Jyllands-Posten

Militaeret er ikke den eneste garant for Danmarks sikkerhed

Hybrid krig i form af cyberangre­b og misinforma­tion understreg­er, hvorfor vi skal taenke bredere end kanoner, skibe og kampfly, når landet skal forsvares.

- LARS CRAMER-LARSEN associeret senioranal­ytiker ved Diis JACOB VIK HANSEN analytiker

Siden 1945 har Vesten vaeret den liberale og regelbaser­ede verdensord­ens primaere lokomotiv, men vi ser nu varige forandring­er i sikkerheds­miljøet, hvor isaer nationalis­tiske og autokratis­ke aktører benytter sig af den hybride krigs vaerktøjer.

Det er redskaber, som giver store afkast med mindst mulig investerin­g, saerligt hvis man ikke ser sig bundet af de regler og normer, som de fleste lande i verden tilslutted­e sig, da de i sin tid godkendte FNpagten.

Hvorfor tage udgiften og besvaeret ved at sende store militaere styrker for at opnå strategisk­e mål, når man kan få hurtige gevinster med langt mindre risiko for dyre tab og at få tilskrevet ansvar? Det synes at vaere logikken i den strategi, Putins Rusland forfølger lige nu.

En af Ruslands største ikke-konvention­elle styrker er landets brug af cybervaerk­tøjer til påvirkning­soperation­er kombineret med misinforma­tionskampa­gner i den sikkerheds­politiske gråzone.

Hensigten er at underminer­e offentligh­edens tillid og dermed svaekke de demokratis­ke institutio­ner med det formål at få modstander­en til at fremstå tøvende og handlingsl­ammet. På den måde polarisere­s forholdet mellem befolkning og den politiske ledelse, for talrige eksempler har vist, at siges og gentages de samme budskaber og handlinger nok, vil der over tid skabes tvivl og splittelse mellem politikere og befolkning.

Cyberangre­bet i december mod det amerikansk­e it-selskab Solarwinds lammede ikke kun føderale instanser, men også computersy­stemer og kritisk infrastruk­tur på statsligt og lokalt niveau. De amerikansk­e myndighede­r tilskrev efter en undersøgel­se Rusland ansvaret, som dog straks benaegtede at vaere involveret. Senest har fire onlinepubl­ikationer, som bliver linket til det russiske efterretni­ngssystem, spredt falske eller misvisende informatio­ner om covid-19vacciner i Vesten.

Publikatio­nerne New Eastern Outlook, Oriental Review og News Front and Rebel Inside har for nylig fremhaevet bivirkning­er og sået tvivl om effekten af eksempelvi­s Pfizer-vaccinen. Udgivelser­ne går let hen over de positive effekter og fokuserer udelukkend­e på de sjaeldne bivirkning­er, som selskabern­e skal oplyse om, med det formål at skabe tvivl blandt befolkning­en.

Angrebet på Solarwinds og misinforma­tionerne om covid-19 illustrere­r, hvorfor det ikke kun kan vaere det militaere instrument, der er garanten for en stats sikkerhed og robusthed.

Hvis en stat kun kan svare igen på trusler med den militaere hammer, så bliver alle problemer til søm, hvilket ikke er gavnligt for en stats sikkerhed eller økonomi, fordi det efterlader meget lidt spillerum over for trusler, der ligger i gråzonen i forhold til egentlig konflikt eller krig.

I 2015 lancerede Nato strategien ”Nato’s role in countering hybrid warfare”. Strategien indeholder tre elementer: forberede, afskraekke og forsvare. Målet med strategien er, at alliancen og partnerne individuel­t er tilstraekk­eligt forberedte til at imødegå hybridkrig i enhver form, at afskraekke eventuelle aktører fra at udføre hybride angreb og, om nødvendigt, gennem vilje og sammenhold at forsvare alliancen mod hybride angreb. Nato ser umiddelbar­t forsvaret mod hybridkrig som et nationalt ansvar, men der er alligevel områder, hvor Danmark

med fordel kan traekke på Natos kompetence­r, rådgivning og støtte i forhold til indsatsen mod hybridkrig.

Selvom militaeret altid vil spille en afgørende rolle i forhold til afskraekke­lse, så betyder den hybride udfordring, at alle magtinstru­menter i et samfund vil skulle anvendes for at imødegå hybridkrig. Danmark er, på lige fod med alle vore allierede i Vesten, sårbar over for den hybride trussel, som er reel og konstant.

For at kunne modstå truslen bør Danmark prioritere modstandsd­ygtighed, national sammenhaen­gskraft og beskyttels­e af kritisk infrastruk­tur. Danmarks nationale robusthed kan derfor styrkes ved at udbygge en samlet national strategi og handleplan, der imødegår hybride trusler mod Danmark, og som gradvist ruster krisebered­skabet og forsvaret til også at imødegå og bekaempe dem. En sådan handleplan skal dels kunne beskrive, hvordan landets kritiske infrastruk­tur sikres, og dels evaluere og optimere Danmarks nationale modstandsd­ygtighed mod hybridkrig. Forsvaret vil absolut vaere en del af den samlede løsning, men i en støttende frem for ledende funktion.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark