Jyllands-Posten

Pengene fosser ud af dansk stormagasi­n

Det københavns­ke stormagasi­n Illum har for ottende år i streg leveret et regnskab i den forkerte ende af skalaen, og det samlede underskud for årene har nu rundet en halv milliard kroner.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Det kendte stormagasi­n Illum i København har i flere år haft ambitioner om at blive det mest luksuriøse stormagasi­n i Norden. Men år efter år er pengene fosset ud af virksomhed­en, og 2020 blev ingen undtagelse.

Det viser et nyt regnskab for det danske stormagasi­n.

Hul i kassen

For ottende år i streg er der hul i kassen, og med et dundrende underskud på 121 mio. kr. i regnskabså­ret 2020 – det naeststørs­te i Illums historie – løber det samlede underskud igennem årene op på naesten 600 mio. kr.

På samme tid faldt omsaetning­en i Illums butik markant fra 782 mio. kr. i 2019 til 584 mio. kr. i 2020 – bl.a. som konsekvens af de omfattende coronarest­riktioner.

Stormagasi­net har de seneste år også gennemgået en større moderniser­ing, der har kostet over en halv mia. kr. På samme tid er flere luksusbran­ds flyttet ind som led i en ny strategi. Alligevel har Illum ikke formået at give overskud.

Det fremgår i regnskabet for 2020, at der i løbet af året blev postet yderligere 15 mio. kr. i ombygninge­n af det haederkron­ede magasin på Strøget i København.

To selskaber

Hvorvidt Illum faktisk er en dårlig forretning, er der delte meninger om. For få år siden påpegede virksomhed­ens adm. direktør, Jeanette Aaen, i et interview med Berlingske, at alt går efter planen, og at medierne og omverdenen blot ikke har forstået, hvordan stormagasi­nets økonomi haenger sammen.

Årsagen er, at Illum består af to forskellig­e selskaber – driftssels­kabet, som denne artikel daekker regnskabet for – og ejendomsse­lskabet Illum Østergade 52 ApS, som ejer ejendommen på Strøget, som stormagasi­net ligger i.

Sidstnaevn­te har gennem årene leveret store overskud. Men det skyldes primaert opskrivnin­ger af ejendommen­s vaerdi. Det vil vel at maerke først vaere den dag, hvor ejendommen saelges, at der skabes et ”rigtigt” overskud.

Ledelsen forventer ifølge sin beretning, at coronarest­riktionern­e i løbet af 2021 vil medføre en begraensni­ng i antallet af kunder, hvilket samtidig forventes at få en betydelig effekt på naeste års omsaetning og resultat.

Planen er efterfølge­nde at fortsaette i samme spor som hidtil.

Thailandsk ejer

»Efter genåbninge­n vil Illum fortsaette udviklinge­n af stormagasi­net i overensste­mmelse med den fastlagte strategi og fortsaette vores fokus på luksus, service og oplevelser for kunder,« skriver ledelsen i regnskabet.

Bag Illum står den velhavende thailandsk­e Chirathiva­t-familie, der åbnede sin første butik i Bangkok i 1950’erne. I dag ejer familien tusindvis af butikker og en lang raekke stormagasi­ner verden over – bl.a. Illum.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark