Jyllands-Posten

Højtid for trafikale ønskesedle­r

Det er rigtig fint, at østjyske borgmestre kaemper for en motorvej til Grenaa. Men er det overhovede­t realistisk?

-

Skal der bygges motorvej hele vejen fra Aarhus til Grenaa? Spørger man borgmestre­ne i Aarhus, Syddjurs og Norddjurs Kommune, er svaret ja. Og i debatter på sociale medier har mange østjyder argumenter­et for samme svar.

Der kan vaere mange gode argumenter for at binde Aarhus og Djursland sammen i fire spor med Aarhus Lufthavn i midten. Forslaget følger da også i haelene på det endnu mere klart udmeldte ønske om at få etableret en motorvej hele vejen fra Aarhus til Tirstrup.

»Vaekst skaber vaekst,« som Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) har sagt, og Aarhus Lufthavn – der er ved at blive bygget om for ca. 140 mio. kr. og stiler efter 4 mio. årlige passagerer – skal vaere hele Østjylland­s lufthavn.

Der er også pointen med den nye transportk­orridor fra Grenaa til Halmstad, hvor Norddjurs-borgmester Jan Petersen (S) taler om en vaekst på 15 pct. i godstrafik­ken fra Aarhus over Djursland til Grenaa.

En motorvej kan knytte Østjylland taettere sammen, lyder det. Og indaedte modstander­e er umiddelbar­t svaere at få øje på – i hvert fald lokalt.

Så langt, så godt.

Det er godt og vigtigt, at de folkevalgt­e kaemper for Østjylland­s udvikling. Men når man ser på udmeldinge­rne og deres timing, må man også spørge sig selv: Er der gået valgkamp i den?

De politiske meldinger fik et tryk i forbindels­e med, at Jacob Bundsgaard, Jan Petersen og Syddjurs-borgmester Ole Bollesen (S) for nylig mødtes med flere folketings­politikere, erhvervsli­vet og ledelsen i Aarhus Lufthavn forud for de foreståend­e infrastruk­turforhand­linger i Folketinge­t.

Infrastruk­turforhand­linger er en slags tilbageven­dende politisk disciplin, hvor store forlig om infrastruk­turplaner mange år ud i fremtiden bliver indgået. Får man ikke sine ønsker med, kan der gå laenge, inden man får chancen igen.

I den forstand er vi i en slags højtid for trafikale ønskesedle­r. Dertil kommer, at 2021 er kommunalt valgår, og mangen en (lokal)politiker vil stå sig godt med at have kaempet hårdt og synligt for infrastruk­turen i netop sin egn. Man positioner­er sig.

I hovedstade­n ønsker en raekke borgmestre opgraderin­g af metro, letbane og BRT-løsninger, så man kan afhjaelpe traengslen på motorvejen ind til København. I Nordsjaell­and lancerede tre borgmestre i januar en kampagne for at få forlaenget Frederikss­undmotorve­jen.

Langs E45 er der laenge argumenter­et for en udvidelse, der skal lette trafikken mellem Randers og Vejle. Borgmestre­ne i Favrskov, Silkeborg, Aarhus og Viborg er gået sammen med et prisreduce­ret forslag for at få en firesporet motortrafi­kvej til 1,4 mia. kr. mellem Aarhus og Viborg på gled. Og Aarhus Kommune arbejder også for Marselistu­nnelen.

I den forstand er vi i en slags højtid for trafikale ønskesedle­r. Dertil kommer, at 2021 er kommunalt valgår.

Ønsker er der nok af, og der er ikke penge til at opfylde dem alle. Så er en motorvej til Grenaa overhovede­t realistisk?

Trafikale projekter hviler på samfundsøk­onomisk forrentnin­g og politisk vilje. Og spørger man trafikfors­ker Harry Lahrmann fra Aalborg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark