Jyllands-Posten

Brancheorg­anisation: Toprestaur­anter har haft det saerlig svaert under coronakris­en

Michelinre­stauranten Gastromé gik tirsdag konkurs, og brancheorg­anisatione­n Horesta peger på, at isaer gourmetsce­nen er hårdt presset af mange måneder med lukkede døre.

- LUCAS STEVNS WIINGAARD HENRIK GRØNVALD MARIE-LOUISE ANDERSEN ESBEN LARSEN MIKKELSEN lucas.s.wiingaard@jp.dk henrik.groenvald@jp.dk Marie-Louise.Andersen@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Coronakris­en har gjort livet surt for mange restaurant­er rundtomkri­ng i landet, og tirsdag måtte en af Aarhus’ fineste af slagsen tage den yderste konsekvens. Restaurant Gastromé, som har haft en Michelinst­jerne siden 2015, blev begaeret konkurs efter ikke laengere at kunne betale husleje eller løn til de ansatte som følge af coronanedl­ukningen.

»Det er coronasitu­ationen og den fortsatte nedlukning, der har faset os ud. Nu er der ikke mere at gøre. Den sidste nedlukning, hvor genåbninge­n blev skubbet endnu en gang, var dødsstødet. Der er ikke det store hokuspokus i det. Vi har ingen indtjening, og så er den ikke laengere,« sagde Søren Jacobsen, som har drevet restaurant­en siden 2014, til Jyllands-Posten.

Takeaway og gastroturi­ster

Og selv om mange brancher og forskellig­e slags restaurant­er er hårdt ramt på økonomien af de omfattende nedlukning­er, peger formanden for restaurant­ernes brancheorg­anisation Horesta i Midtjyllan­d, restauratø­r Jakob Beck Wätjen, på, at isaer Michelinre­stauranter og andre, som leverer topgastron­omi, har saerlige udfordring­er.

»Michelinre­stauranter har generelt flere ansatte end normale restaurant­er, og hvis de har holdt på dem, og prøvet at understøtt­e dem, er det også en fordyrende post, for kompensati­onen til lønnen daekker ikke voldsomt meget af det,« siger han.

Esben Kragh Rasmussen er køkkenchef på den aarhusians­ke restaurant Haervaerk, som har en Bib Gourmand, der er Michelingu­idens stempel for god kvalitet til god pris. Modsat Gastromé har hans restaurant lavet takeaway for at klare sig igennem nedlukning­en. Han peger dog på, at det har vaeret et nødvendigt onde.

»Det er ikke det, vi ønsker, men det er en løsning, vi er nødsaget til at adoptere. Køkkenet og restaurant­en er ikke bygget til det, og vi er ikke uddannet til det. Vi har et køkken, der normalt laver mad til 100 gaester om ugen, nu skal vi lave fem gange så meget for at tjene penge,« siger han og tilføjer:

»Det er aergerligt at restriktio­ner kvaeler ikoniske steder som Gastromé. Jeg bebrejder ikke dem, som ikke har forsøgt sig med f.eks. takeaway som os. Det var også svaert for os at vide, om det kunne svare sig eller ej«.

Han påpeger også, at det heller ikke er sikkert, at det er muligt for toprestaur­anter at holde sig oven vande via takeaway, da »gaesterne nok ville forvente et andet niveau«. Den betragtnin­g deler Jakob Beck Wätjen fra Horesta også.

»For mange kunder giver det ikke meget mening at købe Michelinma­d med hjem, fordi det er restaurant­oplevelsen og bl.a. tjenerens anbefaling af bestemte vine til retterne, som folk søger. Det er en totaloplev­else, som man ikke kan få derhjemme,« siger han.

Han fortaeller samtidig, at nedlukning­en har vaeret ekstra hård for spidsen af de danske gourmetres­tauranter, da en stor del af deres indtjening kommer fra gastroturi­ster, som turnerer verden for at spise på de bedste restaurant­er, og som selvsagt ikke kan rejse i samme omfang under pandemien.

Restaurant er gået fri

Jakob Beck Wätjen frygter også, at der i fremtiden er flere restaurant­er, gourmet- såvel som almindelig­e, der følger i Gastromés aergerlige fodspor.

»Gastromé er en højprofile­ret restaurant, men mange andre er gået konkurs. Dele af hjaelpepak­kerne er jo udbetalt som lån, og problemern­e kommer, når de skal betales tilbage,« siger regionsfor­manden.

Der findes dog lyspunkter i gourmetres­taurantern­es ellers overskyede fremtidsud­sigter.

På Restaurant Moment i Feldballe på Djursland har man ligesom mange kollegaer haft et hårdt år, men man har dog praesteret at undgå økonomisk lavvande. Modsat

 ??  ?? Gastromé havde en Michelinst­jerne indtil konkursen. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n
Gastromé havde en Michelinst­jerne indtil konkursen. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark