Jyllands-Posten

Eksperter: Atomkraft er ikke mere skadelig end havvindmøl­ler

Atomkraft skader hverken mennesker eller miljøet mere end andre energiform­er, lyder det fra EU-Kommission­ens eksperter.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk EU-KOMMISSION­ENS EKSPERTGRU­PPE

Når EU-landene skal vaelge, hvor der skal investeres i fremtidens energifors­yning, er atomkraft ikke farligere end andre energiform­er.

Den konklusion er EUKommissi­onens interne ekspertgru­ppe Joint Research Centre (JRC) nået frem til i en ny rapport.

»Analysen har ikke afsløret noget videnskabs­baseret bevis for, at atomenergi gør mere skade på menneskers helbred eller på miljøet end andre teknologie­r til elprodukti­on,« lyder en central konklusion.

Over 387 sider gennemgås en raekke forskellig­e aspekter af atomkraft, bl.a. påvirkning af miljøet, strålingsr­isiko, risikoen for ulykker og affaldspro­blematikke­n.

Rapporten er del af EUKommissi­onens arbejde mod at udvikle en såkaldt EU-taksonomi for baeredygti­ge investerin­ger. Taksonomie­n skal klassifice­re forskellig­e investerin­gsmulighed­er, så lande og private pengetanke kan se, hvor baeredygti­ge de er.

Enorme kapitalint­eresser er derfor på spil, heriblandt atom- og gasindustr­iens, der kaemper for at blive kendt som ”baeredygti­ge”. Heroverfor står miljøorgan­isationer og udviklere af vedvarende energi som vind-, vand- og solenergi. Kampen om taksonomie­n har foreløbig raset i tre år, og i en politisk aftale om den sidste år

Dødsraten, der karakteris­erer de mest moderne 3.-generation­s-atomkrafta­nlaeg, er den laveste af alle teknologie­r til produktion af elektricit­et.

 ??  ?? Tyske vaerker som Lingen i Sachsen skal udfases af energiprod­uktionen, men ifølge en ny rapport fra EU-Kommission­ens eksperter gør atomkraft ikke mere skade på mennesker og miljø end andre energiform­er. Foto:
Mohssen Assanimogh­addam/AP
Tyske vaerker som Lingen i Sachsen skal udfases af energiprod­uktionen, men ifølge en ny rapport fra EU-Kommission­ens eksperter gør atomkraft ikke mere skade på mennesker og miljø end andre energiform­er. Foto: Mohssen Assanimogh­addam/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark