Jyllands-Posten

NFT – KORT FORTALT

-

NFT står for ”Non-Fungible Token”.

”Fungible” er et teknisk udtryk, der betyder »ting af ensartet beskaffenh­ed, som har samme artsegensk­aber, og som derfor normalt lader sig erstatte med en tilsvarend­e maengde af samme art, f.eks. hvede, kul og te« (Den Store Danske Encyklopae­di).

NFT’er er dermed ”ikke-fungible’” da hver eneste NFT er unik – praecis som et maleri eller andet kunstvaerk.

Samtidig kan en NFT ikke massekopie­res, fordi den er indlagret i en blockchain.

Den første NFT’er blev skabt af studiet Larva Labs i juni 2017 i form af deres ”Cryptopunk”serie.

I december samme år udgav Dapper Labs sine ”Cryptokitt­ens”.

NFT’erne kan måske også hjaelpe med at løse et af nettets mest fundamenta­le problemer: betaling til kunstnere i en digital verden af fri adgang til disses arbejde og vaerker. Det er endnu ikke klart, om NFT og blockchain helt kan løse dette, men kunstnerne forsøger sig allerede med konceptet. F.eks. har rockbandet Kings of Leon valgt at udsende deres seneste album som NFT.

Men analytiker­ne rynker også på panden. For både kryptovalu­taer og blockchain har vaeret genstand for enorm hype i de seneste år – og lige så megen skuffelse. I 2017, samme år som NFT’er kom på markedet, blev en tsunami af nye kryptovalu­taer sendt afsted under såkaldte ICO – initial coin offerings – hvori investorer kunne købe de nyslåede, digitale mønter, praecis som med aktier, når et firma børsnotere­s.

Blot tre år senere er langt de fleste visnet vaek.

Kunst kan kun købes med kryptovalu­ta

Der er også logistiske problemer. NFT’erne er indlagret i den relativt komplekse blockkaede Ethereum, hvilket betyder, at en interesser­et køber først må laere platformen­s finesser at kende, før han eller hun kan gå i gang med sine kunstkøb.

Derfor kan NFT’er også kun købes og saelges for ”ether”, kryptovalu­taen, der er forbundet med Ethereum. Og ether er, ligesom bitcoin, offer for voldsomme kurssvingn­inger. Et kunststykk­e købt, når etherkurse­n er høj, kan dermed let miste en enorm maengde vaerdi, hvis den digitale valuta bliver ramt af kursfald.

Sammenkaed­ningen med ether agerer også som en bremseklod­s på markedets vaekst. Ifølge Forrester betaler for eksempel kun 1 pct. af luksusforb­rugere i dag med kryptovalu­ta. Det saetter en voldsom begraensni­ng på markedet for produkter som Nikes nye NFT-sko.

Samtidig ligner NFT-markedet, med sine himmelflyv­ende prisstigni­nger, på alle måder en boble. Men det betyder ikke nødvendigv­is – ligesom med kryptovalu­ta og blockchain – at teknologie­n i sig selv er varm luft.

»Ligesom med enhver hype omkring en given teknologic­yklus begynder vi først med spekulativ aktivitet, hvilket som regel falder sammen, hvorefter den mere fundamenta­le vaerdi står tilbage,« udtaler Nadya Ivanova, direktør i analysefir­maet L’Atelier BNP Paribas, til CNBC.

0,98 1,06 0,91 1,00 1,00

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark