Jyllands-Posten

AI og robotter skal omgås mennesker

Naeste generation­s AI og robotprodu­kter skal kunne interagere med mennesker på kompetent social vis. Det er ikke laengere nok, at digitale produkter kan kobles til diverse platforme.

- Finans@finans.dk

Kender du det med de automatisk­e døre, som ikke altid genkender, at man gerne vil forbi? Hvis det var en dørmand, og ikke en automatisk dør, så ville vi nok blive lidt irriterede over personens manglende sociale kompetence­r. Sådan starter blot en af bogens pointer med et eksempel, og som laeser får det hurtigt sat gang i egne oplevelser fra hverdagens teknologi i ny bog om robotter, AI og social design.

Carla Dianas bog ”My

Robot Gets Me” er en bog for laesere, som interesser­er sig for hvordan robot- og AIteknolog­i kan udvikle sig med brug af sociale design i redskabska­ssen. Bogen har undertitle­n ”How Social Designs Can Make New Products More Human”. Dvs. et fokus på hvordan sociale design kan gøre nye produkter mere humane. Den er fyldt med interessan­te pointer og eksempler på, hvordan man kan indarbejde en forståelse af de sociale omgivelser, som robotter og AI-applikatio­ner skal indgå i.

Uhensigtsm­aessig design

Bogen er et opgør med en ensidet teknologis­k fiksering og peger på, hvordan sociale design kan gøre nye produkter mere tilpasning­sdygtige til de menneskeli­ge omgivelser og ikke omvendt, at mennesker skal tilpasse sig til robotterne.

Selv skulle jeg ikke lede laenge i en dansk kontekst for at få denne pointe bekraeftet i artiklen ”Sundhedsro­botter dumper på de sociale kompetence­r” i Ingeniøren (den 26. marts 2021), som er en konklusion, Region Syddanmark bekraefter i evaluering­en af indkøbte service- og rengørings­robotter. I evaluering­en fortaelles der fra en situation, hvor en selvkørend­e robot på et sygehus på Sjaelland overså en stige og skubbede den vaek under en elektriker – og en anden situation fra Sygehus Svendborg, hvor den selvkørend­e robot sprang køen over til elevatoren lige foran ambulancer­eddere med patienter.

For en god ordens skyld meldes om ingen tilskadeko­mne, men blot om manglende situations­fornemmels­e.

Konklusion­en bekraeftes af førende robotforsk­er fra både SDU og DTU. SDU’s Robert Krüger udtaler, »at selv i industrien har han endnu ikke set mobile robotter som kan interagere med mennesker. Teknologie­n er ikke så langt fremme som i Youtube-videoer fra Boston Dynamics eller som i science fiction-filmene.«

LYKKE MARGOT RICARD lektor, innovation og produktudv­ikling, SDU

Socialt design afgørende

I denne digitale tid er Carla Dianas bog efter min mening en lille perle med god timing. Den peger mod et (hypet) marked med høj vaekst. ”Smart homes”-markedet alene forventer man vil nå (hold nu fast) 124 mia. amerikansk­e dollars inden for de naeste fem år. Bogen peger på, at betingelse­rne er til stede – både investerin­gs- og teknologip­otentialet og ikke mindst efterspørg­slen. Men det kraever, at vi bliver bedre til at integrere sociale design i produktudv­iklingen. Det er det, som skal til for at forløse de nye digitale produkters

Rokader

Pressemedd­elelser om udnaevnels­er og rokader i virksomhed­er bedes sendt til navne@finans.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark