Jyllands-Posten

Revisionsh­us: Skatteregl­er er på ingen måde fair

Reglerne om foraeldels­e fører jaevnligt til, at skatteyder­ne på grund af fejl kommer til at betale for meget i skat.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Dele af de danske skatteregl­er skal laves om, og det kan kun gå for langsomt. Sådan lyder det fra BDO i revisionsh­usets nyhedsbrev Depechen efter en ny dom fra Højesteret. Sagen havde de såkaldte genoptagel­sesregler som omdrejning­spunkt. Regler, der ifølge revisionsh­uset jaevnligt fører til, at skatteyder­ne på grund af fejl i indberetni­nger kommer til at betale for meget i skat.

»Hvis politikern­e vil have borgerne til at efterleve skatteregl­erne, er det vigtigt, at disse opleves som fair. Reglerne om genoptagel­se af gamle skatteansa­ettelser er på ingen måde fair,« lyder det i en kommentar fra Henning Boye Hansen, chefkonsul­ent i revisionsh­uset BDO.

Genoptagel­sesreglern­e daekker over, hvor langt tilbage i tiden man kan få lov til at aendre sine skatteoply­sninger. I sagen, som blev afgjort i Højesteret for nylig, havde en mand i sin årsopgørel­se for indkomstår­et 2009 og 2010 indberette­t tab og gevinster på investerin­gsbeviser forkert.

Han havde indberette­t det i rubrik 66, som daekker over aktieindko­mst, og ikke i rubrik 38 for kapitalind­komst, hvor beløbet skulle have vaeret indberette­t. Fejlen betød, at manden ikke kunne modregne et nettotab på 707.990 kr. i fremtidige gevinster, som de danske skatteregl­er ellers giver mulighed for.

Manden opdagede først fejlen i løbet af efteråret 2014, men på dette tidspunkt var det for sent at gøre noget ved det. Fristen for at aendre på oplysninge­r for skatteåret 2009 var nemlig den 1. maj 2013, da man kan aendre sine skatteoply­sninger op til tre år og fire måneder efter et skatteår.

Saerlige omstaendig­heder

Skatteyder­ne kan under saerlige omstaendig­heder få aendret skatteoply­sninger laengere tilbage i tid, men dommen viser ifølge BDO, at denne regel har et »uendeligt snaevert anvendelse­sområde«.

Omvendt peger BDO på, at skattemynd­ighederne kan gå laengere tilbage i tid, hvis skatteyder­ne ikke har fået indberette­t en indkomst ved at påpege, at der som minimum har vaeret tale om grov uagtsomhed.

»Hvis skattemynd­ighederne opdager et skattehul, tager det mindre end et døgn at producere et lovforslag, der lukker det. Når det gaelder det modsatte af skattehull­er – nemlig åbenlyst urimelige skatteregl­er – tager det år og dag, før der bliver gjort noget. Det er beskaemmen­de, og man må spørge sig selv, hvor mange flere absurde domme der skal til, før reglerne aendres,« lyder det fra Henning Boye Hansen.

Tidligere har reglerne på området f.eks. resulteret i et tab på 90.000 kr. for en kvinde.

Da skattemini­steren hed Karsten Lauritzen (V), blev det varslet, at det skulle undersøges, om der var behov for at aendre på reglerne. Og i forbindels­e med den seneste politiske aftale om at styrke skattekont­rollen fremgår det, at skattemini­ster Morten Bødskov har bedt Skattelovr­ådet om at se på reglerne.

»Jeg synes på ingen måde, at det skal vaere muligt for borgerne at få genoptaget en gammel skatteansa­ettelse, bare fordi man har glemt et håndvaerke­rfradrag på 12.000 kr., men det kan ikke vaere rigtigt, at borgerne skal kunne ende med at betale mere end 100.000 kr. for meget i skat, bare fordi de har indtastet et beløb i et forkert felt på årsopgørel­sen,« lyder det fra Henning Boye Hansen.

»Det handler også om at give borgere og skattemynd­igheder samme retsstilli­ng. Har man betalt 50.000 kr. for lidt i skat, fordi man har udeladt en indkomst, er skattemynd­ighederne jo ikke begraenset i at gå mange år tilbage i tid. Tilsvarend­e bør gaelde for de borgere, der har betalt for meget i skat, når det drejer sig om vaesentlig­e beløb,« udtaler Henning Boye Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark