Jyllands-Posten

Engang vaeltede Lolland sig i sukkerpeng­e. Nu skal en kontrovers­iel gasledning holde liv i eventyret

Et par stolte sukkerfabr­ikker var i fare for at lukke, indtil regeringen skød 800 mio. kr. i en ny gasledning, der skal redde Lolland-Falsters største arbejdspla­ds. Øerne er på den anden ende, men kritikerne slår skår i glaeden: En stor del af gassen bliv

-

demokratie­t i Lolland Kommune og en indaedt fortaler for den nye gasledning.

Foruden Nordic Sugar har op mod 25 lokale virksomhed­er, bl.a. en stor morgenmads­producent, erklaeret, at de også vil kobles på gassen fra år 2024, og borgmester­en ser nu et nyt erhvervsev­entyr for det hårdtprøve­de Lolland for sig.

Mareridtet med lukningen af Nakskov Skibsvaerf­t i 1987, der rev jobbet fra hundredvis af arbejdere, spøger stadig på egnen.

Et tab af Nordic Sugar vil »vaere utilgiveli­gt for Lolland«, siger Holger Schou Rasmussen:

»Sukkerroer­ne er den sidste store bastion, vi har tilbage. Hvis man først slår industrien og landbruget ihjel, hvad skal vi så leve af hernede? Så kan vi købe en folkedanse­rdragt til alle og håbe på, at der kommer lidt turister.«

I 10 år har han vidst, at fabrikkern­e var i fare, og drømmen har derfor laenge vaeret at få en gasledning til Nakskov. Indtil for få år siden var udsigten, at lastvogne fra Sverige og Norge fyldt med flydende LNG – Liquified natural gas – skulle køre i pendulfart til

Lolland-Falster for at forsyne fabrikkern­e med energi, men det huede ikke den socialdemo­kratiske borgmester. LNG er komprimere­t fossilt naturgas, og transporte­n ville belaste vejnettet og i sig selv vaere CO udledende.

Udsigten til den nye gasledning gør derimod fremtiden på Lolland-Falster langt mere baeredygti­g, mener Holger Schou Rasmussen.

På sigt skal der flyde grøn biogas gennem gasledning­en til de kaempemaes­sige fabrikker i Nakskov og Nykøbing, hvor roerne hakkes og koges, og sukkeret udkrystall­iseres i en staerkt energikrae­vende proces, der hvert år leder 160.000 tons CO2 ud i atmosfaere­n.

Løsningen med først naturgas og siden biogas er derfor både grøn og erhvervsve­nlig, forsikrer Lollands borgmester.

Ifølge ham er spørgsmåle­t om en elektrific­ering et spøgelse, der har vokset sig stort på gangene på Christians­borg. Nordic Sugar, der engang hed De Danske Sukkerfabr­ikker, men i dag er på tyske haender, har for laengst afvist, at man med grøn strøm og elektriske varmepumpe­r kan drive en sukkerfabr­ik anno 2021.

»Hvis de, der ejer fabrikken, siger, at de ikke kan elektrific­ere, taeller det vel mere end nogle fantasier fra Enhedslist­en,« spørger borgmester­en retorisk.

Lolland i knibe

Da forfatter Peder Frederik Jensen sidste år udgav sin store udkantsrom­an, ”Det Danmark du kender”, placerede han handlingen på Lolland.

Karakterer­ne ryger røde Look-cigaretter og spiser frysemad, og den sociale deroute i periferien af Danmark går som en rød tråd gennem bogen.

»Alle, der mener, at Nordic Sugar bare må lukke, skulle tage to ugers praktik på jobcentret i Nakskov,« skrev indenrigs- og boligminis­ter Kaare Dybvad på Twitter, kort efter at gasledning­en blev besluttet.

Lolland har ikke haft det nemt på det sidste.

I årene efter finanskris­en turde bankerne ikke låne til huskøb på landet. Mange af de unge flytter til København, og tyske kapitalfon­de køber jorden fra lokale landmaend for at forrente tyske pensionsfo­rmuer, fortaeller roefarmere­n Georg Håkon Pedersen.

I lyset af nedturen undrer han sig over, at en gasledning til 800 mio. kr. kan skabe så stor debat, for der er lavet både maerkelige­re

Hvis man først slår industrien og landbruget ihjel, hvad skal vi så leve af hernede? Så kan vi købe en folkedanse­rdragt til alle og håbe på, at der kommer lidt turister. HOLGER SCHOU RASMUSSEN (S), BORGMESTER, LOLLAND

og dyrere infrastruk­turprojekt­er, mener han.

»København har da også lige fået metroen,« siger Georg Håkon Pedersen.

Tab for den grønne omstilling

Hvis alt går efter planen, vil den nye gasledning skaere 51.000 tons CO2 af udledninge­n fra Nordic Sugar-fabrikkern­e fra 2024.

Det er under en tredjedel af fabrikkern­es samlede udledning, men svarer alligevel til »at fjerne 20.000 fossile biler fra vejene«, skriver Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t i en pressemedd­elelse.

Sagen er, at det kunne have vaeret langt grønnere, hvis man havde besluttet, at virksomhed­erne skulle køre på el i stedet for gas, lyder kritikken.

»I hele Europa skal vi til at have de fossile braendsler ud af vores industri, og der er vi nødt til at bruge el, hvor det kan lade sig gøre. Det kan det netop et sted som her på Lolland, hvor der er masser af el at hente,« har Brian Vad Mathiesen, professor i energiplan­laegning på Aalborg Universite­t, sagt til Børsen.

Lolland-Falster har masser af vindmøller og solceller, og et forsknings­projekt støttet af EUDP viser, at 80 pct. af sukkerfabr­ikken i Nykøbing Falster kan elektrific­eres.

Med varmepumpe­r kan maskinerne nå de temperatur­er, det kraever at udvinde sukker fra roerne, og Siemens Energy har til Børsen sagt, at virksomhed­en står klar til at levere en grøn løsning.

»Det kan helt sikkert lade sig gøre at køre fabrikken i Nykøbing Falster på el – det viser vores undersøgel­ser,« siger Mogens Weel.

Han er ingeniør og en af ekspertern­e bag EUDP-projektet.

Der er ingen tvivl om, at tyskerne godt kan lave det sukker, vi forbruger i Danmark. JESPER THOMASSEN, DIREKTØR, NORDIC SUGAR

nytter det ikke noget, at vi ligger og tumler rundt i et eksperimen­t,« siger Jesper Thomassen.

Men en EUDP-rapport viser jo netop, at elektrific­ering er mulig – i hvert fald på Falster?

»Det er et stykke teoretisk arbejde,« svarer direktøren.

Han har ikke i sinde at gøre Nakskov og Nykøbing til prøvekanin­erne, der skal teste forsknings­rapportens antagelser på virkelighe­den:

»Så ved jeg godt, at Siemens har sagt, at de kan lave en el-løsning. Men det er heller ikke helt rigtigt. Ellers havde de lavet det allerede, for der ville vaere masser af penge i det. Fabrikkern­e higer jo efter energieffe­ktiviserin­ger.«

Enhedslist­en og De Radikale er af en anden overbevisn­ing.

I midten af marts kaldte de klimaminis­ter Dan Jørgensen i samråd om gasledning­en. De mener ikke, at muligheden for en elektrific­ering er blevet undersøgt til bunds.

Ifølge energiordf­ører Søren Egge Rasmussen (EL) er gasledning­en en kulsort løsning, når Folketinge­t har »en målsaetnin­g om 70 procents CO2-reduktion frem mod 2030«.

Kalenderen siger formentlig år 2040, når kun biogas strømmer gennem ledningen. Det er 10 år for sent, når en EUDP-rapport og eksperter samtidigt peger på, at dele af Nordic Sugar kan elektrific­eres, lyder det fra de to støttepart­ier.

De saetter deres lid til, at en kommende analyse af gasledning­ens miljøkonse­kvenser kan få regeringen på andre tanker.

»Vi har ikke givet op endnu,« siger klimaordfø­rer Rasmus Helveg Petersen (R).

Lige mellem Hamborg og København

På Norreskovg­ård kigger Georg Håkon Pedersen sig omkring. Det er en sen forårsefte­rmiddag, varmen har sat sig i luften.

Hvorfor er her så fladt, spørger Knud Romer i sin seneste roman. Fordi LollandFal­ster er »faldet fra himlen«, lyder svaret.

Georg Håkon Pedersen kunne godt vaere tilbøjelig til at give forfattere­n ret.

»Sådan ser her ud: Fladt og dejligt. Vejrforhol­dene er stabile, og jorden er fin som aske, men med lidt fugt i,« siger han og kører fingrene gennem et stykke muld.

»Hvis politikern­e taenker sig om, er der også sukkerroer på Lolland om 50 år,« mener Georg Håkon Pedersen.

Den 43-årige landmand vil gerne fortsaette med at dyrke roer, men hvis sukkerprod­uktionen en dag forsvinder fra øerne, kan han sagtens leve af at dyrke raps i stedet, fortaeller han.

Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen, vejrer større morgenluft. I sin levetid har han fulgt Lolland-Falsters nedgang fra første parket. Afindustri­alisering, centralise­ring og fraflytnin­g.

Men når han laegger hovedet på puden om aftenen, drømmer han »et nyt lollandsk eventyr«.

For mere end 100 år siden var det roerne, der sikrede lykken. Naeste kapitel er naturog biogas. Og rundt om hjørnet, i år 2029, er Femern-forbindels­en til Tyskland bygget faerdig.

»Vi får en geografi lige mellem Hamborg og København. Jeg ser mange muligheder i at markedsfør­e Lolland-Falster som et sted, hvor man roligt kan laegge sine produktion­svirksomhe­der,« siger Holger Schou Rasmussen.

»Det kunne vaere Tesla,« tilføjer han.

Man aner en sukkersød fortaellin­g.

 ??  ?? Roer er en frisk råvare og fordaerver, hvis ikke den er hakket, saftet og dampet i tide. Høsten indledes, når oktober rammer. Sukkeret skal vaere udvundet omkring den 1. februar.
Roer er en frisk råvare og fordaerver, hvis ikke den er hakket, saftet og dampet i tide. Høsten indledes, når oktober rammer. Sukkeret skal vaere udvundet omkring den 1. februar.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark