Jyllands-Posten

Traditione­r er ikke kun påskepynt. De sikrer også sammenhaen­gskraften

- AHMAD MAHMOUD maskinmest­er og forfatter

En vase med grene behaengt med aeg i alverdens farver pryder på mit sofabord og lyser stuen op med et løfte om det håb, der udspringer af opstandels­en, men også tilgivelse og faellesska­bers trygge rum.

Det er påske, og jeg glaeder mig til de traditione­lle lege, der er forbundet med denne gule og grønne højtid. Bedst kan jeg lide at trille aeg, og dette måske, fordi mit konkurrenc­egen traeder i karakter som en sympatisk ledsager i legen. Jeg har planlagt maden, lammet er købt, rosmarinen dufter i hele huset, hvidløgsra­nkerne haenger fra loftet, og den økologiske påskebryg er på køl.

Men hov … Inden jeg fortsaette­r min naesten praedikena­gtige begejstrin­g over påskedagen­e, som er den største kristne højtid og en grundsten i den nationale fortaellin­g, bliver jeg usikker. Bør jeg, Ahmad Mahmoud, tage del i dette rituelle faellesska­b? Jeg er en brun mand, og som både navn og hudfarve signalerer, udspringer mine biologiske rødder ikke af den danske muld, sammenfilt­rede med bøgens. Er det overhovede­t passende at indlede med en åbenbaring af mit hjem indhyllet i påskens grøngule skaer, og vil min ”hvide” redaktør i naervaeren­de avis trykke min glaede ved danskernes største tradition?

I en tid med ord som kulturel appropriat­ion og identitets­politik er der vigør i den danske andedam. Bør svanen fortsat dele vandet – og agere som altid med den iltre troldand, der kun en gang imellem gaester de danske søer og moser? Et maerkeligt spørgsmål og en irrelevant sammenlign­ing, taenker den oplyste laeser, men lige så absurd forekommer denne forsigtige og ”bange for at traede forkert”-retorik, der praeger nutidens diskussion­er om kultur, majoritete­r og minoritete­r.

Hør her, GUD ER DØD, sagde Nietzsche for mange år siden. Det var startskudd­et til en moderne verden. En verden, hvor du definerer din egen identitet. Det er en verden, hvor du har friheden til at vaelge fra og til. Den ene dag kan du vaere en bøsse i julemandsk­ostume, og naeste dag kan du vaere en arabisk sheik på gågaden i Ribe.

Det er en vidunderli­g mangfoldig tilgang til egen identitets­maessig udfoldelse, men for mange også et ensomt liv uden holdepunkt­er. Det er min påstand, at traditione­r kan vaere det anker, der samler både julemandsb­øssen og sheiken i Ribe i en social og kulturel sammenhaen­gskraft.

Som jeg ser den såkaldte og udskaeldte identitets­politik, så går den på to ben. Den sigter mod at skabe ligestilli­ng for marginalis­erede grupper, ligesom den andetsteds ønsker at opretholde en national identitet. Med den skelnen opnår vi ikke den efterstrae­bte kulturelle og sociale sammenhaen­gskraft. Vi bliver nødt til at inkludere begge tilgange i ligningen og supplere med den moderne verdens frihed til mennesket om at danne egen identitet. Den balance mellem sympatisk lighed og nationale ståsteder vil bane vejen for et liv med frihed til at vaere den, som du er – og samtidig give dig tilhørsfor­hold og faellesska­ber.

Bør jeg, Ahmad Mahmoud, tage del i dette rituelle faellesska­b? Jeg er en brun mand, og som både navn og hudfarve signalerer, udspringer mine biologiske rødder ikke af den danske muld.

Jeg er arabisk, homoseksue­l, muslim og mand. Jeg vil holde påske med venner, leg, aeg og gaetterier. Jeg er fri til at vaelge fra nationens kulturelle tag selv-bord og anrette min tallerken efter min smag.

Traditione­r er vores kulturelle favntag og vores danske faellesska­b. Vi tilgår dem forskellig­t ligesom de forskellig­e mennesker, vi er, men vi mødes i nationale vaerdier. God påske.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark