Jyllands-Posten

Er du ikke på Facebook? Så eksisterer du ikke

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

De fleste kender det. Hvis vi skal mødes flere end fire mennesker, bliver der oprettet en Facebook-gruppe. Det er nemt og smidigt. For Facebook er det fantastisk. Det er nemlig ”gratis” at surfe rundt på Facebook. Det eneste, man betaler med, er sine data. Og de er guld vaerd for den amerikansk­e koncern. Men det betyder også, at er man ikke på Facebook, så er man udelukket fra meget. Og det gaelder alt lige fra idraetsklu­bben over vinklubben til skolen. Forbrugerr­ådet Taenk efterlyser af den grund større respekt for mennesker, der ikke ønsker at vaere på Facebook. Det er en aedel tanke, men minder om kampen for at få folk til at beholde deres fastnettel­efon. Uden at vaere på de sociale medier så taber man kampen. Det har sin pris at vaere maskinstor­mer.

Fodboldfor­retningen DBU og isaer herrelands­holdet er en maerkelig fisk. Stort set hver gang man skal til en slutrunde i et eksotisk land, bliver der rejst krav om, at DBU og spillerne skifter ham og bliver politikere. Af en eller anden årsag forventes det, at landsholds­spillerne skal agere spydspids for en (manglende?) dansk udenrigspo­litik. Der, hvor regeringen og erhvervsli­v viger tilbage, skal fodboldspi­llerne lege politikere. Det så man op til VM i Rusland og nu igen op til VM i Qatar. Andre sportsfolk har prøvet noget lignende op til et OL. Ville det give mening, at DBU boykotter VM i Qatar, mens det officielle Danmark ingen problemer har med at gøre forretning med landet og måske endda saelge dem de materialer, som migrantarb­ejderne bygger stadions af? Det kaldes på udenlandsk at drive politik via ”proxy”. Altså at få fodboldspi­llerne til at gøre det, man ikke selv har nosser til.

Vi er blevet vaennet til, at vi bare kan gå til en netbutik, og få dage efter er vores varer bragt til døren. Vi er også blevet vant til, at alt bare glider som smurt. Lige indtil et containers­kib i Suez-kanalen blokerede en stor del af verdenshan­dlen. Pludselig blev det klart, at der skal meget lidt til for at stoppe verden, som vi kender den. Godt nok er skibet blevet trukket flot, men bølgeskvul­pene kommer til at maerkes i lang tid. Ikke mindst i flere havne. Alene havnen i Rotterdam havde 59 containers­kibe fanget i kanalen, og de er nu på vej med deres last. Det vil betyde et pludselig massivt pres på logistikke­n, når de når frem. Det samme gaelder andre store havne i Europa. Før ”Ever Given” løb på grund, blev der transporte­ret omkring 2 mio. tønder olie gennem kanalen i døgnet. Som en pudsig sideeffekt kan naevnes, at de store 747-fly, der ellers skulle tages ud af drift, har fået endnu en tilbagekom­st som reservepak­aesler.

Musikeren Johnny Madsen fyldte 70 år i denne uge. Det fik flere medier til at genoplive nogle af hans gyldne citater om livet og karrieren. Han har blandt andet givet dette businessrå­d til kommende musikere: »Start I med en revisor og en advokat. Så kan I altid udvide med bas og trommer.«

I Danmark har sundhedsst­yrelsen som bekendt stoppet for brugen af coronavacc­inen fra Astrazenec­a. Lad os antage, at Søren Brostrøm om nogle uger når frem til, at den ikke er sikker og helt skal tages af programmet. Kan vi så tillade os at reeksporte­re den overskyden­de vaccine til eksempelvi­s Afrika? At saelge vaccine videre til afrikanern­e, som vi selv mener er for farlig til danskerne? Eller er det umoralsk? Altså, at bivirkning­erne er for risikable for danskere, men ikke for mennesker i de varme lande?

Der har vaeret en voldsom stigning i anmeldelse­rne af økonomisk kriminalit­et i de seneste 10 år. Samfundet bliver simpelthen svindlet for milliarder af kroner i skat, moms, hvidvask og mandatsvig. I 2009 var der 13.000 anmeldelse­r. Det tal var i 2019 steget til 70.000 anmeldelse­r. Man skulle ellers tro, at det danske samfund er gennemsyre­t af kontrol og indsigt i folks gøren og laden. Man kan ikke komme med 10.000 kr. i kontanter til en bank uden at føle sig som en svindler fra Estland. Regeringen vil ansaette flere kontrollan­ter efter det svigt af skat, som isaer Venstre stod bag i årene fra 2005 og frem. It-systemer skulle sørge for effektivit­eten, samtidig med at antallet af ansatte blev skåret ned. Det skulle angiveligt have udløst store rationalis­eringsford­ele, men de eneste, der har høstet gevinsten, er de kriminelle.

Det vaelter ind med udlaending­e i de største danske børsnotere­de selskaber. For første gang nogensinde er halvdelen af de valgte medlemmer i C25-selskabern­e fra udlandet. Og når det gaelder kvinder, så er 34 pct. af medlemmern­e kvinder mod 9 pct. for 10 år siden. De store selskaber rykker på den agenda, der blev sat i vaerk for flere år siden om at blive mere internatio­nale og flerkønned­e. Men det koster. Betalingen af bestyrelse­smedlemmer er steget og naermer sig bestyrelse­shonorarer­ne i lande som Tyskland, Holland, Storbritan­nien og USA. Når det gaelder lønninger til topchefer og bestyrelse­smedlemmer, så får vi altid at vide, at kvalitet koster, og at lønstignin­ger er nødvendige i den internatio­nale konkurrenc­es hellige navn. Når det gaelder de almindelig­e medarbejde­re, så lyder forklaring­en, at de ikke kan stige i løn, fordi den internatio­nale konkurrenc­e presser lønnen. Verden er uretfaerdi­g.

Sygefravae­ret i både den private og offentlige sektor ser ud til at vaere faldet det seneste år. De strenge afstandskr­av, mundbind, afspritnin­g og masser af hjemmearbe­jde har simpelthen betydet, at der har vaeret faerre sygemeldin­ger på grund af influenza, forkølelse og diarré. Derfor vil forskere undersøge, hvor man kan saette ind og sikre en langsigtet produktivi­tetsgevins­t. Vi har spurgt På Tvaers’ helt egen psykolog/laege/adfaerdsfo­rsker for at få et svar. Og herfra lyder forklaring­en: Selvfølgel­ig er der faerre sygemeldin­ger. Hvem gider at pjaekke, når man alligevel er lukket ned derhjemme? De fleste vil gøre alt for at slippe vaek hjemmefra med fjernunder­viste børn på Teams og Zoom og en elendig spisebords­stol ved et stuebord, der hverken kan haeves eller saenkes. Elementaer­t, min kaere Watson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark