Jyllands-Posten

Paven: Hjaelp fattige lande med vaccinatio­ner

Påskedag blev markeret i Vatikanet, hvor pave Frans blandt andet har holdt sin tale ”til byen og verden”.

-

Pave Frans har søndag — på påskedag — blandt andet opfordret til, at man får fordelt covid-19-vaccinatio­ner til lande over hele verden.

Det sker i forbindels­e med pavens traditione­lle påsketale ”Urbi et Orbi” (”til byen og verden”). Her er det kutyme, at paven adresserer globale udfordring­er og opfordrer til verdensfre­d.

Talen følger umiddelbar­t efter påskemesse­n i Peterskirk­en.

Søndag var coronapand­emien naturligt nok en del af dagsordene­n.

»Jeg opfordrer hele det internatio­nale samfund til i det globale ansvars ånd at overvinde forsinkels­er i vaccinedis­tributione­n og tilbyde sin hjaelp til distributi­on — saerligt til de fattigste lande,« sagde han.

Den globale vaccineudr­ulning har vaeret skaevt fordelt indtil videre.

Selv om Verdenssun­dhedsorgan­isationen (WHO) har ivaerksat Covax-samarbejde­t, der skal sikre vacciner til fattigere lande, så er nogle rige lande langt laengere fremme med deres vaccinepro­grammer.

Det har fået hård kritik fra WHO, der kalder skaevvridn­ingen »grotesk«.

Pave Frans sagde i sin tale søndag også, at det er »skandaløst«, at vaebnede konflikter er fortsat i stor stil under pandemien.

»Pandemien spreder sig fortsat, og den sociale og økonomiske krise er stadig slem — saerligt for de fattige. Alligevel — og det er skandaløst — er vaebnede konflikter ikke blevet stoppet, og militaere våbenlagre vokser,« sagde paven.

Han fremhaeved­e blandt andet også situatione­n i Myanmar, hvor landets militaer har vaeltet de demokratis­ke ledere og sat sig tungt på magten.

Paven hyldede »Myanmars unge folk, der er fast besluttet på at støtte demokratie­t og lade deres stemmer blive hørt på en fredelig måde«.

Mere end 550 personer er blevet draebt under demonstrat­ioner i Myanmar efter et militaerku­p den 1. februar. Pave Frans besøgte Myanmar i 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark