Jyllands-Posten

Han giver designklas­sikerne et twist

Martin Brix Midtgaard kombinerer i sine plakater og figurer humor og aestetik, når han giver designklas­sikere et nyt udtryk. Nu har virksomhed­en Brainchild udvidet med en fysisk butik i AEggepakke­riet.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

AEgget, Svanen og Koglen. Man behøver blot at naevne de tre navne, og så har størstedel­en af danskerne et klart indre billede af de tidsløse møbeldesig­nklassiker­e, som nogle af Danmarkshi­storiens største designere Arne Jacobsen og Poul Henningsen står bag.

Men når de klassiske designikon­er har vaeret igennem den 28-årige Martin Brix Midtgaards hjerne, har de fået noget af et twist. Han står bag den aarhusians­ke virksomhed Brainchild, der ud fra et humoristis­k og aestetisk grundprinc­ip producerer plakater og traefigure­r af klassikern­e i nye klaeder.

AEgget ligner et aeg

I Martin Brix Midtgaards udgave af AEgget ligner stolen faktisk et aeg, mens Koglen er afbilledet som en rigtig grankogle med ledning for enden.

Ideen fik han tilbage i 2016, da han var ved at faerdiggør­e sit studie som mediegrafi­ker, og den lå ifølge ham selv lige til højrebenet at forfølge.

»Jeg lagde nogle grafiske ting på min Instagram-profil heriblandt mine designs af Koglen og AEgget. Og så var der nogen, der spurgte, om de ikke kunne få lov til at købe dem som plakater, og det kunne de godt. Det gik op for mig, at der lå et helt koncept i det her, så jeg gik i gang, og siden har det bare udviklet sig. Det var megaoplagt at designe de motiver, så det er ikke, fordi jeg føler, jeg har opfundet den dybe tallerken,« forklarer stifteren og ejeren af Brainchild.

Respekt for klassikere­n

Noget tyder nemlig på, at Martin Brix Midtgaard med sine motiver og designs har ramt noget i danskernes designhjer­ter. Popularite­ten kan hvert fald aflaeses på bundlinjen: Brainchild fik i regnskabså­ret 2020 et årsresulta­t på 760.000 kr. efter skat.

»Vi rammer ned i den danske nationalid­entitet. Det er dansk og genkendeli­gt. De to designpara­metre, vi baserer os på, er humor og aestetik; folk skal synes, det er sjovt, men samtidig enkelt, flot og noget, man har lyst til at have haengende derhjemme. Samtidig har det har vaeret utroligt vigtigt for os, at vi i fortolknin­gen af de her klassikere ikke er platte, for jeg har stor respekt for møblerne, og det synes jeg, vi lykkes med.«

Produktion og lager er at finde på Sjaelland, mens Martin Brix Midtgaard, der er opvokset nord for Aarhus, selv står for al design fra basen i Aarhus. Her bruger han saerligt sin baggrund som mediegrafi­ker i udviklinge­n af produkter.

»Det har givet mig nogle faerdighed­er bag en computer, som jeg kan bruge. Bamseplaka­ten er f.eks. en rigtig tøjbamse, hvor vi har sat ben under den og fikseret armene med ståltråd, hvorefter vi har fotografer­et den og photoshopp­et den på computeren, så den kom til at ligne en stol. Der er mange forskellig­e arbejdsmet­oder for at nå hen til resultatet, og jeg synes, det er sjovt at bruge forskellig­e teknikker og afprøve nye ting.«

Når noget er rigtigt

2021 er også startet godt for virksomhed­en. Den 20. marts slog Martin Brix Midtgaard og virksomhed­ens to ansatte dørene op for en fysisk butik i det nybyggede AEggepakke­riet – få meter fra de lokaler, hvorfra han hidtil har skabt de krøllede motiver.

»Da jeg bare var mig selv, havde jeg kontor på Godsbanen, så jeg så på byggeriet hver dag og blev ved med at taenke over den her synergi og symbolik i at have butik i AEggepakke­riet, når vi jo har aeg som et gennemgåen­de tema. Nogle gange har man bare en følelse af, at noget er rigtigt,« siger han og fortaeller om selve åbningsdag­en:

»Vi synes selv, det er en rigtig flot butik, og det var bare fedt at kunne åbne dørene.«

Vi rammer ned i den danske nationalid­entitet. Det er dansk og genkendeli­gt. MARTIN BRIX MIDTGAARD, STIFTER OG EJER, BRAINCHILD

Ind på nye markeder

I efteråret 2020 havde virksomhed­en vundet butiksloka­ler i tre måneder i City Vest, og erfaringer­ne herfra kunne i høj grad bruges, da butikken i AEggepakke­riet fik sin premiere. Selvom 2021 allerede har budt på udvidelse for virksomhed­en, har Martin Brix Midtgaard endnu større ambitioner, der raekker udover landegraen­sen.

»Vi vil rigtig gerne fortsaette med at udvikle brandet og produktern­e både med plakater og traefigure­r, men også andre områder som tekstil og ting, der kan bruges i indretning­en. Vi er også så småt begyndt at komme ind på andre markeder, og i november åbnede

 ??  ?? Brainchild­s produkter taeller bl.a. plakater, postkort og traefigure­r, der alle tager udgangspun­kt i danske designklas­sikere.
Brainchild­s produkter taeller bl.a. plakater, postkort og traefigure­r, der alle tager udgangspun­kt i danske designklas­sikere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark