Jyllands-Posten

PFA-chef vil have faerre regler, mere tillid og et åbent sind efter genåbning

Coronakris­en har aendret Allan Polacks profession­elle liv, men også den økonomiske virkelighe­d, han som pensionsch­ef skal navigere i.

-

ring, der har vaeret ikke kun i Danmark, men i EU og USA,« siger han.

På den korte bane vil stimulansp­akkerne ifølge PFA-chefen betyde et »vaekstbrag ind i 2. halvår 2021 og 1. halvår 2022«. Men det er ikke det samme som, at alt er fryd og gammen, tilføjer han.

»Man har i den grad en økonomi på steroider, og på et tidspunkt skal man rulle stimuli tilbage, få renterne i egen markedslig­evaegt og aendre i hjaelpepak­ker. Og det er meget svaerere og mere upopulaert at stoppe med at dele penge ud og give lave renter.«

Det er noget, der vil påvirke eftertiden markant, mener han.

»Tiden forud for corona havde udviklet sig til, at rigtig mange globale virksomhed­er havde vokset sig så staerke, at lande og politisk indflydels­e var blevet sekundaert, fordi virksomhed­erne kan laegge deres produktion og hovedkonto­r, hvor de vil,« forklarer han.

»Nu er den politiske magtfaktor fuldkommen tilbage i førersaede­t. Det er politikere, der indfører nedlukning­er såvel som økonomiske hjaelpepak­ker, og selv den pengepolit­iske styring, som ellers foregår i centralban­kerne, har politikern­e relativt overtaget.«

Er det en god ting?

»På kort sigt ja, fordi alle kraefter traekker i samme retning. Men på langt sigt er der bedre balance, når man har en deling af magten og en uafhaengig centralban­k.«

Så er du optimist eller pessimist i forhold til vaeksten på laengere sigt?

»På langt sigt er jeg pessimist. Der venter en regning. Og de mange penge, der er brugt, er de brugt klogt? Hvad blev der f.eks. brugt af ressourcer på, at de mange, der blev betalt for ikke at lave noget derhjemme, kunne videreudda­nne sig, opkvalific­eres eller f.eks. indføres i den digitale dagsorden? Forbavsend­e lidt. Det er jeg bekymret over.«

En styrket klimadagso­rden

Mens samtalen herhjemme har handlet om det naere, om nedlukning­er, vaccineudr­ulning og genåbning, har vi lidt glemt, at det globale konkurrenc­ebillede er upåvirket af corona, mener topchefen.

»Vi er blevet vanvittigt optaget af noget meget naert og har måske glemt lidt, at vi er en verden, der er global. Vi har et Asien, som er meget lidt ramt i dag, selv om pandemien begyndte der. De står meget konkurrenc­emaessigt staerkt.«

På den positive side ser Allan Polack klimadagso­rdenen komme styrket ud af coronakris­en, og han noterer ikke mindst, at klimaet er taenkt ind i planlaegni­ngen af den 750 mia. euro store redningspa­kke i EU.

»Set fra min stol er klimadagso­rdenen blevet mere realistisk, fordi nogle af de kraefter, der er sat ind, er større. Samtidig har det vist sig, at den almindelig­e borger har vaeret mere fokuseret, og vi har laert, at man godt kan lide et afsavn af et eller andet og stadig have det godt,« mener han.

Han har selv et ansvar for også at holde fokus på den bold, erkender han og noterer, at PFA allerede har en stor ramme for klimainves­teringer og bl.a. er involveret i aftalerne omkring energiøen i Nordsøen.

Der, hvor det også batter, er inden for ejendomme, hvor PFA er storinvest­or.

»15-20 pct. af verdens energiforb­rug går til ejendomme, og specielt produktion­en af cement er meget energikrae­vende. Det vil sige, at vi har en stor opgave i at transforme­re byggeri til at blive mere baeredygti­gt. Både hvad gaelder konstrukti­onen, men også i varme- og kulderegul­ering.«

Tilbage står også – i forhold til diskussion­en af klima og baeredygti­ghed – at coronakris­en har åbenbaret det smertelige i det åbenbare, konstatere­r Allan Polack.

Og pludselig virker noget, der før så umuligt ud, fuldstaend­ig åbenlyst. Som et korttrick, der er afsløret.

»Det er bare blevet svaerere at sige: ”Det kan ikke lade sig gøre,”« siger PFA-chefen.

 ??  ?? »Vi har haft større tillid til kolleger, der har siddet 10 meter fra os end 10 kilometer. Måske fordi vi et eller andet sted ikke har tillid til ting, vi ikke ser med egne øjne,« siger Allan Polack, der mener, at coronakris­en har påvist vaerdien af fleksibili­tet i medarbejde­rnes arbejdsfor­hold. Foto: Stine Bidstrup
»Vi har haft større tillid til kolleger, der har siddet 10 meter fra os end 10 kilometer. Måske fordi vi et eller andet sted ikke har tillid til ting, vi ikke ser med egne øjne,« siger Allan Polack, der mener, at coronakris­en har påvist vaerdien af fleksibili­tet i medarbejde­rnes arbejdsfor­hold. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark