Jyllands-Posten

Folketeatr­et streamer Kaj Munks ”Ordet” gratis anden påskedag

Med en profession­el tv-produktion bliver det nu muligt for publikum at se ”Ordet”, der skulle have haft premiere tidligere på året. Det sker anden påskedag, hvor teaterchef­en og instruktør­en bag glaeder sig til at vise teaterstyk­ket.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Han kunne ikke baere at se endnu en forestilli­ng gå til spilde.

Derfor besluttede teaterchef Kasper Wilton, at forestilli­ngen ”Ordet” af Kaj Munk på trods skulle have lov til at blive set af publikum. Det sker den 5. april, hvor Folketeatr­et tilbyder danskerne at se forestilli­ngen i en optaget udgave – gratis.

Det har de gjort som en tak for, at teateret ikke har følt sig glemt i coronatide­n, fortaeller teaterchef­en:

»Vi har jo hele tiden arbejdet på at kunne spille, så snart restriktio­nerne blev ophaevet. Men nu gik den ikke laengere. Jeg kunne simpelthen ikke naenne, at alt det arbejde, vi har lagt i forestilli­ngen, skulle skrottes,« siger Kasper Wilton og fortsaette­r:

»Vi er jo normalt et teater, der turnerer rundt i landet. Men nu har vi i stedet lavet en forestilli­ng, der kan ses af alle. På den måde giver vi et afkast tilbage til befolkning­en, og jeg håber, at publikum får et godt kvalificer­et stykke teater.«

”Ordet” havde oprindelig­t premiere i januar og skulle have spillet en raekke forestilli­nger indtil påske, men blev udskudt pga. coronakris­en.

Bragende publikumss­ucces

Mens Kaj Munk i sine unge dage ventede på, om Det Kongelige Teater ville tage et af hans skuespil til overvejels­e, kastede forfattere­n sig i 1924 over at skrive et nyt stykke, der der tog bønderne i Danmark alvorligt. Selv var Kaj Munk lige blevet ansat som praest i Vestjyllan­d, og her havde han sin daglige gang blandt bønderne og oplevede på taet hold deres tragedie og sorg.

Otte dage tog det Kaj Munk at skrive ”Ordet”. Siden har vaerket skrevet sig ind i dansk skuespilhi­storie og er ifølge Kasper Wilton »et af de mest kontrovers­ielle og uomgaengel­ige vaerker« i dansk skuespil de seneste 100 år.

»Det er jo et sindssygt godt stykke. Det er så staerkt provokeren­de og meget politisk ukorrekt, og det elsker jeg. Stykket har nogle litteraere kvaliteter, der også har gjort, at det er at finde i den danske kulturkano­n,« siger teaterchef­en.

”Ordet” handler om religionss­tridighede­r i et lille samfund og om troen på mirakler. I en lille, grundtvigi­ansk familie påvirker den forstyrred­e og staerkt troende Johannes de resterende medlemmer. Men da en gravid kvinde ved navn Inger dør i barselssen­gen, er det Johannes’ tro og kvindens datters barnetro på det gode og på miraklet, der vaekker Inger til live igen.

”Ordet” blev opført første gang i 1932, og det var en bragende publikumss­ucces, da Carl Th. Dreyer filmatiser­ede stykket i 1955.

»Teater skal ses i teateret«

Det er ikke første gang, at sceneinstr­uktør Moqi Simon Trolin prøver kraefter med filmatiser­ing af teaterstyk­ker, og langt hen ad vejen har arbejdet med ”Ordet” også forløbet, som om stykket rent faktisk skulle vises for publikum på teateret, fortaeller han.

Men med en beslutning om, at det var en onlinefore­stilling eller aflysning, måtte en profession­el tv-produktion rykke ind og saette sit praeg på forestilli­ngen, fortaeller instruktør­en.

»Rent emotionelt er det faktisk ret utilfredss­tillende pludselig at hoppe ind i en tvproces af en teaterfore­stilling, fordi man fjerner mange af de elementer, jeg arbejder med som instruktør,« siger han og fremhaever, at underlaegn­ingsmusik er der eksempelvi­s ikke noget af, når man optager en forestilli­ng. Det bliver først lagt på bagefter, når billederne er i kassen.

Moqi Simon Trolin er dog begejstret for, at stykket ikke skal skrinlaegg­es, før publikum får mulighed for at se det. Han er også sikker på, at teateret med filmatiser­ingen kan yde Kaj Munks historie retfaerdig­hed.

Men det er bestemt ikke planen, at teateret fremover vil gøre sig i at vise forestilli­nger online, fortaeller teaterchef Kasper Wilton.

»Jeg vil meget nødigt se, at teateret skal reduceres til noget, der bliver vist på skaermen. Teater skal ses i teateret.«

Anden påskedag er eneste mulighed for at se forestilli­ngen, der efterfølge­nde bliver taget af plakaten.

 ??  ?? Over fire gange har ensemblet bag ”Ordet” stået bag kameraet på Folketeatr­et, der i en onlinefore­stilling den 5. april er klar til at vise Kaj Munks klassiker om tro og tvivl. Foto: Gudmund Thai/Folketeatr­et
Over fire gange har ensemblet bag ”Ordet” stået bag kameraet på Folketeatr­et, der i en onlinefore­stilling den 5. april er klar til at vise Kaj Munks klassiker om tro og tvivl. Foto: Gudmund Thai/Folketeatr­et

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark