Jyllands-Posten

Tre voksne brødre vender hjem for at forsone sig med en fortraengt familietra­gedie

Alkohol og vold praeger somrene ude på landet, hvor tre børn år efter år holder ferie med deres ustabile, afgrundsma­erkede foraeldre.

-

Benjamin slet ikke er så pålidelig, som man tror i begyndelse­n.

Det er ikke, fordi han lyver bevidst, men fordi hukommelse­n spiller ham et puds. Som terapeuten forklarer ham: »Hjernen er maerkelig. Den gør ting, vi ikke ved noget om. Når man har oplevet noget traumatisk, kan psyken indimellem finde på at aendre på minderne for at kunne holde det ud.«

Forfattere­n udnytter den psykologis­ke mekanisme litteraert til at tvinge laeserens opmaerksom­hed vaek fra de små tegn, som laegger et nyt lag under historien om de misrøgtede brødre.

Alex Schulmans sprog er nøgternt og direkte, hans stil er tilbagehol­den og afdaempet. Han traekker bevidst tiden ud med grundige beskrivels­er af landskabet, stemningen og dialogerne og skaber på den måde en konstant, dirrende spaending, som binder laeseren til teksten.

Man er hele tiden på vagt, praecis som fortaeller­en selv, der som en følsom seismograf opfanger enhver humørsving­ning, enhver forandret bevaegelse, ethvert toneskift hos foraeldren­e.

I takt med at foraeldren­e bunder det ene vodkaglas efter det andet, stiger børnenes frygt, og med god grund. Men det er ikke kun alkoholen, der gør dem uforudsige­lige og får dem til at reagere uhensigtsm­aessigt over for børnene.

Der ligger en mørk hemmelighe­d bagved, en forklaring, som først afsløres til sidst i romanen, da det omsider lykkes Benjamins terapeut at lokke sandheden ud af ham.

Åh, hvor gør det ondt! De arme unger! Og de arme foraeldre!

”Overlevern­e” er et brillant psykologis­k drama om en afgrundsdy­b sorg, der spreder sig som gift, indtil al kaerlighed er slået ihjel, og der kun er vold og umådelig ensomhed tilbage.

ROMAN OVERLEVERN­E ALEX SCHULMAN Oversat fra svensk af Charlotte A. E. Glahn 288 sider, 249,95 kr.

Man er hele tiden på vagt, praecis som fortaeller­en selv, der som en følsom seismograf opfanger enhver humørsving­ning, enhver forandret bevaegelse, ethvert toneskift hos foraeldren­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark