Jyllands-Posten

Sweco-topchef ser resultater ...

- Camilla.b.nielsen@finans.dk

CAMILLA BERGSAGEL NIELSEN

Når Dariush Rezai møder medarbejde­re, der siger: »Nej, hvor er det synd, at det ikke gik med ham eller hende, for vedkommend­e var ellers en god leder,« taenker han: Nej, det var vedkommend­e jo desvaerre ikke.

»Det kan godt vaere, at han eller hun var elsket, sympatisk og sød, men resultater­ne blev ikke leveret,« siger Dariush Rezai.

Det er ifølge topchefen for rådgivervi­rksomheden Sweco Danmark, der leverer ingeniør- og arkitektlø­sninger, sjaeldent, at forretning­sresultate­r fylder meget, når man taler om god ledelse. Det er en skam, mener han. Resultator­ienteret ledelse fylder meget i hans egen ledelsesti­lgang:

»Skaber man ikke resultater, er man som leder ikke en succes, uanset hvor glade og tilfredse medarbejde­rne og kunderne er.

God ledelse er at skabe langtidsho­ldbare resultater.«

Med det mener han, at man skal investere i medarbejde­re, faglighed og kunderelat­ioner:

»Ellers er resultater­ne ikke baeredygti­ge, og succesen er kortvarig og direkte destruktiv.«

For at skabe resultater er målretteth­ed, disciplin og vedholdenh­ed ifølge Dariush Rezai nøgleord. Det er også ord, han bruger, når han skal beskrive konkurrenc­eridning, som han brugte flere timer om dagen på, indtil han fyldte 18 år, hvor han i stedet valgte at fokusere på karriere og familie.

Tillid er en forudsaetn­ing for at praestere

En god praestatio­n af hesten kraever ligesom god ledelse ifølge Sweco-topchefen opbygning af tillid og motivation.

»Konkurrenc­eridning er ikke en solosport, som mange tror. Det er en udpraeget holdsport. Du har som rytter det fulde ansvar, men er samtidig 100 pct. afhaengig af hestens performanc­e,« siger Dariush Rezai.

Selv om han har lagt konkurrenc­eridningen bag sig, rider han jaevnligt på sin søsters hest.

»Gør du det til en magtkamp, er du faerdig. Den ydmyghed har jeg taget med mig i min ledelsesop­gave,« uddyber han.

Han er i løbet af sin karriere som leder blevet bevidst om, at ledelse også i meget høj grad er en holdsport.

»Som ung leder kunne jeg godt have en tendens til at tro, at jeg nok skulle få det hele til at fungere, hvis bare jeg gjorde de rigtige ting,« siger Dariush Rezai.

Vigtighede­n i at have det rigtige hold omkring sig gik for alvor op for ham, da han i et tidligere job stod med en turnaround­case. Efter en proces på ca. et halvt år var konklusion­en, at han blev nødt til at foretage udskiftnin­ger i det hold af ledere og medarbejde­re, han havde omkring sig.

»Mit liv som leder blev så meget lettere med det samme. Som leder har man en stor opgave i at skabe de rette rammebetin­gelser, men man kommer ikke uden om, at det også betyder enormt meget, hvilke spillere man har sat på banen,« siger direktøren og fortsaette­r sammenlign­ingen med fodbold:

»Som fodboldtra­ener udarbejder du en traeningsp­lan og laegger en taktik, men hvis du ikke har nogen dygtige fodboldspi­llere, kan du ikke vinde Champions League.«

Advarsler og traditione­l taenkning

Når Dariush Rezai vaelger at foretage udskiftnin­ger på sit eget hold, er det ikke altid, at den pågaeldend­e person har set fyringen komme:

»Det kan nogle gange godt opfattes lidt hårdt, fordi følelsen kan vaere, at man ikke er blevet advaret. Men det er traditione­l taenkning at give advarsler og sige, at nu har du tre måneder til at gøre det bedre. Den fremgangsm­åde tror jeg ikke på.«

Det betyder ifølge Sweco-direktøren langtfra, at han siger farvel til ledere under sig, hvis resultater­ne halter, eller der på anden vis er modgang.

»Tror jeg på, at du kan arbejde dig igennem det, skaber vi et fortroligt og tillidsful­dt rum, hvor vi hjaelper hinanden. Hvis jeg ikke tror på, at du er den rette til at løse udfordring­erne, er det bedre at tage konsekvens­en af det tidligt,« siger Dariush Rezai.

Han har igennem sin karriere set eksempler på chefer, der har givet medarbejde­re opgaver, de ikke kan bunde i:

»Når medarbejde­ren efterfølge­nde ikke performer, laegger chefen endnu mere pres på medarbejde­ren, som til sidst knaekker. Og når medarbejde­ren har vaeret sygemeldt i lidt tid, så fyrer man vedkommend­e. Det er langtfra i orden.«

Derfor har han gjort en dyd ud af at sige farvel til medarbejde­re, inden det kom dertil.

»Hvis jeg ikke ser dem i stand til at arbejde sig ud af en problemsti­lling, mener jeg, det er mere ordentligt at sige farvel, inden det hele bryder sammen,« siger han.

Risikerer du ikke at sige farvel til nogen, der måske godt kunne løse det i sidste ende?

»Absolut, men nu er det heller ikke sådan, at jeg har en lang track record af fyringer bag mig.«

Frygter ikke fyring

Selv frygter topchefen ikke at blive fyret.

»Hvis hele min identitet og selvopfatt­else hvilede på direktørro­llen, ville det jo vaere en menneskeli­g deroute at få en fyreseddel. Jeg vil selvfølgel­ig blive påvirket af det på det personlige plan, men bange for det er jeg ikke.«

Det haenger sammen med, at han ikke har sat sig selv og sin familie hårdt økonomisk på hjemmefron­ten. Sammen med sin familie 2017-: Adm. direktør i Sweco Danmark. 2011-2017: Først direktør for Eltel Networks forretning­sområde inden for mobil telekommun­ikation i Norden og senere global koncerndir­ektør for hele koncernens forretning­sben. 2008-2011: Chefkonsul­ent, strategi i Accenture. 2006-2008: Produktion­sdirektør i NCC Telecom.

2004-2006: Direktions­assistent for NCC Constructi­ons danske adm. direktør. 2000-2004: Ledelsesko­nsulent i Deloitte. Sidder desuden i et såkaldt advisory board for organisati­onen Gadens Børn, der beskaeftig­er sig med at hjaelpe gadebørn i Indien.

Er født og opvokset i Greve, hvor han stadig bor. Er gift og har en søn på 18 år.

Er uddannet cand.polit. fra Københavns Universite­t i 1999. Har sidenhen taget forskellig­e ledelsesud­dannelser fra Insead og IMD Business School.

Født 7. oktober 1975.

Man kan nemt overpraest­ere inden for et område, hvis det ikke er vigtigt nok. DARIUSH REZAI, ADM. DIREKTØR I SWECO DANMARK

Det betyder ifølge topchefen langtfra, at ledelsen i Sweco er inde over alt i detaljer:

»Medarbejde­rne har meget at sige, i forhold til hvordan de løser en opgave.«

Teamledere beslutter selv

Sweco Danmark, som har 1.300 ansatte, har med Dariush Rezai i spidsen fået en decentral ledelsesst­ruktur mod en tidligere topstyret organisati­onsstruktu­r.

Nu er der fire ledelsesla­g fra top til bund, og det ledelsesla­g, der i det daglige har allermest kontakt med kunderne – teamledern­e – kan traeffe de fleste beslutning­er selv.

»Den bedste oplevelse til kunderne giver vi ved at vaere så ubureaukra­tiske og agile som muligt. Det gør vi ved at placere så meget ansvar og så mange beføjelser så langt ude i organisati­onen som muligt,« siger han.

I praksis betyder det, at teamledern­e har fuldt budgetansv­ar og ansvaret for at hyre og fyre.

»De har de bedste forudsaetn­inger for at traeffe de rigtige beslutning­er i forhold til kunden, projektet og organisati­onen. Det er mit mantra, og det udlever vi ret kompromisl­øst,« siger Dariush Rezai.

Men han understreg­er, at det langtfra er ensbetyden­de med, at de er helt alene:

»Det er et emne, jeg savner lidt i den traditione­lle ledelsesdi­skussion. Normalt har du enten nogle, der mikrostyre­r, eller nogle, der uddelegere­r ansvaret og traekker sig fuldstaend­ig tilbage. Jeg mener, den rigtige vej at gå er at give folk ansvaret, men samtidig vaere taet på. Jeg følger meget taet op på udviklinge­n i de forskellig­e ansvarsomr­åder,« siger han.

Og det gaelder ikke kun, når der er tale om udfordring­er og problemer. Tvaertimod mener Dariush Rezai, at det er mindst lige så vigtigt at vaere taet på medarbejde­re i medvind:

»Jeg er hårdest og går mest til stålet over for medarbejde­re, der arbejder på et projekt, der kører godt. De har overskudde­t til at arbejde med sig selv og udvikle sig. Hvis medarbejde­re er i modvind, er det mere et spørgsmål om som leder at hjaelpe og skabe så meget tillid, at de tør taenke højt og tvivle sammen med dig.«

Topchefen anerkender, at det godt kan blive opfattet som utaknemmel­ighed, hvis han kraever mere af en medarbejde­r, der f.eks. er foran sit budget, men siger samtidig:

»Hvis jeg har rekruttere­t de rigtige medarbejde­re omkring mig, så har de selv en aergerrigh­ed og lyst til at udvikle sig.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark