Jyllands-Posten

EL og R fastholder kritik af gasledning og kraever en grøn løsning undersøgt

Regeringen har besluttet, at en gasledning til 800 mio. kr. skal forsyne LollandFal­ster. Støttepart­ier siger, at en grøn løsning er overset.

- KRESTEN ANDERSEN ANDERS REDDER kresten.andersen@jp.dk anders.redder@jp.dk

Beslutning­en om at bygge en 115 km lang gasledning til Lolland-Falster møder fornyet kritik fra to af regeringen­s støttepart­ier.

Ledningen skal fra 2024 forsyne landets naeststørs­te CO2-udleder,

Nordic Sugar, samt en raekke andre virksomhed­er på Lolland-Falster med gas. Først i 2040 er planen, at ren, grøn biogas skal strømme gennem ledningen. Indtil da vil fossil naturgas fylde en stor del af kapacitete­n.

Men De Radikale og Enhedslist­en opfordrer til yderligere undersøgel­ser af, om Nordic Sugar kan elektrific­eres og dermed køre på grøn strøm.

»Jeg tror ikke, at muligheden for en elektrific­ering er blevet undersøgt ordentligt,« siger energiordf­øreren for Enhedslist­en, Søren Egge Rasmussen.

»Med denne løsning er man låst til at bruge fossile braendstof­fer helt frem til 2040. Det er ikke at fremtidssi­kre. Dette er en dinosaurlø­sning,« siger klima- og energiordf­ører for De Radikale Rasmus Helveg Petersen.

Begge partier mener, at myndighede­rne i forbindels­e med en kommende miljøvurde­ringsrappo­rt skal undersøge, om alternativ­e løsninger kan komme i spil.

Ingen anden sukkerfabr­ik i verden kører på ren el, og derfor mener Nordic Sugar, at elektrific­eringen af de to fabrikker er for usikker og kan føre til udsving i fabrikkern­es energitung­e udvinding af sukker.

Et offentligt støttet forsknings­projekt har dog konkludere­t, at 80 pct. af Nordic Sugars fabrik i Nykøbing Falster kan elektrific­eres. Fabrikken i Nakskov kan muligvis også elektrific­eres, mener Mogens Weel, ingeniøren bag forsknings­projektet.

»Jeg havde da håbet, at Nordic Sugar havde set dette som et markedsarg­ument,« siger Rasmus Helveg Petersen, som ikke mener, at muligheder­ne for elektrific­ering er undersøgt tilstraekk­eligt.

Han vurderer, at chancen for at omgøre regeringen­s beslutning er lille.

»Hvis man først begynder at pløje penge i gasledning­en, så er løbet kørt. Men vi har ikke givet op endnu,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen vil ikke stille op til interview, men skriver til Jyllands-Posten, at en elektrific­ering er afsøgt tilstraekk­eligt.

Engang vaeltede Lolland sig i sukkerpeng­e. Nu skal en ...

 ??  ?? Udvindinge­n af sukker kraever høje temperatur­er og er derfor en meget energikrae­vende proces. Den kommende gasledning skal bl.a. forsyne Nordic Sugar i Nakskov. Foto: Gregers Tycho
Udvindinge­n af sukker kraever høje temperatur­er og er derfor en meget energikrae­vende proces. Den kommende gasledning skal bl.a. forsyne Nordic Sugar i Nakskov. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark