Jyllands-Posten

NFT-revolution­en er skudt i gang

De fleste har efterhånde­n hørt om blockchain og kryptovalu­ta. Men kender du NFT’erne, det nyeste medlem af kryptofami­lien? Markedet for dem består bl.a. af digital kunst og er allerede millionsto­rt.

-

ger, som interesser­ede parter kunne købe.

Og det gjorde de – de små kryptokatt­e gik hurtigt for 170.000 dollars. På sit højdepunkt bestod 95 pct. af trafikken i Ethereums blockchain af handel med de små katte, ifølge techsitet Techcrunch.

Men Dapper Labs stoppede ikke der. Studiet kontaktede USA’s basketball-liga NBA og foreslog en licensafta­le – og som sagt, så gjort. Studiet skaber nu NFT-vaerker bestående af korte klip fra de mest berømte kampes højdepunkt­er, hvorefter NBA’s platform for samme saelger dem videre. Dapper Labs tager derefter en lille procentdel af de mange salg.

Det har fans indtil videre brugt i alt 280 mio. dollars på, ifølge sitet Cryptoslam. En anden platform ejet af den franske NFTstartup Sorare har samme auktionsmo­del, blot for fodbold – det har indtil nu genereret salg for 29 mio. dollars, ifølge industrime­diet NonFungibl­e.

Digitale Louis Vuitton-tasker

Også modeverden er begyndt at skaeve til det nye marked. Nike eksperimen­terer i dag med NFT-versioner af sine mest berømte skomodelle­r, mens Louis Vuitton pønser på samme idé med sine tasker.

»Der er en klar trend i at repraesent­ere fysiske aktiver i digital form,« udtaler Martha Bennett, seniorfors­ker i analysefir­maet Forrester, til Vogue Business.

»Min besked til en given luksusprod­ucent er, at de skal vaere helt klar over udviklinge­n, for hvis de ikke er til stede på det nye marked, springer en anden til.«

Faenomenet skyldes ikke mindst covid-19nedlukni­ngerne, der tvang kloden til at blive hjemme. Inden for hjemmets virusfri vaegge drog folk på nettet i et desperat forsøg på at holde sig underholdt – og en portion af dem opdagede der NFT’erne.

»Lige nu lever vi i en periode i verdenshis­torien, hvor størstedel­en af befolkning­en bruger 50 pct. af deres tid online og en vaesentlig del af deres tid ved pc’en,« udtaler en NFT-samler, der går under navnet Whale Shark, til erhvervsme­diet CNBC.

Samtidig fik NFT’erne et hjaelpsomt løft af den allerede eksisteren­de hype omkring kryptovalu­taer og blockchain.

Det gik hurtigt i selvsving. En digital NFTversion af en berømt katteanima­tion – den såkaldte Nyan Cat, der dukkede op på nettet i 2011 – blev solgt for 590.000 dollars på en onlineaukt­ion i slutningen af februar. Ligesom Beeple ikke er den eneste NFT-kunstner, der har solgt for formuer: Mad Dog Jones, der laver samme slags vaerker, har solgt et af sine for 3,9 mio. dollars.

En serie digitale karakterer ved navn Cryptopunk­s, skabt af studiet Larva Labs, et par måneder inden Dapper Labs udsendte kryptokill­ingerne, saelges i dag for 24.000 dollars stykket. Verdens første tweet, forfattet af Twitters grundlaegg­er Jack Dorsey i 2006, blev sat til salg af Dorsey selv i saerligt underskrev­et NFT-form i begyndelse­n af marts – buddene løb hurtigt op i 2,5 mio. dollars. Ligesom et andet NFT-vaerk af Beeple solgte for 6 mio. dollars på auktion under to uger efter det gigantiske kunstkøb på Christies.

Kendt rockband udgiver NFT-plade

I alt har digitale NFT-kunstvaerk­er som Beeples, Mad Dog Jones’ og Nyan-katten i dag en samlet vaerdi af over 450 mio. dollars, ifølge datasitet Cryptoart.io.

0,61 0,74 0,59 0,68 0,68

Tallene er afrundet til to decimaler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark