Jyllands-Posten

Stadionkon­cert med medicinens største stjerner

Vaccineind­satsen i USA har vaeret noget kaotisk, men nu trykkes der for alvor på wah-wah-pedalen.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Vi står tålmodigt i kø i betonkorri­dorerne på det enorme fodboldsta­dion, som er hjemmebane for holdet Baltimore Ravens.

Det er nu ikke amerikansk fodbold, vi er kommet for at opleve i dag, ej heller en stadionkon­cert med et større rocknavn – selv om det har vaeret nogenlunde lige så besvaerlig­t at få en tid, som det er at navigere Billetnet, i minutterne efter at forsalget til en Rolling Stones-koncert åbner.

Her er ingen musik, ikke engang et ekko af den klaverfabr­ik, som lå på stedet, før territorie­t midt i en gigantisk motorvejsu­dfletning blev ryddet, og man smaekkede M&T Bank Stadium op i al sin monumental­e brutalitet. rad og raekke svinger nålene, mens kontorpers­onale udsteder de forjaetted­e certifikat­er om opnået vaccinatio­n.

Som meget i USA er vaccinerin­gen mod covid-19 et decentralt foretagend­e, uddelegere­t til et komplet uoverskuel­igt netvaerk af organisati­oner, sundhedssy­stemer, statslige og lokale myndighede­r, hver med sine kriterier og tilgang til opgaven.

Hovedstade­n Washington har i USA rygte for at vaere ineffektiv og bagstraebe­risk, og under vaccineudr­ulningen har den ikke dementeret den opfattelse med en bureaukrat­isk og langsommel­ig indsats, der har placeret området i bunden sammenlign­et med hovedparte­n af landets 50 stater.

Derfor er vi kørt de tre kvarter op ad motorvejen i-95 til Baltimore i nabostaten Maryland, hvor der er anderledes fart over feltet, og man alene her på stadion kan vaccinere flere tusinde om dagen.

Efter det lille stik og den højtidelig­e overraekke­lse af beviset på ens nye status skal man sidde 15 minutter i et venteområd­e, hvor stemningen er lige så god, som hvis Keith Richards og Mick Jagger havde haengt ud ved loungens bar.

Mange giver udtryk for taknemmeli­ghed over for videnskabe­ns og sundhedsva­esenets rockstjern­er og skilter med det lille klistermae­rke, hvorpå der står »jeg er blevet vaccineret«, som var det en officiel medalje.

Trods kritik er USA’s vaccineind­sats fremme i førerfelte­t internatio­nalt, og selv om de politiske partier mundhugges om aeren for det, kan mange amerikaner­e blive enige om, at nok er man nogle gange lidt sen til at få strøm på forstaerke­ren, men når orkesteret først spiller, kan det godt levere et hit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark