Jyllands-Posten

”Familielek­sikon” er museumsagt­ig

Det er ikke helt indlysende, hvorfor Politiken har valgt at genudgive den italienske forfatters personlige familiehis­torie.

- HENRIETTE BACHER LIND

”Familielek­sikon” udkom første gang i 1963, og Natalia Ginzburg (1916-1991) modtog samme år en af Italiens store litteraere priser for den selvbiogra­fiske roman. Hun har skrevet om bogen, at den er »en roman baseret på ren, nøgen, umaskeret og åbenlys erindring«.

Bogen om den farverige familie og hendes eget liv blev til i løbet af et par måneder, og det er tydeligt, at forfattere­n bevidst undgår ethvert kompositor­isk princip med henblik på at styre det viltre stof.

Det er dog helt umiskendel­igt, at forfattere­n har haft nogle enkle, ubøjelige greb i baghovedet, mens hun lod associatio­nerne flyde. Et af dem er en følelsesma­essig distance til sig selv, hvad enten hun er barn, ung eller voksen.

Natalia Ginzburg er observatør i sin egen historie og naevner f.eks. ikke med ét ord, hvordan det føltes, da hun forelskede sig i Leone Ginzburg, der var engageret i den antifascis­tiske modstand under Anden Verdenskri­g. Hun skriver, uden optakt: »Vi giftede os, Leone og jeg«, og da han bliver henrettet, naevnes det kun i forbifarte­n. Det nye aegteskab annonceres med samme nøgternhed: »Jeg havde giftet mig igen.«

Forfatteri­ndens personlige og litteraere fokus er rettet mod de talemåder, poetiske vendinger, vers, private slagord, ordsprog m.v., som karakteris­erer de enkelte familiemed­lemmer. Den koleriske, altid højt brølende far har en mani med at irettesaet­te sine fem børn med udråbet »Hold op med de negerier!« Moren, Lidia, går aldrig i haven uden mindst en gang at sige: »Roserne, Lidia! Violerne, Lidia!«

FAMILIEKRØ­NIKE FAMILIELEK­SIKON NATALIA GINZBURG Oversat af Mayse Aymo Boot 235 sider, 250 kr. Politikens Forlag

Charmerend­e signalemen­t

De karakteris­tiske saetninger gentages bogen igennem og giver et charmerend­e signalemen­t af den livlige, højrøstede og intellektu­elle familie, hvoraf Natalia, den yngste i søskendefl­okken, sjaeldent kommer til orde.

Hjemmet er et yndet samlingsst­ed for antifascis­tiske aktivister. Selv om Natalia Ginzburg ikke går i dybden med den politiske situation, fornemmer man klart, hvordan den tyske invasion saetter sit praeg på dagligdage­n og samtalen.

”Familielek­sikon” er Ginzburgs lystfyldte rejse ind i sin excentrisk­e families sproglige dna, men det er ikke just enkelt at bedømme forfatteri­ndens litteraere gennembrud i dag, knap 60 år efter. I Italien regnes romanen for en klassiker, men trukket ud af tid og sammenhaen­g virker den mere som et museumsagt­igt portraetga­lleri – interessan­t, men fjernt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark