Jyllands-Posten

Kan blå blok vaere vaerre end det, vi oplever lige nu?

- JESPER H. GRAND tv-producent og instruktør, København K

Kaere Mette Frederikse­n. En stor politiker er en, som forstår at få magten og udbygge den ved alene at tilgodese sine vaelgere.

En stor leder i et demokratis­k samfund er derimod en politiker, som pr. intuition vokser med opgaven. I det øjeblik, de får magten, vaelger de at vaere hele befolkning­ens leder, også for dem, som ikke stemte på dem. Derfor ser jeg dig som en dygtig politiker, men en fiasko som statsminis­ter.

Jeg oplever, at du fører dig frem på de privatejed­e sociale medier, der lever af at indsamle oplysninge­r om os alle og censurerer de meninger, der ikke fremmer deres egen kommerciel­le sag. Når du endelig viser dig på det statsejede tv, fremstår du belaerende og docerer i en langsom, indstudere­t tone, hvor man tydeligt maerker, du alene henvender dig til dine tro følgere. Du taler i korte saetninger og absolutter, så dine vaelgere kan følge sig trygge. I hele din retorik og handlemåde fremstår det mere og mere tydeligt, at alt handler om dine følgere. Os andre er dig uvedkommen­de. Du ved, eller dine spindoktor­er ved, at det ikke er resten af befolkning­en, der holder dig ved magten.

Du bruger et fortaelleg­reb, hvor du fremhaever os i Danmark på bekostning af dem i de andre lande, isaer vores venner i EU, når du taler til de mørkeste nationalis­ter. Her taenker jeg på, hvor ofte du og din regering har fremhaevet Italien som skraekekse­mplet på, hvor galt det går, hvis man ikke følger din vej i håndtering­en af corona. En stor statsleder – derimod – vil altid forsøge at omfavne og hjaelpe de svage og sine allierede i stedet for at bruge de svages nød politisk. EU og faellesska­bet er kommet for at blive. Støt samarbejde­t. Forsøg at lave det om, som du ikke bryder dig om, når du mødes med de andre ledere. Men lad vaere med at bruge EU som et skraemmeek­sempel for at taekkes dine vaelgere, som din populistis­ke tur til Israel er et andet skraemmend­e eksempel på. Vi skal stå sammen, ikke alene.

Du er også i spidsen for coronalovg­ivninger, der udløser ekstra faengselss­traffe, hvis man saetter sig op imod din politik. Folk risikerer at få 16 års faengsel for at have delt et billede på dit eget officielle talerør, Facebook. 16 år for at dele et billede af en dukke med dit ansigt! Kan du stå inde for det?

Du og og din regering består vel for det meste af højtuddann­ede mennesker, så jeg formoder, at I bevidst taler sådan og fører den politik, I gør, med bedreviden, alene fordi det holder jer ved magten. I kender jeres vaelgere, som nok ikke er så beregnende og reflektere­nde og derfor kraever handling og enkle løsninger. Så jeg påstår, at du derfor vaelger at ofre de danske børn, der sidder i syriske fangelejre, alene for at tilfredsst­ille dine vaelgere, og fordi du ikke vil virke svag i udlaending­epolitikke­n. En stor statsleder var gået foran og havde forklaret, at de børn er danskere, og at vi ikke som land kan overlade ansvaret for dem til en anden nation. At vi har et ansvar for deres fremtid. Du er deres statsminis­ter. Det er børn.

Jeg har hele mit liv ligget på midtvenstr­e-fløjen, men du har skraemt mig vaek. Men hvad er endnu mere trist; jeg ikke kan gå andre steder hen i rød blok. Jeg ser din logrende hale i SF bakke selv dine mest højreorien­terede forslag op for at beholde dig ved magten. Og jeg oplever, at de ellers moralstyre­nde partier, Enhedslist­en og De Radikale, fuldstaend­ig har givet op over for dig. Alle tre partier med det argument, at alternativ­et i den blå fløj er vaerre.

Men her kommer det store spørgsmål. Kan den blå fløj virkelig vaere vaerre end det, vi oplever lige nu? Vi har en rød regering, der fører en politik, som ville få alle venstreori­enterede på gaderne, hvis f.eks. Venstre med støtte fra Dansk Folkeparti havde ført samme politik. Hvor er alle protestern­e?

Så kaere Mette Frederikse­n! Jeg er lever også i det Danmark, hvor du er statsminis­ter. Derfor spørger jeg dig, om det ikke snart er på tide at føre en socialdemo­kratisk politik, hvor man er solidarisk med dem, der står svagt? Og kommer med en politik, der er visionaer for os alle, fremfor at dyrke magten for magtens skyld?

Og til sidst må jeg erkende, at det godt kan vaere, at du har lov til at blive ved magten i mange år ved benhårdt kun at fokusere på din egen personlige magt, dine tro vaelgere og ved at have tre støttepart­ier, der har mistet deres moralske kompas. Men jeg tror ikke, at du kommer til at gøre Danmark eller Jorden til et bedre, renere og fredeliger­e sted at leve, når magten er et mål i sig selv.

Så jeg opfordrer dig som statsleder til at tale til os alle sammen ind i et faellesska­b og solidarite­t, og giv os en vision for fremtiden. Noget, som engang var de socialdemo­kratiske dyder i stedet for konstant at tale til det laveste i os.

Er det ikke snart på tide at føre en socialdemo­kratisk politik, hvor man er solidarisk med dem, der står svagt?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark