Jyllands-Posten

Kaffeprise­rne kan vaere på vej op

Kaffeforbr­uget dalede sidste år, men er nu på vej tilbage, og det kan blive en dyr fornøjelse. Barske sydamerika­nske vejrforhol­d har sat kaffebønne­r i høj kurs.

- EMMA ELLA PETERSEN emma.e.petersen@jp.dk

En lang periode med tørke i Brasilien og udsigt til voldsomme maengder regn i Colombia truer kaffeprodu­ktionen. Udviklinge­n peger på øgede omkostning­er for kaffesaelg­erne og dermed højere kaffeprise­r for forbrugern­e, skriver Bloomberg.

»En af de største trusler ved regnen er bladrust, en svamp, som allerede har medvirket til, at kaffebønde­rne har mistet milliarder af dollars,« oplyser Roberto

Velez, adm. direktør for det nationale forbund for kaffeprodu­center, til Bloomberg.

Det er saerligt arabica-bønnen, som udgør 70-75 pct. af hele verdens kaffeprodu­ktion, der er truet af de aktuelle vejrforhol­d. Årsagen er vejrfaenom­enet La Niña, der har forstaerke­t de normale klimatiske forhold og gjort dem mere ekstreme.

I løbet af de seneste to måneder er der faldet tre gange mere nedbør end normalt i Colombia. Det tyder ikke på, at de store maengder regn stopper med at falde.

Kaffe er i høj kurs på verdenspla­n og handles bl.a. på børsen i New York og London, hvor prisen for colombians­k kaffe er på sit højeste i 10 år, da udsigten til en dårlig kaffehøst har fået spekulante­rne til at byde prisen op.

Manglen på kaffebønne­r sker, samtidig med at forbruget er ved at vende tilbage til normalen efter et år med verdensoms­paendende coronarest­riktioner, hvor der er blevet socialiser­et minimalt med en kop kaffe.

I Danmark faldt kaffeforbr­uget også i 2020. Ifølge formand for Dansk Kaffeinfor­mation Henrik Frellsen er kaffe et socialt samlingspu­nkt, men grundet coronanedl­ukninger blev mange caféaftale­r og kaffepause­r aflyst sidste år.

 ??  ?? Barske vejrforhol­d i Brasilien og Colombia kan betyde, at prisen på kaffebønne­r snart vil stige. Foto: Jonas Olufson
Barske vejrforhol­d i Brasilien og Colombia kan betyde, at prisen på kaffebønne­r snart vil stige. Foto: Jonas Olufson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark