Jyllands-Posten

Låneomlaeg­ninger er en tvivlsom forretning for mange boligejere

Det kraever to omlaegning­er, før en lodret konverteri­ng er en god forretning.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk Restgaeld

Boliglån med fast rente er ikke uden risiko. Lånet beskytter mod prisfald, fordi gaelden falder, når renterne stiger.

Det er hovedargum­entet for, at realkredit­institutte­rne i flere år har opfordret boligejere til at vaelge lån med fast rente. Opfordring­erne har virket. For første gang i mange år er fastrentel­ån mere udbredt end flekslån.

Det kaldes lodret konverteri­ng, når man på den måde udnytter rentestign­inger. Men det har et stort element af spekulatio­n og kan ende med at vaere en dårlig forretning.

Cheføkonom i Forbrugerr­ådet Morten Bruun Pedersen

mener, at der er tale om et regulaert konverteri­ngscirkus.

»Det koster, hver gang du laegger om. Der gaelder de samme vilkår for boliglån som for investerin­ger. Ofte er det klogt at taenke langsigtet,« mener cheføkonom­en.

Kategori: spekulatio­n

Mekanismen er relativt simpel. Hvis man har et lån på 1 mio. kr., og kursen på obligation­erne bag falder til 90 pga. stigende rente, kan man indfri det for 900.000 kr.

Og så kommer udfordring­en. Man indfrier det med et nyt realkredit­lån med en højere rente. Laegger man eksempelvi­s om fra et 1 pct.til et 2 pct.-lån, fordobles renten altså.

Men trods de mange anbefaling­er er man i institutte­rne opmaerksom på spekulatio­nselemente­t, forsikrer chefanalyt­iker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

»Når man laegger om til en

Teoretisk eksempel på, hvordan låneomlaeg­ninger virker. Omkostning­er er ikke med: højere rente, hører det til i kategorien spekulatio­n,« siger Lise Nytoft Bergmann.

For at få den helt store og sikre gevinst kraeves nemlig, at renterne falder igen, og man dermed kan konvertere én gang til. Sikker gevinst

Konsekvens­er af kursudsvin­g kraever altså to omlaegning­er.

Det var der nogle få boligejere, der nåede i forbindels­e med nedlukning­en sidste år. Da steg renterne pludselig fra 0,5 til 2 pct. På få uger faldt renten tilbage til 0,5 pct.

Hvis ikke man konvertere­r ned igen, kommer man altså til at betale en ekstra høj rente, indtil man saelger. Samtidig falder afdragene ganske markant.

»Går der mange år, før renten falder igen, vil der vaere tale om et tab,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Der er da heller ikke naer så mange lodrette konverteri­nger som nedkonvert­eringer, oplyser cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

»Der har ikke vaeret den store appetit på opkonverte­ringer, men de er også mere spekulativ­e. Sat på spidsen er nedkonvert­eringer for de mange, men opkonverte­ringer er for de få,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Der kan dog vaere situatione­r, hvor det er oplagt at konvertere lodret, mener chefanalyt­iker i Totalkredi­t Sune Malthe-Thagaard. De opstår, hvis man har planer om at saelge sin bolig inden for en kortere årraekke.

»Så kan du bruge en opkonverte­ring til at hegne din gaeldsnedb­ringelse inde, og du får gavn af den, når du saelger,« mener Sune MaltheThag­aard.

En finte

Boligejere, der ønsker at udnytte kursfald på deres gaeld, kan dog benytte en finte. Den kaldes en skrå konverteri­ng. Det betyder, at man går fra lån med fast rente til flekslån.

Det vil som udgangspun­kt betyde, at man kommer til at sidde med en lavere ydelse, samtidig med at man altså skaerer i restgaelde­n. Der er altså tale om en dobbeltgev­inst.

Det er dog heller ikke uden risiko.

Øvelsen betyder, at man ikke laengere har rentesikke­rhed, men må leve med den usikkerhed, der ligger i flekslånen­e. Dertil kommer, at man definitivt vinker farvel til muligheden for at laegge om igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark