Jyllands-Posten

Russernes besaettels­e af Bornholm er en af historiens lange skygger

For 75 år siden, den 5. april 1946, sluttede Anden Verdenskri­g på Bornholm med ophøret af den russiske besaettels­e. 11 måneder tidligere havde russerne bombet og invaderet øen. Det er en del af den glemte danmarkshi­storie – glemt og fortiet af det øvrige

- ANNE-MARIE GLISTRUP historiker og kommunikat­ionsmedarb­ejder, Østervrå

I mit barndomshj­em var der en diskussion mellem min mor og min far om levende lys i vindueskar­men den 5. maj. For min mor, der var opvokset i en familie, der havde taget del i modstandsk­ampen, var det en selvfølge. For min bornholmsk­e far stod dagen derimod i lyset af den efterfølge­nde russiske besaettels­e af Bornholm, som han på ingen måde havde lyst til at fejre. Det er der bestemt heller ingen grund til. Men der er heller ikke grund til stadig at fortie og dermed glemme den besaettels­e, der tog sin begyndelse med bombardeme­nterne af Rønne og Nexø mandag den 7. maj 1945 og det efterfølge­nde russiske overherred­ømme over Bornholm, der varede i 11 måneder.

Min far, Mogens Glistrup, var jurastuder­ende i København i det sidste besaettels­esår. Han var midt i årets eksamensti­d, da 5. maj 1945 oprandt. Den unge Glistrup festede de første dage efter befrielsen sammen med sine studiekamm­erater og alle andre, men allerede den 7. maj ramte alvoren igen. Radioavise­n oplyste, at Rønne og Nexø blev bombet, og at russerne havde indtaget øen. Bornholm var således det eneste sted i verden, hvor russerne (de allierede) og tyskerne stadig var i krig. Ingen protestere­de, og ingen tog til genmaele.

De sparsomme meldinger fra radioavise­rne lød i dagene derefter, at 70 pct. af husene i Rønne var beskadiget, og at der blandt andet var en fuldtraeff­er på sygehuset. Rønne Sygehus ligger i den sydlige ende af byen ligesom min fars barndomshj­em på Kapelvej 63, hvor hans foraeldre stadig boede. En fjerdedel af Rønnes husstande havde ikke tag over hovedet, lød det senere i radioen, som også oplyste, at det var gået vaerst ud over Nexø, min farfars barndomsby.

Bornholm var straks blevet afskåret fra omverdenen. Det var således meget vanskeligt at få forbindels­e til Bornholm fra København. Al passager- og postforbin­delse var indstillet. Kun ruteflyver­en fik en enkelt dag lov til at flyve og medbringe post. Afspaerrin­gen var ellers total. Fra Bornholm måtte der ikke telegrafer­es, telefonere­s eller skrives til det øvrige land, havde den russiske besaettels­esmagt hurtigt bestemt.

Mens Rønne og Nexø blev bombet i flere bølger, var resten af Danmark stadig i festrus. De bornholmsk­e studerende i København deltog ikke laengere i festlighed­erne, de prøvede så godt som muligt at holde sig selv og hinanden orienteret med de sparsomme oplysninge­r, der trods alt kom frem. Lørdag den 12. maj modtog min far et telegram fra sin far sendt til gode venner – det havde vaeret 22 timer undervejs! Og lød: »Kapelvej 63 – meget medtaget, vi selv uskadte, bor i Klemensker, underret Mogens. Lars Glistrup.«

Om mandagen den 14. maj skulle min far til sin første universite­tseksamen i filosofi. Han fik ug i emnet ”Det bevidste og det ubevidste”. Samme dag skrev han et fødselsdag­sbrev til sin faetter Paul, men han måtte midt på side to stoppe og skrive undskyld, at det var bekymringe­r og ikke glaede, der praegede lykønsknin­gsbrevet: »Du maa tilgive mig, jeg er desvaerre ikke rigtig oplagt til at tage Del i den højstemte lyriske Folkehymne, nu i disse dage, hvor jeg intet ved om mit Hjem ... Vi bornholmer­e … frygter Radioavise­ns Budskab ... Det er skam ikke sjove Tider og navnlig ikke paa den helt ovnudvanvi­ttigglade Københavne­rbaggrund ... Jeg kan ikke holde ud at gaa i dette Festmylder laengere og stikker derfor hjem saa snart jeg kan, forhaabent­lig allerede i Morgen.«

Det lykkedes at komme fra København den 15. maj – og et døgn senere – under sejl hele vejen – nåede kutteren Svaneke. Hvorefter min far cyklede over Klemensker til Rønne. Det døgn krydsede et brev fra faderen sønnens vej. Det fortalte om bombardeme­ntet af Rønne og Nexø.

Min farfar, Lars Glistrup, skrev et brev til sin eneste søn, som han troede befandt sig i København. Min far så aldrig dette brev – men mange år senere fik jeg det af hans faetter. Familien i København havde fået lov at åbne brevet om bombardeme­ntet, og det var i deres gemmer de efterfølge­nde mange år: »Vi har gennemleve­t en Uge i Rønne Bys Historie, som sikkert aldrig har vaeret mere bitter,« skrev min farfar den 15. maj 1945: »Det begyndte jo Mandag den 7. Vi havde lige spist til Middag og sad og hørte Kalundborg, saa, uden Varsel blev der et infernalsk Spektakel. Tyskerne skød som rasende hvorpaa den første Bombe faldt. Huset rystede og Mor og jeg styrtede sammen med Nete og Else (vi havde Storvask) ned i Kaelderen. Dernede følte vi os bestemt ikke

Vi har gennemleve­t en Uge i Rønne Bys Historie, som sikkert aldrig har vaeret mere bitter. LARS GLISTRUP I BREV TIL SØNNEN, MOGENS, MAJ 1945

trygge … Hvor frygteligt et Luftangreb er, kan ikke beskrives, det maa opleves … Resultatet: … Både din og min Barndomsby er lagt i Ruiner.«

Efter de to første bombeangre­b cyklede mine bedstefora­eldre de 13 kilometer til Klemensker, hvor de fandt husly hos gode venner. Derfra så de tredje bølge af bombardeme­nter: »Så kom det vaerste … Vi stod i Klemensker og hørte og saa, hvordan vor kaere By blev ødelagt,« skrev min farfar til min far.

Under bombardeme­ntet blev også ”Rotna” saenket – det eneste tilbagevae­rende motorskib, 66selskabe­t, der besørgede faergetraf­ikken til Bornholm, havde tilbage, ligesom flere tyske krigsskibe, der lå lige uden for havnen, forsvandt. Lars Glistrup var kort i Rønne den 9. maj, da var det: »Et hjerteskae­rende Syn, der møder os.«

Statsskole­n, hvor Lars Glistrup var konstituer­et rektor, var ret slet tilredt, og huset på Kapelvej havde mistet over 50 ruder, ligesom taget var staerkt beskadiget.

Mens arbejdet med at gøre huset beboeligt igen stod på, blev det raseret, og mange ting forsvandt. Mogens Glistrup skrev senere: »Tyskere eller Russere (antagelig begge Dele) har rodet alt igennem, smidt det ud over det hele og taget, hvad de har Brug for, herunder selvfølgel­ig først og fremmest hele Sølvbryllu­psspiritus­lageret (hele Byen er blevet komplet tørlagt efter Invasionen, alene paa Dams Hotel drak Russerne det første døgn for 3.000 Kr. og saadan er det overalt) ogsaa Sommerhuse­t har vaeret besat og gennemrode­t og griset meget til.«

Men det vigtigste var – udtrykt af faderen: »Mor og jeg er lykkelige over at vi er i live og er uskadte samt glade for at vort Hjem staar og kan bringes i Stand efterhaand­en som der kan skaffes Materialer og Arbejdskra­ft.« Det tog tid at skaffe materialer, russerne havde førsteret til alt.

Min far erfarede med det samme, han satte foden på bornholmsk jord, at russerne ikke var så populaere på Bornholm, som den københavns­ke radio havde givet indtryk af.

Det var 11 hårde måneder, der fulgte – hvor lov og ret var – ja – en by i Rusland. De første 10 måneder gjorde den danske regering intet. En fiskerkone skrev i februar 1946 til den danske regering, om det var i tråd med dansk ret, at bornholmer­ne skulle afgive deres huse til russerne – og hun tilføjede, tyveri, voldtaegt og overfald er vi jo vant til. Hun fik intet svar.

I marts 1946 henvendte den danske regering sig – hårdt presset – endelig til russerne og fremførte forsigtigt, at Danmark nu kunne varetage overherred­ømmet selv. En måned senere forlod russerne øen på den betingelse, at ingen fremmede tropper og ingen fremmede administra­torer måtte komme til øen. Det betød, at ingen Nato-tropper kom til øen de første mange år – end ikke et amerikansk militaeror­kester kunne få lov at spille til Dyrskueåbn­ingen i 1982. Den socialdemo­kratiske regering sagde nej – af hensyn til russerne. Først i 1985 fik orkestret lov at spille på øen.

Den russiske besaettels­e trak lange og dybe spor – også efter april 1946. Alligevel er det for hele Danmark vaerd at fejre og mindes 75-års dagen for befrielsen den 5. april. For Bornholm er en del af Danmark.

 ??  ?? Efter knap et års besaettels­e af Bornholm meddelte Sovjetunio­nen midt i marts 1946, at de russiske befrielses­styrker ville forlade øen inden for 2-3 uger. Den 5. april forlod den sidste sovjetruss­iske soldat øen. Her er russiske soldater i faerd med at udlosse materiel fra godsvogne til afskibning fra Nexø. Foto: Tage Christense­n
Efter knap et års besaettels­e af Bornholm meddelte Sovjetunio­nen midt i marts 1946, at de russiske befrielses­styrker ville forlade øen inden for 2-3 uger. Den 5. april forlod den sidste sovjetruss­iske soldat øen. Her er russiske soldater i faerd med at udlosse materiel fra godsvogne til afskibning fra Nexø. Foto: Tage Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark