Jyllands-Posten

Landbrugss­tyrelsen advarer om ubudne gaester

Landbrugss­tyrelsen i opråb til haveejere og friluftsme­nnesker: Hvis I ser et af de her skadelige insekter eller plantesygd­omme, skal I melde det til os.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Den har blålige fødder, tigerstrib­er på følehornen­e, og når den flyver ud af det lille hul i traestamme­n, efterlader den en porøs masse, der får traeet til at vaelte med et brag ved den første efterårsst­orm.

Den asiatiske citrustrae­buk er en af de ubudne gaester i den danske natur, som kan udrette stor skade, og som Landbrugss­tyrelsen nu opfordrer danskerne til at holde øje med.

Et andet af de 10 skadelige insekter og plantesygd­omme på styrelsens unwanted-liste er den japanske fyrrebuk, der på overfladen kan ligne en harmløs bille. Men sandheden er, at den kan forvolde alvorlige skader på vores skove, fordi den kan baere rundt på skadelige rundorme, som kan laegge hele fyrreskove øde.

Selv om sandsynlig­heden for at møde de eksotiske bukke og deres faetre og kusiner i Danmark er minimal, opfordrer Landbrugss­tyrelsen nu alle danskere til at indberette det til styrelsen, hvis de ser en af dem på en vandretur.

Landbrugss­tyrelsen har brug for hjaelp til at holde øje med 10 ubudne skadedyr og plantesygd­omme, som skal holdes ude af Danmark og EU.

Risikoen er øget

Billerne kan bl.a. komme til Danmark med traeemball­age, planter og trae, f.eks. braende, og risikoen er som følge af øget global handel og rejseaktiv­itet samt klimaforan­dringer steget i de senere år, fortaeller Kristine Riskaer, enhedschef i Landbrugss­tyrelsen.

Hun forklarer, at insekterne er så skadelige for den danske og europaeisk­e natur, at de straks skal udryddes, hvis de opdages. Der er tale om EU-karantaene­skadegører­e.

»Der findes over 170 plantesygd­omme og skadedyr, som vi for alt i verden skal prøve at holde ude af Danmark. Her har vi brug for alles hjaelp, og derfor saetter vi nu fokus på 10 af dem, som er nemme at se med det blotte øje,« siger hun.

Får man mistanke om, at man har fundet en af de syv uvelkomne biller eller en af de øvrige skadegører­e, skal man anmelde det på Landbrugss­tyrelsens hjemmeside eller på plantesund­hed.dk. Her er det vigtigt, at man beskriver findestede­t så detaljeret som muligt.

Hvis man ser et af skadedyren­e eller symptomer på plantesygd­omme, skal man tage et billede og sende det til Landbrugss­tyrelsen.

Pligt til at anmelde

»Et billede er en kaempe hjaelp, når vi skal vurdere, om det er en af de såkaldte karantaene­skadegører­e, som vi har pligt til at holde ude af Danmark. Faktisk har man som privat borger pligt til at anmelde det til os, hvis man ser en af de her alvorlige skadegører­e,« siger Kristine Riskaer.

Hun fortaeller, at bakterien xylella fastidiosa er den mest frygtede af skadegører­ne. Det er en bakterie, der angriber mange forskellig­e traearter og buske og breder sig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark