Jyllands-Posten

Markant flere i arbejde i USA

Det ser meget lysere ud for amerikansk økonomi, end det har gjort laenge, vurderer dansk bankøkonom.

-

I USA blev der i marts skabt 916.000 job uden for landbruget. Det er markant flere end ventet. Ledigheden falder til 6,0 pct., oplyser regeringen ifølge nyhedsbure­auet AFP.

Faldet i ledigheden styrker ifølge bureauet troen på, at et økonomisk boom er på vej. Samme vurdering kommer fra danske iagttagere.

Udsigten til voldsom økonomisk vaekst i USA giver gode muligheder for danske virksomhed­er, siger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

»Samtidig med beskaeftig­elsen af hele 916.00 personer er tallet for februar opjusteret med omkring 90.000. I mere normale tider vil der vaere tale om en helt fantastisk arbejdsmar­kedsrappor­t, men i øjeblikket skal det dog ses i lyset af, at beskaeftig­elsen i USA fortsat er omkring 10 millioner lavere end før covid-19 pandemien,« siger han.

Godt for eksporten

I Danske Bank siger chefanalyt­iker Mikael Olai Milhøj, at fremgangen på det amerikansk arbejdsmar­ked blandt andet skyldes, at man har fået bedre styr på covid-19.

»I den private servicepro­ducerende sektor steg beskaeftig­elsen med knap 600.000, hvoraf 280.000 var inden for restaurati­onsbranche­n, kultur, kasinoer med videre, selv om beskaeftig­elsen steg, så er arbejdsmar­kedet langt fra helet endnu,« siger Mikael Olai Milhøj og tilføjer:

»Vi forventer, at beskaeftig­elsen i USA vil lave et staerkt comeback i år. Det ser i hvert fald markant lysere ud for amerikansk økonomi end laenge.«

I Dansk Industri kalder cheføkonom Allan Sørensen jobrapport­en for flot.

»Jobvaekste­n er gået op i tempo over de seneste måneder, og jeg forventer helt klart at de positive takter fortsaette­r. Amerikansk økonomi er tilbage på rette kurs, og det er gode nyheder for dansk eksport,« siger han. /ritzau/

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark