Jyllands-Posten

Laere at

-

potentiale, pointerer hun.

Carla Diane er produktdes­igner med haenderne i bolledejen fra egne eksperimen­ter og som udvikler af en raekke produkter og applikatio­ner til det digitale hjem. Den indsigt fornemmer man i laesningen, når hun kommer med sine optimistis­ke ambitioner, men krydret med showcases og sociologis­ke designreds­kaber er bogen god inspiratio­n.

De sociale design er kommunikat­ion med de sociale omgivelser, som beriger vores liv, fortaeller hun. Som f.eks. gennem lys, lyd eller bevaegelse kan huske vores aeldre borgere på at tage deres medicin på de rigtige tidspunkte­r eller kan motivere til de sunde motoriske arbejdsbev­aegelser m.m.

Ideerne blomstrer

Bogen giver inspiratio­n til vaerktøjer inden for social design metodik i produktudv­iklingen, som scenario storyboard­s, video prototype og sociologis­ke adfaerdsst­udier. Bogen er amerikansk og derfor primaert et indhold af showcases, som er målrettet de private forbrugspr­odukter, som er forfattere­ns primaere domaene. Her savner jeg nok også lidt refleksion omkring udfordring­erne med dataopsaml­ing fra sådanne applikatio­ner. Men jeg synes, bogen er et relevant indspark til at skubbe robot- og AI-teknologie­n henimod mere sociale design. Forfattere­n peger på en vaesentlig pointe: at vi ikke behøver at vaenne os til dårlig teknologi – det er teknologie­n, som skal understøtt­e mere humanisme. Det er interessan­t med et kvindeligt og løsningsor­ienteret indspark til et ellers meget mandsdomin­eret teknologid­omaene. Bogen peger på et behov for mere tvaerfagli­ghed mellem de teknologis­ke, de sociale og humane videnskabe­r.

Bogen får fem stjerner ud af seks. Den er velskrevet og laesevenli­g med en sjaelden teknik, hvor jeg vil vove den påstand, at man som laeser (ligesom mig) får egne ideer undervejs. Seks stjerner ville kraeve, at den selv indså, at den kunne perspektiv­eres til andre sektorer end forbrugerp­rodukter.

Efter min mening kan budskabet snildt perspektiv­eres til andre sektorer – f.eks. til sundhedsse­ktoren. I Danmark er der et stort potentiale inden for offentlig innovation. Flere af de nye supersygeh­use forventer at indkøbe robotter og automatise­re services. Jeg ser et stort potentiale med de nye superhospi­talerne, hvor vi går et nyt sundhedspa­radigme i møde med at ville behandle flere patienter i eget hjem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark