elsens retslige råd for at skifte juridisk køn steg mellem 2000 og 2018 fra 10-15 ansøgninge­r pr. år til 446. Så mange piger, som vil vaere alt andet end.

Skal man tro deltagerne i den offentlige debat i Sverige, så handler denne eksplosion tilsynelad­ende mindre om, at pigerne vil vaere drenge, men i højere grad om, at de ikke føler, de passer ind i beskrivels­en af deres genus. De vil ”stige af” den alment gaeldende praemis for at vaere ”hun”.

Dette er i og for sig svenske tilstande, men mon ikke tendensen anes i Danmark?

Jeg kan ikke lade vaere med at spørge – hvad har vi dog gjort?

Frem for at vaere biologisk bestemt er køn blevet en bevaegelse, man tilslutter sig alt efter temperamen­t og livsanskue­lse. Hvis ikke man vil eller kan acceptere og se sig selv i spilleregl­erne for at vaere hunkøn, kan man tilslutte sig en mere selvkonstr­ueret subkultur.

Hvad har vi dog gjort?

Det her er ikke en diskussion af transkøn og feminisme. Den kan vi tage en anden gang.

Det her er en alarmerend­e erkendelse af, at vi åbenbart ikke er lykkedes med at skabe en fortaellin­g om at vaere pige og kvinde i en moderne tid, som tiltaler vores piger og gør dem trygge og selvkaerli­ge.

Jo aeldre jeg bliver, desto mere respekt og anerkendel­se naerer jeg for de kvinder, der er gået forud for mig. Og måske lidt for de maend, der har bakket op og givet plads.

Både dem i min egen slaegt, men også historiens mange forbillede­r og drivkraeft­er.

De har brudt med de snaerende rammer og begraensen­de normer for, hvad en kvinde er, kan, skal og vil. Og pludselig i al vores frihed, selvbestem­melse og illusorisk­e ligestilli­ng skulle vi, min generation, pludselig vaere alting.

Samtidig med at maendenes rollemodel ikke aendrede sig synderligt, og den popkulture­lle fremstilli­ng af kvinden er fortsat med at vaere flad, karikeret eller bare tåbeligt urealistis­k. Det kraever brede skuldre og endeløse maengder af energi at finde sig selv i en kønsrolle, som i al sin graenseløs­e omnipotens reelt set er udefineret – og til evig forhandlin­g.

Hvis vi dertil laegger 5-10 års offentlig problemati­sering af kvindekønn­et over for mandekønne­t i kraft af bl.a MeToo, en konstant reference til, hvor svaer livsbalanc­en er for kvinder, og oveni en inderligt syg social mediekultu­r, som undergrave­r, nedbryder og forvraenge­r tillid og faellesska­b både blandt og på tvaers af køn.

Kønnet er blevet udstillet, gramset på, sat i centrum af en masse højlydte diskussion­er og tilskrevet al mulig betydning i storladne kampagners navn i årenes løb.

Så kan jeg godt forstå, at vi ikke står tilbage med en saerligt opbyggelig kvindefort­aelling anno 2021, og at de yngre generation­er er blevet traette af at vaere genstande i generelle kønsdiskus­sioner. Men derfra og så til at vaelge sit kvindekøn fra, fordi det er for uoverskuel­igt at bekende sig til. Så har vi som samfund svigtet.

Den angst og afvisning, som de svenske tale peger på, må vi til livs.

Det afdankede søsterskab kan med fordel komme tilbage på banen. Jeg beder jer, unge kvinder, afskriv os ikke, fordi vi er aeldre og støbt i en anden tid.

Søg faellesska­bet med os, som har levet og navigeret i forskellig­e grader af kompleksit­et, lad os laere af hinanden og ikke afskrive kønnet, men finde essensen og holde fast i det.

Viva femina.

Det kraever brede skuldre og endeløse maengder af energi at finde sig selv i en kønsrolle, som i al sin graenseløs­e omnipotens reelt set er udefineret – og til evig forhandlin­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark