Jyllands-Posten

Politisk debat om boykot af VM i Qatar: »Seriøse lande burde ikke deltage«

En rundspørge blandt Folketinge­ts partier afslører uenighed om, hvorvidt fodboldlan­dsholdet skal stå til ansvar for et udenrigspo­litisk dilemma.

- KENNETH THYGESEN JESPER HAUE HANSEN Kenneth.Thygesen@jp.dk jesper.h.hansen@jp.dk

De plejer oftest at skulle håndtere spørgsmål om taktik, form og modstander­e. Men under den netop overståede landsholds­samling måtte Danmarks bedste herrefodbo­ldspillere imidlertid forholde sig til adskillige spørgsmål om et betaendt, storpoliti­sk dilemma: det kommende VM i Qatar i 2022.

»Når vi bliver spurgt om de ting, føler jeg, at der bliver banket på den forkerte dør. Vi har ikke ønsket at skulle spille i et land som Qatar,« sagde landsholds­profilen Thomas Delaney i sidste uge før holdets afrejse til VM-kvalifikat­ionskampen i Israel.

»Der er mange grunde til, at VM ikke burde afvikles der. Sportsligt, økonomisk og selvfølgel­ig menneskere­ttigheder. Alligevel føles det, som om vi som spillere skal stå på mål for den beslutning.«

Alligevel tog Delaney og resten af herrelands­holdet stilling til den glødende debat om VM-slutrunden i ørkenstate­n – en debat, der kun har taget til, siden The Guardian i februar afslørede, at op mod 6.500 migrantarb­ejdere har mistet livet siden Qatars tildeling af vaertsskab­et i 2010.

Før sidste søndags landskamp mod Moldova iklaedte herrelands­holdet sig trøjer med budskabet »Football supports change« (fodbold støtter forandring), og holdet fulgte dermed op på både det norske og tyske fodboldlan­dsholds markeringe­r for menneskere­ttighedern­e i Qatar.

Men bør Danmarks bedste fodboldhol­d boykotte slutrunden til naeste år, og hvem skal i givet fald traeffe beslutning­en?

»Uanstaendi­gt«

Dansk Boldspil-Union (DBU) er ikke i tvivl. Fodboldfor­bundet har ikke taenkt sig at boykotte, og hvis det alligevel skulle komme på tale, bør det blive besluttet af Folketinge­ts partier og »omfatte andet end bare et fodboldlan­dsholds deltagelse til en VM-slutrunde«, lød det for nylig fra direktør Jakob Jensen i et debatindla­eg hos Weekendavi­sen.

Men på Christians­borg bliver idéen om et boykot imidlertid afvist af størstedel­en af partierne, viser JyllandsPo­stens rundspørge blandt idraets- og kulturordf­ørerne.

Eneste undtagelse er Enhedslist­en, der i skikkelse af Søren Søndergaar­d påpeger, at »demokratis­ke og seriøse lande ikke burde deltage i det VM-udstilling­svindue i Qatar«.

»Skal Danmark boykotte alene? Det kan vaere, at det er bedre at gøre noget sammen med andre, og derfor har jeg opfordret kulturmini­steren til at tage problemsti­llingen op i relevante sammenhaen­ge. Det er oplagt at tage op i Nordisk Råd, og det vil vi arbejde for,« siger Søren Søndergaar­d.

Omvendt er Enhedslist­ens idraetsord­fører kritisk over, at man inddrager spillerne i debatten:

»Det er uanstaendi­gt at saette idraetsfol­k, som har knoklet som svin i 20 år for at nå en vis position, til at føre udenrigspo­litik, så jeg vil ikke pålaegge idraetsfol­kene noget som helst. Skal beslutning­en traeffes, skal den traeffes politisk, og så skal idraetsfol­kene have en ordre. De skal ikke stå med ansvaret«.

Forstår ikke irritation

Spillerne og landstraen­er Kasper Hjulmand får ikke det samme fripas af Nye Borgerlige.

Ifølge kulturordf­ører Lars Boje Mathiesen skyldes det ikke mindst, at landsholde­t allerede »har taget et standpunkt ved at gøre sig politisk i støtten til Black Lives Matter-bevaegelse­n«, siger han med henvisning til spillernes knaelen inden landskampe i efteråret.

»Det var jeg naesten forbandet over, for så er sport og politik ikke laengere adskilt,« siger Lars Boje Mathiesen og fortsaette­r:

»Jeg er ikke tilhaenger af, at Folketinge­t skal bestemme en boykot. Fodboldlan­dsholdet må gøre, hvad det vil, men fra politisk side frygter jeg en glidebane ved en boykot i den identitets­politiske korrekthed. Der kan måske vaere tilfaelde, hvor der skal boykottes, men i dette tilfaelde skal vi så stadig handle med Qatar og have en ambassade dernede? Hvad er det, vi vil opnå?«

Flere af de øvrige idraetsord­førere ser også helst, at fodboldlan­dsholdet er holdt ude af debatten.

»Lad fodbold vaere fodbold, og så skal diskussion­erne om bl.a. menneskere­ttighedern­e i Qatar tages i de politiske organer, der også kan vaere med til at rykke på de dagsordene­r. Det gaelder f.eks. via EU samt bestyrelse­rne i DBU og Fifa,« siger Venstres idraetsord­fører, Stén Knuth.

Også Mai Mercado fra Konservati­ve mener, at det ikke skal gå ud over idraetsudø­verne, at VM er planlagt til at blive spillet i Qatar. Det har de ikke haft nogen indflydels­e på, siger hun.

»Jeg er enig i, at det er politikern­e, der skal traeffe en beslutning, hvis der skal traeffes en beslutning. Jeg mener, at Danmark skal deltage, og i stedet skal vi gøre vores ind

flydelse gaeldende i de fora, hvor vi kan sikre, at afholdelse­n af store sportsbegi­venheder som f.eks. VM vil finde sted i lande, der er demokratis­ke eller i hvert fald ikke antidemokr­atiske som Qatar,« siger hun.

Politisk boykot?

Til gengaeld bør man fra politisk side vaelge at boykotte slutrunden i Qatar. Det mener Radikale Venstres idraetsord­fører, Kristian Hegaard:

»Ingen fra det officielle Danmark skal tage af sted. Kraenkelse­n af menneskere­ttighedern­e, som har fundet sted, er en regulaer skandale. Man bør presse på for at flytte turneringe­n, hvilket bør ske i samarbejde med andre nordiske lande eller Uefa. Det vil give den største effekt.«

Hvad nytter det at boykotte slutrunden politisk?

»En politisk boykot vil indiskutab­elt sende et kraftigt signal om ikke at acceptere de gevaldige kraenkelse­r af menneskere­ttighedern­e. Det vil vaere et voldsomt og vigtigt signal at sende,« siger Kristian Hegaard.

Det er Liberal Alliances kulturordf­ører, Henrik Dahl, enig i.

»Man bør opdele det officielle Danmark fra DBU, der er en privat forening, som er en medlemsorg­anisation. Den må selv traeffe en afgørelse i forhold til, hvad den vil vaere og stå for over for medlemmern­e,« siger han.

Helt anderledes ser Alternativ­et på problemsti­llingen. Partiets idraetsord­fører Torsten Gejl mener, at det »suveraent er DBU’s beslutning, om der skal boykottes eller ej«.

»Hvis de traeffer den beslutning, bifalder vi den, og så vil vi gerne hjaelpe med at finde en økonomisk kompensati­on.«

Hvorfor skal den ikke traeffes politisk – hvorfor sender I den tilbage til DBU?

»Det er DBU, der har de allerbedst­e forudsaetn­inger for at traeffe beslutning­en, og det er DBU, der er mest berørt af det. Det er en svaer beslutning, og jeg forstår, at man har lyst til at skyde det fra sig, men jeg synes, at hovedaktør­erne i sagen skal have lov til at traeffe beslutning­en,« siger han.

Blød snak flytter intet

I første omgang har spillerne og DBU valgt at fokusere på at kvalificer­e sig til den omdiskuter­ede slutrunde. Det møder opbakning fra Dansk Folkeparti­s idraetsord­fører, Dennis Flydtkjaer.

»Man kan tage afstand fra mange ting i Qatar – det må man tage på diplomatis­k vis på andre fronter. Det gavner mere at få fokus på forholdene ved at deltage i stedet for at blive vaek,« siger han.

Er dialogveje­n ikke vag – er det ikke tid til at gøre alvor af noget af det?

»Blød snak flytter ikke noget, men vi bør saette krav tidligere i forløbet. I udvaelgels­en af vaertsland­ene skal man opsaette krav og kriterier. Nu er kvalifikat­ionskampen­e i gang, det er ikke nu, vi skal traekke stikket,« siger han.

Imens er det vigtigt, at politikern­e »ikke efterlader landsholde­t i frontlinje­n«, lyder det fra SF’s idraetsord­fører, Charlotte Broman Mølbaek:

»Vi skal selv tage ansvar, og derfor kunne jeg godt taenke mig, at både kulturmini­steren og udenrigsmi­nisteren går mere ind i sagen og presser på – f.eks. ved at rette henvendels­e til andre deltagende lande og fodboldorg­anisatione­rne. Vi mangler en regering, der traeder mere i karakter. Vi skal selvsagt ikke ivaerksaet­te en større diplomatis­k krise, men der er mulighed for at påvirke og laegge pres på. DBU står meget alene, hvis det politiske niveau ikke bakker op.«

 ??  ??
 ??  ?? De danske landsholds­spillere trak i T-shirts med budskabet ”Fodbold støtter forandring­er” inden kampen mod Moldova søndag aften. Men er det landsholde­t og ikke Folketinge­t, der skal føre dansk udenrigspo­litik? Spørgsmåle­t deler vandene. Foto: Jens Dresling
/Riitzau Scanpix
De danske landsholds­spillere trak i T-shirts med budskabet ”Fodbold støtter forandring­er” inden kampen mod Moldova søndag aften. Men er det landsholde­t og ikke Folketinge­t, der skal føre dansk udenrigspo­litik? Spørgsmåle­t deler vandene. Foto: Jens Dresling /Riitzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark