Jyllands-Posten

Kriselov må ikke blive hverdagslo­v

En mere magtfuld regering, som vi har oplevet det seneste år, har også konsekvens­er for ansvarsstr­ukturerne. Det har blotlagt uklarheder, som kan blive til spraekker i vores retssamfun­d. Der er brug for et råd af retslige vismaend til at rådgive regeringe

- KRISTIAN LAUTA juraprofes­sor, KU, Djøfs Corona Task Force LYKKE FRIIS direktør i Taenketank­en Europa, Djøfs Corona Task Force

Den 22. marts vedtog et stort flertal i Folketinge­t en langsigtet og detaljeret genåbnings­plan for Danmark. Dermed kan vi alle glaede os til igen at få gang i økonomien, gå til frisør og på restaurant. Men det er ikke nok med en fysisk genåbnings­plan; vi må også se på, hvordan dørene til vores demokrati og retsstat igen kan blive slået op på vid gab.

Det seneste år har vist, at vi i Danmark er blevet villige til at acceptere flere indgreb i vores basale rettighede­r, hvis det kan sikre os mod pandemien. Den 1. marts 2021 udløb den midlertidi­gt indførte hastelov, og en ny lov, der erstatter den oprindelig­e epidemilov fra før corona, trådte i kraft. Den nye lov videreføre­r – med undtagelse af tvangsvacc­inationer – stort set alle de tiltag, som hasteloven fra marts 2020 indførte. Indførelse­n af den nye lov viser, hvor langt vi et år inde i pandemien er villige til at gå (laengere). Men de højlydte protester, der dannede lydtapetet til lovens vedtagelse, viser samtidig en langt større polariseri­ng i danskernes tiltro til krisehåndt­eringen.

I Djøfs Corona Task Force har vi siden coronakris­ens start haft til formål at belyse demokrati, frihed og rettighede­r under og efter krisen. Vi har på godt og ondt erfaret, hvordan den danske retsstat har klaret sundhedskr­isens trykprøvni­ng. De erfaringer skal nu bruges til at sikre, at kriselovgi­vningen ikke følger os, når krisen er ovre. Og at vi tager erfaringer­ne med os til fremtidige kriser.

Vores analyser har vist, at Danmark også i krisetid ligger blandt de europaeisk­e lande, der har vaernet godt om de retsstatsl­ige principper og menneskere­ttighedern­e. Men krisen har også vist, at selv en retsstat som Danmark kan udfordres af et konstant pres for hurtigt og effektivt at komme voksende smittekurv­er til livs.

Derfor anbefaler Djøfs Corona Task Force at indføre en politisk krisebrems­e, oprette en gruppe af retsstatsl­ige vismaend og gøre retsstaten til et gennemgåen­de tema i fremtidens Europa.

De tre anbefaling­er tager alle udgangspun­kt i de erfaringer, vi i Danmark og Europa har gjort os det seneste år. Vi mener, at en krisebrems­e er nødvendig, da vi siden indførslen af hasteloven i marts 2020 har set en forskydnin­g af magten mod regeringen og vaek fra de ministerie­r og styrelser, vi normalt forventer har den fulde beslutning­skraft på deres område. Samtidig har vi det seneste år set et skred i vores principper. Den nye epidemilov rummer stadig muligheden for langt mere vidtgående tiltag end den oprindelig­e – f.eks. kan Styrelsen for Patientsik­kerhed udstede bindende påbud om eksempelvi­s isolation eller test. På den måde har vi sat en ny graense for, hvad denne og andre krisesitua­tioner kan betyde for vores rettighede­r.

Med anbefaling­en ligger ikke en forventnin­g om en slutdato på sundhedskr­isen. Covid-19 kommer desvaerre nok til at praege vores hverdag laenge endnu. Men vi efterspørg­er, at regering og Folketing på et tidspunkt tydeligt markerer afslutning­en på krisen og derved på kriseloven. De skal erklaere hverdag.

Vi anbefaler, at der i krisesitua­tioner indføres en fast forespørgs­elsdebat i Folketinge­t hver tredje måned. Det kan indebaere en forespørgs­el om status fra statsminis­teren eller sundhedsmi­nisteren på den igangvaere­nde krise, herunder status for udløb af initiative­r som følge af kriselovgi­vning. Forslaget vil samtidig give anledning til mere regelmaess­ige drøftelser og klare udmeldinge­r om, hvornår hverdagen kan genoptages – også i lovsammenh­aeng.

Anbefaling­en kommer også ud af en bekymring for den meget polarisere­de debat, vi i øjeblikket ser udspille sig på isaer de sociale medier. Også politikern­e har i stor stil valgt sociale medier som kanaler til at annoncere nye tiltag og holdninger. Det kan give mening for at nå folk ”der, hvor de er”, men det udelukker desvaerre også kritiske spørgsmål fra journalist­er. Det understreg­er i vores øjne behovet for at styrke den offentlige debat, hvor både beslutning­stagere, medier, befolkning og eksperter får muligheden for at stille spørgsmål og nuancere afvejninge­n mellem krisehåndt­ering og retsstaten­s principper.

At beslutning­erne tages meget centralt og uden inddragels­e af f.eks. regional ekspertise, er ikke uden implikatio­ner for retsstaten. I hasteloven fra marts 2020 fremgik det, at en raekke beslutning­er, der tidligere skulle tages af regionerne­s epidemikom­missioner, var lagt over til sundhedsmi­nisteren.

Den bevaegelse mod en vaesentlig højere grad af politisk frem for sundhedsfa­glig krisehåndt­ering – og med den generelle forskydnin­g af magten hen imod regeringen – har også konsekvens­er for ansvarsstr­ukturerne. Det har blotlagt uklarheder, som kan blive til spraekker i vores retssamfun­d, hvis ikke vi gør noget ved det: domstolsne­dlukninger, minksager og en politiseri­ng af epidemihån­dteringen har på nogle straek sået tvivl om roller, ansvar og selve magtens tredeling. Derfor anbefaler vi at etablere en gruppe af retsstatsl­ige vismaend. De skal rådgive og inspirere regeringen til at styrke bevidsthed­en om retsstaten og bidrage til at nuancere den offentlige debat. Gruppen skal beskaeftig­e sig med situatione­r, hvor retsstatsl­ige principper kan blive sat under pres, f.eks. af kriser, og kan sammensaet­tes af fem-otte eksperter fra universite­ter, taenketank­e og domstolene.

Danmark er blandt de europaeisk­e lande, der med størst succes har opretholdt retsstaten­s principper gennem coronakris­en. I flere lande er der i ly af krisen indført love, som saetter menneskere­tlige og retsstatsl­ige vaerdier under pres.

I Slovenien forsøgte regeringen at give politiet beføjelser til at spore mobilkommu­nikation uden en ransagning­skendelse for at kunne overvåge smittedes adfaerd, skønt både retten til privatliv og fri kommunikat­ion er sikret i den slovenske grundlov.

I Skotland forsøgte regeringen at give mulighed for at afgøre sager om alvorlig kriminalit­et uden tilstedeva­erelse af en jury. Forslaget blev dog trukket tilbage på grund af store protester.

Ungarn indførte en kriselov uden solnedgang­sklausul, som gav mulighed for at afvige fra den eksisteren­de lovgivning og indføre meget skrappe restriktio­ner. Også i lande som Tyskland og Frankrig har domstole dømt udrullede restriktio­ner for ulovlige.

Politikern­e har i stor stil valgt sociale medier som kanaler til at annoncere nye tiltag og holdninger. Det kan give mening for at nå folk ”der, hvor de er”, men det udelukker desvaerre også kritiske spørgsmål fra journalist­er.

Samtidig har det europaeisk­e samarbejde om graenser, vacciner m.m. tydeliggjo­rt nødvendigh­eden af taet samarbejde i EU. Vi er blevet mere bevidste om vigtighede­n af faelles europaeisk fodslag i denne og fremtidige kriser. Derfor er vores anbefaling, at Danmark sammen med ligesinded­e lande i Europa arbejder gennem de europaeisk­e institutio­ner for at holde fokus på retsstat og menneskere­ttigheder.

Det kan vaere i Europaråde­t, hvor man kan arbejde for en ”best practice for krisenedlu­kninger” eller oprette et ”krise-/retsstatsb­arometer”, der kan hjaelpe landene til at måle på retsstaten­s tilstand, når kriser kraever ekstraordi­naere tiltag som nedlukning­er. Det kan også vaere ved at bidrage aktivt til planlaegni­ngen af konference­n om Europas fremtid, som indledes om kort tid og skal afsluttes under det franske EU-formandska­b i første halvår af 2022.

Det seneste år er vi blevet meget klogere på både vores egen og vores nabolandes retsstater. Disse erfaringer har vaeret alt for dyrt købt til ikke at blive brugt, når vi skal forme fremtidens krisebered­skab ud fra principper om beskyttels­en af borgernes rettighede­r og retsstaten.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark