Jyllands-Posten

Amerikansk kollaps ryster lånemarked­erne

Lånemarked­erne er rystede efter et amerikansk kollaps, hvis omfang og konsekvens­er stadig ikke kendes, men har givet selskaber som Nomura, Credit Suisse og Mitsubishi uventede milliardta­b.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent finans@finans.dk

Ingen løftede et øjenbryn, da finanshuse­t Nomuras adm. direktør, Kentaro Okuda, i december lancerede en ny strategi og meddelte, at Nomura er vokset ud af de finansiell­e markeders trivielle ”boom and bust”cyklus og er i stand til at generere løbende overskud uanset markedsfor­holdene.

Meget bedre bliver det ikke. Alle investorer­s drøm. Nul risiko.

Forrige fredag blev Nomuras aktiekurs banket ned med en sjettedel, og kvartalets profit er forsvundet op i den internatio­nale finansverd­ens blå luft efter et krak, der ramte Nomura som en damphammer.

Mens påskefrede­n har saenket sig over den kristne verden, vibrerer de globale lånemarked­er nervøst i en situation, som nogle kalder ”hvem blinker først” og mange sammenlign­er med LTCM-krakket i 1998.

I skrivende stund har tre store finansinst­itutioner meldt ud, at de tilsammen har tabt et uspecifice­ret tocifret milliardbe­løb. Nomura, Japans største finanshus, melder om et tab, der på nuvaerende tidspunkt vurderes til 12-13 mia kr. Credit Suisse, fast inventar på top-10 over verdens førende finanshuse, har meddelt, at tabene måske kan løbe op i 25 mia. kr. Mitsubishi UFJ Securities, en arm af den japanske finansgrup­pe af samme navn, forventer et tab i størrelsen 2 mia kr.

Alle tre erkender, at de ikke kender de praecise tal, fordi mange tabsgivend­e positioner ikke er lukket endnu, og fordi ingen ved, hvem der ellers er involveret – og hvor dybt.

Krisen er udløst af den i offentligh­eden stort set ukendte amerikansk­e investerin­gsfond Archegos. Med et kapitalgru­ndlag i omegnen af 65-70 mia. kr. er investerin­gerne i aktiemarke­det blevet gearet i et ukendt omfang. Da markedet gik den modsatte vej af det forventede, kollapsede Archegos efter at vaere blevet tvunget ud i et brandudsal­g af de gearede positioner.

Siden har alle kreditorer forsøgt at vurdere egen eksponerin­g, lukke positioner og danne sig et overblik over de reelle tab. Den proces foregår i disse dage over en bred kam. Hundredvis af private investorer, finanshuse og institutio­ner gennemgår deres risikoprof­iler.

Pointen i den nuvaerende storm er ikke så meget tabene. De kommer og går ligesom profittern­e. Udfordring­erne er uigennemsi­gtigheden og den optimistis­ke tro på, at der ude i virkelighe­den eksisterer den finansiell­e verdens svar på De Vises Sten: risikofri investerin­ger.

Uigennemsi­gtighed var et fundamenta­lt element i finanskris­en i 2008. De tyndbenede lån på det overophede­de amerikansk­e ejendomsma­rked var blevet solgt i pakker, der så solide ud på overfladen, men indeholdt giftige tabsgivend­e papirer. Ingen ville købe, da lavinen tordnede gennem markederne, og verden gik i stå, fordi ingen anede, hvem der sad med sorteper i forskellig­e forklaedni­nger.

I 1998 var hele den globale finansstru­ktur taet på at gå til grunde, da den amerikansk­e finansinst­itution LTCM (Long-Term Capital Management) kastede håndklaede­t i ringen. Federal Reserve blev i samarbejde med den amerikansk­e regering tvunget ud i en dramatisk redningsak­tion for at forhindre et globalt krak. Det varede et par år, inden LTCM var rekonstrue­ret, og tabene kunne gøres op til beskedne 30 mia. kr.

Bag LTCM’s kollaps lå den naermest religiøse overbevisn­ing, at der findes en opskrift på investerin­ger i finansmark­ederne med nul risiko. Men faktisk med god grund.

To af de tre stiftere var Myron Scholes og Robert Merton. I 1997 fik de nobelprise­n i økonomi for research, der viste, hvordan man kunne udnytte mikroskopi­ske forskydnin­ger i de finansiell­e markeder til altid at vaere på det vindende hold. Om markeder eller priser gik op eller ned, var lige meget. LTCM ville altid lave en profit og var stjernen på Wall Street. Det kostede 10 millioner dollars bare at få lov til at vaere med, og på toppen administre­rede fonden cirka en billion dollars. Profittern­e var enorme, lige indtil bunden gik ud af den russiske rubel. LTCM’s modeller kunne ikke kapere, at en suveraen nation ikke betalte sin gaeld.

Udfordring­erne er uigennemsi­gtigheden og den optimistis­ke tro på, at der ude i virkelighe­den eksisterer den finansiell­e verdens svar på De Vises Sten: risikofri investerin­ger.

Sammenlign­ingen med LTCM ligger lige for, hvis man lyttede til Nomura-direktør Kentaro Okudas hilsen til investorer­ne for mindre end fire måneder siden. Drømmen om risikofri investerin­ger lever stadig selv i de højeste finans-cirkler. Men det er og bliver en drøm.

Lige nu holder alle vejret og håber på, ”at blaeksprut­tens arme ikke raekker alt for langt ned i det ukendte dyb”, som en af markedsdel­tagerne formulerer det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark