Jyllands-Posten

Ét sogn kan ødelaegge en kommunes genåbning

Borgmester Benedikte Kiaer (K) mener, at man risikerer at nedlukke områder og byer med naesten ingen smittede, fordi enkelte boligområd­er har et højt smittetal.

- MIKKEL JENSEN HANNE FALL NIELSEN mikkel.jensen@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Benedikte Kiaer (K) sover for tiden med det ene øje åbent. Hun frygter nemlig, at hendes kommune ikke bliver en del af genåbninge­n den 6. april, hvor det ellers er planen, at liberale erhverv må åbne igen.

Hun vil dog vaere uforståend­e, hvis det skulle blive tilfaeldet.

»Smitten har vaeret høj i Sthens Sogn; det har vaeret en udfordring. Men fordi smitten er høj der, bør det ikke betyde, at det skal ramme resten af kommunen. Vi har masser af områder, der ikke har set en smittet i ... jeg ved ikke hvor laenge,« siger Benedikte Kiaer, der er borgmester i Helsingør Kommune.

Onsdag meldte Erhvervsmi­nisteriet, at de liberale erhverv i kommunerne Brøndby, Ishøj, Fredensbor­g, Halsnaes og Gladsaxe skal udskyde genåbninge­n til den 11. april.

Beslutning­en kom, efter at Epidemikom­missionen havde regnet på smitten i de pågaeldend­e kommuner, der alle havde et incidensta­l over 150. Søndag var Helsingørs incidensta­l på 153,5.

Benedikte Kiaer argumenter­er for, at man i højere grad skal nedlukke lokalt i kommunerne, så områder med lav smitte ikke bliver nedlukket. Det er muligt, ifølge hende, fordi de får data helt ned på sognenivea­u:

»Hvis der er tale om tre opgange, hvor de alle er smittede, så behøver det ikke at gå ud over nabobyerne.«

Folk fra Tikøb tager jo også ind til Helsingør, hvis de f.eks. skal klippes. Bliver det ikke en udfordring?

»Folk passer på og følger restriktio­nerne i bymiljøet. Det er primaert i områder, hvor folk bor taet, såsom Vapnagård i Sthens Sogn, at vi har problemern­e. Med de nye tal fra smitteopsp­oringen kan vi se, at der skulle vaere lukket hele tiden, fordi incidensta­llet er over 400 i det område,« forklarer hun og påpeger, at kommunikat­ionen falder til jorden, hvis man henvender sig til områder med naesten ingen smittede.

En fornuftig genåbning

Når det meste af Danmark genåbner delvist tirsdag for bl.a. liberale erhverv og flere skolebørn og unge under uddannelse, er det ifølge professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, et fornuftigt skridt.

Smitten er under kontrol, og det er en behersket genåbning, tilføjer han, som til gengaeld appellerer til at følge situatione­n taet de kommende dage og uger.

»Ikke for at tage sorgerne på forskud, men det er for tidligt at slå fast, at naeste fase af genåbninge­n fra den 21. april er forsvarlig,« siger han og peger på, at smittetall­ene i øjeblikket er svagt stigende.

»Hvis vi pludselig har 5.000 smittede, udgør det et problem, for der er stadig en del sårbare og kronisk syge i de yngre aldersklas­ser, som endnu ikke er vaccineret,« siger han, der også opfordrer til at skynde sig langsomt med genåbninge­n, fordi effekten af påskeferie­n endnu er ukendt. Man vil først kunne se effekterne en uge til 10 dage efter, om flere mennesker har mødtes på kryds og tvaers.

»Genåbnings­planen er god, men det er ikke støbt i beton, at vi skal følge den slavisk. Der sker ikke noget, hvis vi er nødt til at udskyde genåbninge­ns naeste fase en uge eller to,« siger professore­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark