Jyllands-Posten

Her afradikali­seres kalifatets løveunger

Først bekaempede kurderne i det nordøstlig­e Syrien Islamisk Stat med deres blod og våben. I dag, efterladt med tusindvis af IS-krigere og i titusindvi­s af børn fra hele verden, kaemper de mod kalifatets religiøse ideologi med nye midler.

- THEA PEDERSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r udland@jp.dk

Saerligt to ting går igen, når de nye beboere kommer. De graeder aldrig! Og så har de det med at kigge maerkeligt og meget laenge på en helt saerlig gruppe af medarbejde­rne. »Her går vi kvinder ikke med slør. Vi går i nyt tøj, i bukser og har makeup på og er dem, der bestemmer. Det kan de slet ikke forholde sig til,« siger den 26-årige Sarah Afrin, som hun ønsker at kalde sig, før hun fortsaette­r:

»Og så viser de ikke følelser, selv om de har en aggressiv personligh­ed. Vi ved, at de baerer på en hel masse had.«

Det er unge drenge, teenagere og halvvoksne knaegte i alderen 12 til 18 år, som Sarah Afrin taler om. De er profession­elle draebere, udklaekked­e selvmordsj­ihadister og traenede børnesolda­ter fra det nedbrudte, tidligere islamiske kalifat, og hun omgås dem i det daglige.

For selv om krigen mod Islamisk Stat officielt blev erklaeret vundet i marts for to år siden, da den sidste IS-højborg i Baghouz blev omringet og nedkaempet, er opgøret med de religiøse fanatikere langtfra slut.

Her på egnen mener nogle faktisk, at den måske først lige er begyndt.

Rent geografisk er det tidligere kalifat i dag fortid, men den autonome regering i den kurdiske selvstyrep­rovins Rojava haenger stadig på en stor regning: Titusindvi­s af faengslede IS-krigere og tilbagehol­dte kvinder og børn, der i sin tid valfartede til Syrien og Irak fra hele verden for at leve under islamisk sharialov.

Ingen kan i internatio­nal sammenhaen­g blive enige om, hvad man skal stille op med fangerne, som også taeller maend, kvinder og børn med dansk tilknytnin­g.

Klar til at draebe

Houri Centeret i den lille nordøst-syriske flaekke Tel Marouf, hvor Jyllands-Posten er på besøg, forsøger at gøre noget ved problemet.

Unik af sin slags er det ikke kun det første, men også det eneste i området, der har sat sig som mål at knaekke ideologien fra Islamisk Stat ved at afradikali­sere den nye generation af potentiell­e jihadister, inden de bliver rigtigt voksne.

»Vi har i omegnen af 100 drenge boende. Det er børn, som er blevet traenet af IS helt tilbage fra 2013, 2014 og fremefter. Det er drenge, som er vokset op blandt meget farlige foraeldre, og som alle har ”evner” for at blive en tro kopi af deres faedre, fordi de er blevet indoktrine­ret. Vi har drenge her, som ikke kun har fået våbentraen­ing, men også har vaeret i decideret kamp og har draebt andre mennesker. Ligesom vi har drenge, der allerede havde fået udstukket en mission af Islamisk Stat til eksempelvi­s at begå angreb mod de kurdiske styrker som selvmordsb­ombere. De ville have vaeret klar til at tage afsted til hvilket som helst land for at udføre en mission om at draebe,« fastslår hun.

Det er Islamisk Stats gruppe for børnesolda­ter – under det religiøse styre bedre kendt som Cubs of the Caliphate eller på dansk Kalifatets Løveunger – som centrets unge beboere har vaeret en del af.

Med andre ord den samme børnesolda­terenhed, som Islamisk Stat ifølge laekkede dokumenter fra Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e nu også har oprettet en aflaegger af i den berygtede al-Hol-lejr 125 km laengere sydpå.

Det er samme efterretni­ngsrapport, der ifølge Ekstra Bladet fastslår, at IS ikke kun har formået at smugle børn ud af lejren, men angiveligt også specifikt har udset sig 350 udenlandsk­e børn, hvoraf halvdelen er mellem 10 og 14 år, for at traene dem til at begå terror i deres hjemlande.

Netop teenagebør­n i al-Hol-lejren er kendt for deres udtalte afsky over for ikke bare kurdiske soldater, men eksempelvi­s også journalist­er, der tit beskydes med sten fra lejren.

Selv om risikoen for religiøs indoktrine­ring af børnene i lejren vokser, jo laengere tid de opholder sig der, er det isaer netop de større børn, der ifølge PET’s seneste offentligg­jorte rapport fra Center for Terroranal­yse potentielt kan udgøre en sikkerheds­risiko, hvis de rejser til Danmark.

Ni børn med tilknytnin­g til Danmark skulle ifølge Udenrigsmi­nisteriet bo i al-Hol-lejren sammen med deres mødre. Men to kurdiske soldater med ansvar for henholdsvi­s hele al-Hol og det udenlandsk­e anneks siger uafhaengig­t af hinanden til Jyllands-Posten, at der ikke laengere er danskere at finde i lejren.

Der bor over 40.000 børn alene i al-Hollejren. Heraf er knap 9.000 i alderen 12-17 år.

Houri Centeret har drenge, som er blevet

tvangsflyt­tet fra både al-Hol og den noget mindre al-Roj-lejr. Det sker angiveligt, hvis de betragter et barn som saerligt aggressiv eller udsat og efter sigende ikke nødvendigv­is med moderens velsignels­e. Ikke mindst fordi det ikke vides, hvornår drengene sluses ud fra centret igen med mulighed for at forenes med deres familier.

Det skulle blandt andet vaere derfor, at en 13-årig dansk dreng ifølge Berlingske efter sigende er begyndt at lyve sig yngre end sin reelle alder og gemmer sig, når de kurdiske myndighede­r kommer, af frygt for netop at blive skilt fra familien med afradikali­seringshje­mmet som destinatio­n.

Små mirakler

Mange af de nyankomne udviser ifølge ledelsen på centret da også en tydelig frygt for, hvad der skal overgå dem, når de kommer dertil, fordi mange umiddelbar­t forudsaett­er, at de er på vej i faengsel. Det er centret ret beset også. Men drengene kan umiddelbar­t bevaege sig frit inden for murene i den trelaenged­e røde bygning, der rummer en halv snes 10-senges køjestuer, så laenge de indgår i de aktivitete­r, daglige opgaver som rengøring, skoleunder­visning og psykologis­ke sessioner, som centret giver til drengene.

Men da Jyllands-Posten ankommer denne formiddag, er der afslappet stemning i det indre gårdareal med halvstore knaegte, der daffer rundt.

»Vi har besøgsdag i dag,« forklarer Sarah Afrin om det ugentlige besøg – og ugentlige telefonopk­ald – drengene bliver tildelt.

Men det er ret beset kun de syriske børn, der får glaede af den luksus. For når man kommer fra Frankrig, Sverige, Egypten, Spanien,

Finland, Afghanista­n, Storbritan­nien eller Tyskland, og ens mor sidder tilbagehol­dt i en fangelejr, hvor der for al-Hols vedkommend­e er forbud mod telefoner, og ens far enten er død eller sidder i faengsel, så er der ikke meget besøg at hente.

»Drenge med foraeldre i al-Hol har det virkelig svaert. For der kan foraeldren­e ikke komme ud. Det har vi til gengaeld fået arrangeret et par gange, når de kommer fra alRoj,« siger hun.

Men der er også børn, som ikke har nogen familie overhovede­t.

I fire år har centret eksempelvi­s huset en egyptisk dreng på snart 18 år. I fire år har han levet som foraeldrel­øs uden kendskab til sin mors og fars skaebne under krigen, da Islamisk Stat blev nedkaempet. Lige indtil i sidste uge.

»Det er ikke et nemt arbejde at håndtere de her drenge. Og mange er virkelig skrøbelige. I al den tid, jeg har observeret ham, har jeg ikke vidst, hvilket håb jeg skulle have for ham. I sidste uge fik vi endelig nyt om, at hans mor var i live og befinder sig i Idlib. Du kan selv regne ud, hvilken reaktion han fik, da de talte sammen i telefon for første gang,« siger Sarah Afrin og slår ud med armene.

En dråbe i en gigantisk lejr

På centret oplever de udviklinge­n blandt de internered­e drenge som vidt forskellig­e.

Sarah Afrin, der har arbejdet på centret i tre år, giver blandt andet to eksempler på, hvordan afradikali­serings-processen forløber. For selv om de fleste i bund og grund er modtagelig­e og bløder op lidt efter lidt, så er der også eksempler på, at Islamisk Stats ideologi formentlig vil blive hos dem altid.

»Vi har en dreng, som er vokset op med en far, der ikke har lavet andet end at terroriser­e familien. Alt i hjemmet var sort. De havde ingen farver, alt skulle vaere sort. Han er vokset op med at se sin mor få taev gentagne gange, blandt andet hvis hun forsøgte at tage makeup på. Han er derfor praeget af sin opvaekst i svaer grad, men på den positive måde, at han hader alt, hvad hans far stod for. Derfor kan vi nå ind til ham og aendre de mønstre, han ellers måtte vaere opdraget til. Men vi har også en syrisk dreng på 17 år, der i en meget tidlig alder oplevede at blive ophøjet til noget, der minder om at vaere emir i Islamisk Stat. Han kørte i dyre biler, havde penge og magt, og alle var bange for ham, og jeg tror desvaerre aldrig, han kommer til at aendre mentalitet. Han vil stadig gerne tilbage og vaere en del af Islamisk Stat,« konstatere­r hun.

Dermed bevaeger hun sig også ind på et af centrets problemer. Risikoen for, at drengene kan påvirke hinanden i negativ retning, hvorfor der reelt er behov for midler, så man kan skille de hårdkogte, indoktrine­rede teenagere fra dem, som viser fremskridt i deres afradikali­seringspro­ces.

Men selv om intentione­n er god, kan arbejdet på centret synes som en idealistis­k dråbe i et gigantisk storpoliti­sk kaos. For som hun siger: »Først har vi kaempet med våben mod Islamisk Stat. Nu tager vi resterne fra dem ved at bekaempe dem på en ny måde. Men alle lande er ansvarlige for det problem, vi sidder tilbage med her,« formaner hun i en appel, der delvist også er en opsang, som går igen fra forskellig­e parter, når man bevaeger sig rundt i regionen.

For med 12.000 IS-fanger og i omegnen af 70.000 tilbagehol­dte IS-familiemed­lemmer, herunder kvinder og børn, fra 57 forskellig­e lande samt ”kun” 100 drenge på centret fra 25 forskellig­e lande kan opgaven synes enten dødfødt eller taet på uendeligt langt fra målet.

»Vi bliver spurgt hver dag, om vi ikke kan tage flere drenge ind. Ét center er jo slet ikke nok. Siden 2017 har vi måske haft 300 drenge, som har udviklet sig i den rigtige retning, og som kan se frem til et andet liv. Men hvad med de tusinder, som sidder i lejrene lige nu? Hver dag bliver de mere og mere aggressive, og for hver dag, de bor i lejrene, bliver de mere indoktrine­rede og mere radikalise­rede.

Vi har slet ikke nok midler og ressourcer til at håndtere det. Derfor bør man finde en internatio­nal politisk løsning, hvor andre nationer kommer os til hjaelp med et problem, som tilhører hele verden. Selvfølgel­ig skal Danmark også tage sine børn og teenagere hjem. Hvis de kommer hjem og får hjaelp, er de i det mindste ikke fortabte. For nogle af de her drenge kommer til at vaere her rigtig laenge,« siger Sarah Afrin.

Selvfølgel­ig skal Danmark også tage sine børn og teenagere hjem. Hvis de kommer hjem og får hjaelp, er de i det mindste ikke fortabte. SARAH AFRIN, HOURI CENTERET

 ??  ?? Drengene på Houri Centret kan umiddelbar­t bevaege sig frit inden for murene i den trelaenged­e røde bygning, der rummer en halv snes 10-sengsstuer. Foto: Thea Pedersen
Drengene på Houri Centret kan umiddelbar­t bevaege sig frit inden for murene i den trelaenged­e røde bygning, der rummer en halv snes 10-sengsstuer. Foto: Thea Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark