Jyllands-Posten

ATOMKRAFT OG STRØM

-

Sammenlign­et med resten af verden og OECD producerer EU det meste af sin strøm ved hjaelp af atomkraft.

Atomkraft: 25,8 pct.

Kul: 21,6 pct.

Vedvarende energi: 21 pct. Gas: 20,5 pct.

Hydro: 9,3 pct.

Olie: 1,8 pct.

På verdenspla­n kommer 10,4 pct. af strømmen fra atomkraft.

En fremskrivn­ing viser, at EU i 2050 vil få 34 pct. af sin elektricit­et fra vindkraft og 14 pct. fra solenergi, mens gas vil falde til 13 pct.

Atomkraft ventes i 2050 at levere 22 pct. af EU’s strøm. blev spørgsmåle­ne om netop atomkraft og naturgas udskudt til senere.

I det lys vil ekspertern­es vurdering af atomkraft blive laest med omhu i både de regeringer, der som Danmarks er principiel­t modstander­e af atomkraft, og lande som Frankrig, Ungarn og Polen, der satser på atomkraft for fremtiden.

Så farligt som vindmøller

Et hyppigt anvendt argument mod atomkraft er udfordring­erne med affaldet fra anlaeggene.

»Der er bred videnskabe­lig og teknisk enighed om, at bortskaffe­lse af radioaktiv­t affald med stor stråling og lang levetid i dybe geologiske anlaeg, ud fra den nuvaerende viden, kan anses for at vaere en passende og sikker metode til at isolere det fra biosfaeren på meget lang sigt,« skriver ekspertern­e.

Foreløbig har menneskehe­den ikke konkrete erfaringer med langtidsop­bevaring af den karakter, men baseret på det foreløbige arbejde i Frankrig, Sverige og Finland vurderes det, at anlaeg til opbevaring vil fungere i dette årti.

Hvad ulykker angår, anfører rapporten, at sådanne »ikke kan udelukkes med 100 pct. sikkerhed«, men der er tale om »haendelser med ekstremt lav sandsynlig­hed«. De kan, peger ekspertern­e på, forebygges yderligere ved at tage hensyn til bl.a., hvor atomkraftv­aerker etableres.

De fremhaever desuden, at atomkraftv­aerker i dag konstruere­s på en anden og langt mere sikker måde end Tjernobyl-anlaegget, der nedsmelted­e i 1986.

»Dødsraten, der karakteris­erer de mest moderne 3.-generation­s-atomkrafta­nlaeg, er den laveste af alle teknologie­r til produktion af elektricit­et,« skriver ekspertern­e.

De refererer til et andet studie, der sammenlign­ede en hypotetisk ulykke på et 3.-generation­s-atomanlaeg med et kollaps af en daemning på et vandkraftv­aerk. Begge ville koste omkring 10.000 mennesker livet.

Ekspertern­e når frem til, at påvirkning­en af menneskers sundhed af atomkraft, både radiologis­k og ikke-radiologis­k, »er sammenlign­elig med påvirkning­en fra havvindmøl­ler«.

I en udtalelse jubler Sama Bilbao y León, generaldir­ektør i atomindust­riens branchefor­ening World Nuclear Associatio­n, over rapporten og siger, at »der er gået tid nok med udsaettels­e«.

»Atomenergi har allerede spillet en hovedrolle i og uden for EU ved at levere pålidelig, billig, 24-7-holdbar elektricit­et i mere end 40 år og bliver afgørende for at skabe en holdbar fremtid.«

Kommission­en skal nu gennemgå rapporten i detaljer inden den endelige beslutning om, hvorvidt investerin­ger i atomkraft skal have det grønne stempel.

EU’s strøm kom i 2017 fra:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark