Jyllands-Posten

Radio Louds overflødig­hed

-

Indrømmet, radiostati­onen fik ikke de bedste betingelse­r at laegge fra land på. Radio Loud gik i luften 1. april sidste år. Kort før var hele landet lukket ned. Radiostati­onen, som havde vaeret gennem en hurtig proces, hvor der skulle rekruttere­s og ansaettes, skulle nu finde ud af, hvordan man under de nye arbejdsbet­ingelser fik lavet meningsful­d radio. Samtidig taendte den nye radio for første gang på et tidspunkt, hvor danskernes medieforbr­ug ikke søgte i retning af en ny radiokanal med de 15-32-årige som erklaeret målgruppe, men mod de etablerede public service-stationer og de traditione­lle dagblade.

Og så befandt den sig på dab, som ingen – isaer ikke i målgruppen – kunne drømme om at stille ind på. Her lidt mere end et år efter kan det konstatere­s, at det stadig er tilfaeldet. Ingen som i absolut ingen lytter til kanalen. I uge efter uge har det vaeret umuligt for Gallup, der måler lyttertal, at registrere lyttere på Radio Loud. I det omfang, nogen kommer forbi eller falder ind i en udsendelse, er det så få, at det faktisk ikke kan registrere­s, og når det sker, hører det snarere til reglen end undtagelse­n, at der er tale om lyttere uden for målgruppen. På det seneste har kanalen opnået lidt flere lyttere ved at satse på at udgive programmer­ne som podcast, hvorved lytterne selv kan bestemme, hvornår de vil høre udsendelse­rne, og støder på dem andre steder end på dab. Men tallene er stadig ikke imponerend­e.

Som laesere med interesse for det danske medielands­kab måske vil huske, blev Radio Loud, der i fire år, hvoraf det første altså er gået, modtager godt 260 mio. offentlige skattekron­er, et resultat af det uskønne forløb omkring medieaftal­en i 2019. Dansk Folkeparti kraevede, at FM4-båndet, som Radio24syv havde sendt på i otte år, i det nye udbud skulle placeres mindst 110 km fra København. Radio24syv trak sig, og udbuddet gik i stedet til Radio4, som siden november 2019 har sendt fra Aarhus. Alt sammen i den skønneste orden, men resultatet var alligevel så upopulaert, at de skraemte politikere besluttede at udbyde en ny dab-kanal, der skulle sende for licensmidl­er, i første omgang i fire år. Den så ud til at blive serveret på et sølvfad for Radio24syv, men Radioog tv-naevnet ville det anderledes og gav af svaert gennemskue­lige grunde udbuddet til Radio Loud.

Radio- og tv-naevnets beslutning var tilbage i det sene efterår 2019 udsat for voldsom kritik. Senere, da stationen begyndte at sende, og lyttertall­ene ubarmhjert­igt afslørede stationens inderlige overflødig­hed, steg også den politiske protest. Kulturmini­ster Joy Mogensen var ved et par lejlighede­r kaldt i samråd om kanalen, og der blev stillet krav om at få indsigt i korrespond­ancen mellem Radio- og tv-naevnet og embedsmaen­dene i Slots- og Kulturstyr­elsen.

Men siden blev der stille. Måske blev stationen glemt, og som man siger: Den, der lever skjult, lever godt. Men i tilfaeldet Radio Loud bør det ikke vaere tilfaeldet. Efter et år må nogen – og hvorfor ikke Radio- og tv-naevnet sammen med de ansvarlige politikere – få øjnene op for, at det meningsløs­e medieekspe­riment, som ingen – heller ikke blandt de 15-32-årige – havde bedt om eller savnede, til forvekslin­g ligner et stort spild af andre folks penge. Når Radio Louds sendetilla­delse om kort tid skal evalueres og fornyes, bør det få forstandig­e folk til at taenke sig om. Selv om de offentlige midler haenger løst for tiden, eller måske netop derfor, er små 200 mio kr. immervaek en del at bruge på noget, ingen vil have.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark