Jyllands-Posten

Bersaerk gik i chok: 2020 blev en stor fuser

Det østjyske metalrockb­and Bersaerk laenges efter igen at stå foran et svedende og ølkastende publikum.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk LARS EVERS, GUITARIST, BERSAERK

Copenhell, Smukfest og Fanø Vesterland. Der er allerede spaendende spillejob i kalenderen – og flere i vente. Men Lars Evers, guitarist og sangskrive­r i heavyrockb­andet Bersaerk, tør ikke tro på det.

»I mit hoved skal vi slet ikke spille i år. Så undgår jeg endnu en mavepuster og kan kun blive glaedeligt overrasket,« siger han.

Bersaerk, hvis fire medlemmer bor i Gylling ved Odder og Aarhus, stod foran sit store live-gennembrud. De skulle have udgivet albummet ”Sol” i foråret 2020, da Danmark lukkede ned. Bandets forårstour blev udsat, og hele sommeren med festivalko­ncerter på Copenhell, Roskilde Festival og Smuk Fest blev aflyst.

Lukkede mentalt ned

En tour med Dizzy Mizz Lizzy og Psyked Up Janis blev udsat til 2022. Lars Evers beskriver det som en blanding mellem en drøm og et mareridt.

»Forud for det her klimaks, som 2020 skulle vaere, var gået to års arbejde og masser af praepareri­ng. Og så blev det hele en stor fuser.«

Man kunne måske have forventet en fysisk reaktion med smadrede guitarer og andre ødelagte instrument­er, men ifølge Lars Evers blev de hårde rockfyre forbavsend­e stille.

»Når jeg taenker tilbage, overrasker det mig, hvor lidt vi snakkede om det. Jeg tror, vi var i chok og lukkede mentalt ned,« fortaeller han.

»Det er sådan en god, sund jysk tilgang, når man udsaettes for noget traumatisk. Vi fortraengt­e det totalt.

Vi skal ud og maerke publikum, se folk svede, skubbe rundt med hinanden og kaste med øl.

»Helstøbt plade«

Bersaerk gik tilbage i studiet på Mols og lukkede sig inde omkring faerdiggør­elsen af ”Sol”.

»Den havde allerede nogle postapokal­yptiske elementer, men det blev der skruet helt op for, da vi fortsatte i

hardrock/metaludgiv­else.

Privat har musikerne dog klaret sig fornuftigt – ikke mindst fordi de alle har beholdt deres civile arbejde.

»Så langt er vi ikke kommet i musikkarri­eren, og heldigvis for det i den nuvaerende situation. Der er virkelig nogle musikere, som har det svaert nu.«

»For os handler det ikke kun om at spille musik. Men vi vil gerne derhen, hvor det er det, vi gør mest,« erkender Lars Evers.

En enorm forløsning

Bandets sidste rigtige live-job var i Slagelse i februar 2020. Efterhånde­n som tiden gik, blev laengslen efter at komme ud at spille så stor, at metalrockb­andet gjorde noget så uvant som i efteråret at arrangere fire release-koncerter med ”Sol”-albummet for et begraenset, siddende publikum.

I Bremen Teater i København, Musikhuset Aarhus, Tapperiet i Køge og Musikhuset Posten i Odense.

»Det var en enorm forløsning og helt magisk at spille for et siddende publikum. Men også fordi vi kun gjorde det fire gange. Det skal ikke vaere den nye normal. Vi skal ud og maerke publikum, se folk svede, skubbe rundt med hinanden og kaste med øl.«

Helt overtroisk

Håbet er, at Danmark i løbet af foråret åbner helt op, og at der kan gennemføre­s koncerter til sommer. To af årets store oplevelser bliver i så fald en koncert i Den Grå Hal på Christiani­a og Smukfest i Skanderbor­g.

»På festivalom­rådet står Smukfest som noget ikonisk. Det der med at spille i en skov er der noget helt vildt sejt over, men jeg tør naesten ikke snakke om det, for så bliver det måske ikke til noget. Jeg er blevet helt overtroisk,« indrømmer Lars Evers.

»Tingene er blevet rykket så mange gange, at jeg tror, vi skal holde fast i strategien med at ignorere det, indtil nogen kommer og siger: »Naeste weekend, drenge, så skal I ud at spille.«

»Fint, så tager vi af sted,« erklaerer Lars Evers.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark