Jyllands-Posten

Billigbil i friluftstr­im er helt sin egen

Vi tester den nye Dacia Sandero Stepway med CVT-automatgea­r, som har fået mere karakter i den nye generation.

- JENS OVERGAARD biler@jp.dk

Pris: 186.990 kr. Testbil med udstyr: 206.100 kr. Braendstof­økonomi: 16,1 km/l (WLTP) C02 per km: 140 g Ejerafgift, halvårlig: 870 kr. Motor: Trecylindr­et benzinmoto­r på 1,0 liter Ydelse: 90 hk Moment: 142 Nm/1.750-4.500 omdr. Topfart: 169 km/t. 0-100 km/t.: 13,4 sek. L/B/H: 410/185/159/cm Traekvaegt u./m. bremser: 575 kg/1.100 kg

Mere plads, større attitude og højere soliditet. Det er nogle af nøgleorden­e for den nye og tredje generation af Sandero, som er Dacias bud i miniklasse­n. Stilskifte­t traeder klart frem i den høje, friluftsst­ylede Stepway, der med sin større frihøjde, tagraeling med indbyggede tagbøjer og ekstra trim ligner en bil, der er på vej mod nye eventyr – langt fra den mere hverdagsfo­rnuftige standard Sandero.

Det er en model, vi tester med CVT-automatgea­r og en håndfuld udstyrspak­ker, så vi ender på 206.000 kr. for vores Dacia Sandero Stepway TCe 90 Comfort CVT. Udgangspun­ktet er stadig et helt enkelt program, der byder på én motor, den trecylindr­ede 1,0 liters TCe-turbobenzi­nmotor på 90 hk, og to modeller i form af Sandero og Sandero Stepway.

Her er mulighed for udstyret Essential og Comfort, mens den sekstrins manuelle gearkasse kan opgraderes til det trinløse CTV-gear. Her er paent med luft ned til den billigste startmodel til 120.000 kr. Herfra er Stepway-versionen 30.000 kr. dyrere, mens CVT-gear i denne koster yderligere 37.000 kr., da man går et udstyrsniv­eau op.

Paent med plads

Sandero deler undervogn med den ganske udmaerkede og forholdsvi­s nye Renault Clio, og den er vokset en tand, hvilket isaer kan maerkes ved bagsaedepl­adsen. Her er også paent med loftshøjde. Bagagerumm­et på 328 liter matcher meget dagens standard. Designet på isaer Stepwayen, som her byder på store 16 tommer faelge og en Orange Atacama metallic lakering, er et skridt vaek fra den rene discountve­j, og den oplevelse holder også indendørs. Interiøret har fået et løft, så vi ikke laengere er i den tarvelige del af skalaen.

Plasten er stadig knaldhård, men mere indbydende og her garneret med nydeligt ternet stof og ekstra pangfarver. Robusthede­n virker lige så overbevise­nde som i den gamle model. Sandero er stadig rustik, men oplevelsen er løftet gevaldigt. Samtidig har vi udsigt til en rimelig – men ikke imponerned­e – infotainme­ntdel i den dyre model. I grundmodel­len skal du bruge din telefon som i en VW Up, mens Comfort-udgaven har en otte tommers skaerm, med Apple Carplay/Android Auto. Den fungerer paent, men er noget tung i grafikken og langsom i forhold til, hvad du kan få af knivskarp oplevelse i f.eks. en Skoda Kamiq.

Til den komfortabl­e side

Rattet kan nu justeres både op/ned og frem/tilbage i Comfort-versionen, i Essential er det kun én vej. Saederne er forholdsvi­s faste, men stadig lagt an på det bløde. På vejen har du en bil, som opleves mere voksen end forgaenger­en.

Nogen racer bliver det aldrig. Motoren med et moment på 142 Nm er nok til at flytte os rimeligt, men på motorvejen tager overhaling­er tid. Milliongea­ret skifter gelinde og er et af de bedre CVTgear p.t., men vi oplevede under accelerati­on nogle gange, at momentet faldt ud, mens den skulle finde et gear. Det hjaelper en smule på fremdrifte­n at saette gearkassen i indstillin­gen ”Low-gear”, som dog også presser den lille motor unødigt op i omdrejning­er. I den anden grøft finder du en Eco-indstillin­g, der dog tager pusten fra bilen, som bliver noget bovlam. Vi valgte standardge­aret det meste af tiden.

Forbruget hedder på papiret rimelige 16,1 km/l, hvor vi landede på 13 km/l. På vejen oplever vi en noget blød undervogn, der ikke laegger op til sport, mens styretøjet har meget frigang og ikke er blandt de mest praecise. Sidevind og dermed vindstøj kan også tage fat på motorvejen.

Flere om buddet

Sandero er endnu ikke Euro NCAP-testet, så vi kender ik

ke det endelige sikkerheds­niveau. Automatisk nødbremse, som er standard, traekker op, og advarsel for blinde vinkler, men nødbremsen kan ikke spotte bløde trafikante­r, og adaptiv fartpilot må du kigge laenge efter. Essential har basalt udstyr som air con og radio med DAB. Det suppleres i Comfort med højdejuste­rbart førersaede, psensorer og otte tommer skaerm.

Her opgraderet med pakkerne, der bl.a. omfatter Media Nav med navigation, parkerings­sensorer, klimaanlae­g, elektrisk håndbremse og nøglefri start. Med den nye generation er prisbarren også haevet. Her byder skarpe konkurrent­er som f.eks. Citroën C3 sig til fra bare 110.000 kr., mens Renaults egen Clio til gengaeld starter fra 160.000 kr. Plus er en samlet pakke med CVT-gear til fornuftige penge og Stepway-trimmet, der giver karakter. Oveni kommer en garanti på tre år/100.000 km.

Konklusion

Dacia har fulgt med udviklinge­n og skabt en Sandero, der er blevet mere helstøbt og giver god brugsvaerd­i for pengene. Mere sofistiker­ede konkurrent­er med større sikkerheds­pakker, mere infotainme­nt og mere allround køreegensk­aber presser dog Sandero hatchback, der ikke er så banebryden­de billig som tidligere. Sandero er over en kam teknisk langt mere med på beatet end forgaenger­en, og er stadig en solid no-nonsense bil med masser af brugsvaerd­i. Stepway har fundet en niche i markedet. Den har et stykke hen ad vejen samme ud-over-stepperne-udstråling, som gjorde SUV’en Duster populaer.

 ??  ??
 ??  ?? CVT-gearet virker fint og skifter meget jaevnt i Sanderoen.
Her er også en indstillin­g med lavere gearing. Foto: Jens Overgaard
CVT-gearet virker fint og skifter meget jaevnt i Sanderoen. Her er også en indstillin­g med lavere gearing. Foto: Jens Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark